Domaćini suvereno u prvom kolu
Aaron Pettway je bio najbolji igrač Ventspilsa u pobjedi nad Benettonom

Euroliga

Domaćini suvereno u prvom kolu

Večeras je utakmicama prvog kola kvalifikacija počela nova sezona Eurolige, najjačeg klupskog takmičenja u Evropi. I dok su oči evropske javnosti bile usmjerene na nogometnu Ligu prvaka košarkaši su priredili jako zanimljivu košarku.

Sve četiri uatkmice ponudile su vrlo zanimljivu i neizvjesnu košarku, a ono što je navažnije je da ćemo gledati i vrlo zanimljive revanš utakmice s obzirom da ni jedan tim nije napravio veću razliku od pet poena u prvim susretima. Treba istaći i to da su u svim utakmicama pobjede odnijeli domaći timovi.

Najslabiju utakmicu vidjeli su gledatelji u Spioroudom dvorani u Charleroiju gdje je domaći Spirou Basket bio bolji od francuskog Orleanaisea sa 55:53.

Nevjerovatno je šta su propustili košarkaši Charleroija. Prvu četvrtinu su dobili rezultatom 25:3, a na početku posljednje četvrtine su imali prednost 51:30, ali nisu uspjeli izdržati pa su se na kraju morali zadovoljiti pobjedom od samo dva poena razlike.

Jerry Johnson je sa 10 poena bio najbolji igrač domaćeg sastava, a Dwayne Broyles i Nicholas Jacobson su ubacili po 9. Kod francuske momčadi najbolji su bili Austin Nichols sa 14, a pratili su ga Ryvon Covile sa 13 i Cedrick Banks sa 12 poena.

Najveću prednost ostvario je prvak Latvije Ventspils koji je na svom parketu bio bolji od Benetton Trevisa sa 78:73. Ventspils je napravio veliki korak ka narednoj fazi kvalifikacija, a ako se uspije plasirati u grupnu fazu biće to prvi put nakon 46 godina da se jedna latvijska ekipa plasirala u najjače evropsko klupsko takmičenje.

Najbolji igrač latvijskog prvaka na večerašnjoj utakmici bio je Aaron Pettway sa 20 poena i 17 skokova, dok su vrlo dobro odigrali i Mareks Jurevicus sa 13 i Dairis Bertans sa 12. Kod talijanske momčadi najbolji pojedinci su bili Sandro Nicević i Gary Neal sa po 11 poena.

Drugi francuski kvalifikant Le Mans je slavio s minimalnom prednošću od 61:60 nad berlinskom ALBOM i tako načinio mali korak ka drugom kolu. Marc Salyers je predvodi domaći tim sa 28 poena, dok je kod njemačkog prvaka najbolji bio Adam Chubb sa 16 poena.

U najboljoj utakmici večeri Aris je u Solunu u grčkom derbiju bio bolji od Maroussija rezultatom 69:67. Gosti su imali pobjedu do samo dvije sekunde prije kraja, ali je onda Nicos Hatzivretas tricom donio pobjedu Arisu.

Centar Andy Betts je sa 15 poena i 11 skokova bio najbolji igrač domaćeg tima, a vrlo dobri su bili i Keydren Clark koji je također postigao 15 poena, kao i Hatzivretas sa 14. Jared Homan je sa 13 poena bio najefikasniji kod poražene momčadi.

Rezultati:

Charleroi – Orleanaise 55:53
Ventspils – Benetton 78:73
Le Mans – ALBA Berlin 61:60
Aris – Maroussi 69:67

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti