Don Nelson stigao Lennyja Wilkinsa
Don Nelson je ostavio dubok trag u NBA ligi

Potvrda veličine sjajnog trenera

Don Nelson stigao Lennyja Wilkinsa

M. Maksimović

Pobjedom Golden Statea nad ekipom Toronta, njihov trener legendarni Don Nelson je upisao 1332.pobjedu u karijeri. Na taj način se izjednačio sa Lennyjem Wilkinsom kojeg može prestići već naredne večeri ukoliko Warriorsi pobjede Wizardse.

Kao igrač Don Nelson je nosio dres Chicaga, pa Lakersa pa Bostona nakon čega je uslijedila trenerska karijera koja traje 31.godinu. Nikada kao trener nije bio prvak, ali je ostavio dubok trag u NBA ligi.

Njegov prvi klub koji je trenirao, bio je sastav Milwaukee Bucksa gdje se zadržao 11.godina. Prvu nagradu za trenera godine, Nelson je osvojio u sezoni 1982./83. te je još jednu u sezoni 1984./85. Nelson je u tradicionalnu košarkašku taktiku, unio tzv. point forwrad kojim su niska krila preuzimala nadzor nad napadom. Ta taktika, omogućila je Bucksima naslov pobjednika Centralne divizije.

Nakon Bucksa, preuzima Golden State Warriorse sa kojima će patentirati run&gun košarku u kojoj je najvažnije zabiti što više. Warriorsi postaju hit NBA Lige sa Chrisom Mullinom, Timom Hardwayeom, Mitchom Richmondom koji su imali predznak "Run-T.M.C." Rastao se 1994. godine kad je imao samo 14 pobeda i 31 poraz, a u ekipi je iza sebe ostavio nadolazeće zvijezde Chrisa Webbera i Latrella Sprewella. Vrlo kratko vrijeme je vodio New York Knickse, a onda je otišao u Dallas koji je tavorio na dnu kao najlošija ekipa.
Nakon gomile tradova složio je ekipu oko Nowizkog i Nasha i Dallas je nakon tri sezone u Play offu. Kada je bio najpotrebniji morao je klupu zbog bolesti prepustiti Avery Jonsonu koji je ispustio 2:0 u velikom finalu protiv Miamija.Očito Don to nije mogao podnijeti, pa se vratio u San Francisco i tu je već četiri sezone i usput i ovu ekipu je uveo u play off a u prvom krugu 2006/07 je izbacio Dallas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.