Draft 2018: Mladi Slovenac krade šou
Foto: EPA

Amerikanci 'došli pameti': Luka Dončić prvi pick?

Draft 2018: Mladi Slovenac krade šou

Kako završi jedno izdanje NBA Drafta, i svi odabrani igrači se pridruže svojim novim ekipama, tako u Americi počinje diskusija o narednom draftu i generaciji košarkaša koja će se, za isti, prijaviti. 

Dugo se već diskutuje o tome ko su "sretnici" koji će se na NBA Draftu 2018. godine naći među prvim pickovima. Već ustaljena tradicija među američkim medijima je i kreiranje takozvanih "mock draft" listi, jedne vrste predviđanja poretka košarkaša na narednom NBA Draftu.

Dugo su Marvin Bagley III (Duke) i Michael Porter Jr. (Missouri) važili za prospekte koji će se boriti za "titulu" prvog picka na narednom draftu, ali je mladi Slovenac, Luka Dončić, sada napravio "potres" na listama koje kreiraju najugledniji američki mediji.

Naime, sve veći broj NBA skauta je "primoran" priznati da prvi pick narednog drafta možda neće biti košarkaš s nekog od prestižnih univerzitetskih programa u SAD-u.

Luka Dončić je sada došao u prvi plan i to nakon sjajnih partija na proteklom EuroBasketu, na kojem je, zajedno sa Goranom Dragićem, predvodio svoju Sloveniju do zlatne medalje.

Nisu Dončićece odlične partije na EuroBasketu došle kao "grom iz vedra neba", upravo suprotno, iza ovog 18-godišnjeg beka je odlična sezona u dresu Real Madrida, ekipe koja važi za jednu od najboljih u Evropi.

Zbog toga će Dončić na Draftu 2018. godine biti "najprovjereniji", i među rijetkima koji su svoju vrijednost već dokazali protiv vrhunskih igrača.

Iako američki mediji i dalje smatraju da neki drugi košarkaši imaju puno više prostora za napredak od Dončića, NBA klubovima će sigurno biti teško zanemariti partije mladog Slovenca na proteklom EuroBasketu, protiv najboljih evropskih, ali i nekih dokazanih NBA igrača, poput Kristapsa Porzingisa, Gasola ili Hernangomeza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi