Draft Mock - Dončić u Kingse ili Hawkse, Musa u Spursima?

Velika noć pred ljubiteljima košarke

Draft Mock - Dončić u Kingse ili Hawkse, Musa u Spursima?

Velika noć je pred ljubiteljima košarke, posebice NBA lige. Newyorška dvorana Barclay's Center bit će domaćinom NBA drafta za kojeg stručnjaci kažu da je jedan od jačih u posljednjih nekoliko godina.

Oči košarkaške Europe bit će uprte u mladu zvijezdu Real Madrida, Slovenca Luku Dončića, dok će bh košarkaška javnost s nestrpljenjem iščekivati destinacije Džanana Muse i mladog Ajdina Penave s Marshall Universityja. U narednim redovima pokušat ćemo se malo pozabaviti prognozama, barem prvih 10 pickova, te pokušati predvidjeti sudbinu našeg dvojca Musa- Penava.
Programirani prvi pick drafta je centar s Arizone, DeAndre Ayton.

Phoenix Suns koji imaju pravo birati prvi, odavno su otklonili sve sumnje oko svog izbora. Iako je novi trener Sunsa Igor Kokoškov, negdašnji izbornik Slovenije koju je skupa s Dončićem i Dragičem popeo na košarkaški Mt.Blanc i dobro zna kvalitete mladog krila Reala, za Sunse dileme nema. DeAndre Ayton, momak visok 213cm i raspona ruku 228cm izgleda kao da je iskelsan od košarkaških bogova upravo za ovu igru. Ayton je prava kombinacija veličine,vještina i talenta koju jedan visoki igrač može posjedovati, tako da Sunsi sigurno neće propustiti priliku izabrati ovog momka. U tom scenariju, DeAndre će se pridružiti mladom sastavu Phoenixa kojeg predvode Devin Booker i Josh Jackson gdje je upravo Ayton dio koji nedostaje u formiranju fundamentalne košarkaške osnove bek-krilo-centar.

Sacramento Kingsi biraju drugi. GM Kingsa Vlade Divac ove sezone nekoliko puta gledao je utakmice Real Madrida uživo i poznavajući tradiciju koju Kingsi imaju s europskim košarkašima, te uzimajući u obzir velike napore Hawksa da se domognu mladog Slovenca, dojma smo da će Luka Dončić stvari pakirati za administrativno sjedište Kalifornije.

Mnogi Dončića nazivaju najvećim košarkaškim čudom ikada viđenim u Europi. Dolazi kao dokazani pobjednik što je rijetkost za stranog igrača, pogotovo ovako mladog, a njegova vizija igre gdje može pokrivati sve tri vanjske pozicije čini ga dodatno atraktivnim za NBA klubove. Iako će neki ovom izboru prigovarati argumentima da su Kingsi već dobro popunjeni na vanjskim pozicijama, front office dotične ekipe nije u situaciji birati onog koji najviše odgovara ekipi već moraju izabrati najboljeg mogućeg igrača a o rosteru razmišljati kasnije. Iako je nedavno Charles Barkley popljuvao konkurenciju u kojoj Dončić dominira, već dugi niz godina je jasno da su vrhunski europski klubovi za dva koplja ispred najjačih američkih sveučilišta. Luka Dončić dečko je koji ima fantastičnu moć prilagodbe i budu li ga mimoišle ozljede svjedočit ćemo karijeri koja će pomjeriti dosadašnje kriterije košarkaške igre.

Iako glasine govore da su Hawksi voljni učiniti dosta toga da se domognu Dončića, njihov izbor, ukoliko Kingsi uzmu Luku, past će na Jarrena Jacksona.
Punim imenom Jaren Jackson Jr, najmlađi je igrač na ovogodišnjem draftu i nevjerojatno potentan visoki igrač. Kao i Ayton ima natprirodne fizikalije s tim da može braniti svih 5 pozicija a u napadu može imati više uloga. U nekim budućim scenarijima stručnjaci ga više kao "two way" igrača a Atlanta koja kreće s rebuildingom momčadi se čini kao idealan izbor za ovog mladića. U Hawksima ga sigurno čeka velika minutaža.

Memphis Grizzlies imaju pravo birati četvrti. Njihov izbor bi mogao biti još jedan visoki igrač s ovogodišnjeg drafta
Marvin Bagley III. Iako je u prošlu sezonu ušao kao regularan koledž igrač, njegove brojke na Dukeu su ga dovele do legitimnog top 5 igrača na draftu. Atleticizam i ustrajnost,po čemu je najpoznatiji mogli bi biti ono što Memphis traži bilo da se odluče za potpuni rebuilding ili da ga uklope sa Gasolom i Conleyem. No ovo treba uzeti s rezervom jer su Grizzliesi navodno voljni svoj 4.pick ponuditi u paketu skupa s Chandlerom Parsonsom za neku od NBA zvijezda, iako će malo tko htjeti preuzeti nerealno visoki Parsonsov ugovor, no u NBA se jedino zna, da se nikada ništa ne zna.

Dallas Mavericks petim izborom bi mogli izabrati, već pogađate, još jednog centra s drafta. Mo Bamba Mo bi mogao biti rješenje za probleme Mavsa koji očajnički traže centra posljednih nekoliko godina. Ima potencijal biti elitni bloker i scorer u ligi a u tome mu pomaže najveći zabilježen wing span ikad na combineu od otprilike 240cm, što zvuči suludo, ali je doista tako. Iako je još dosta "zelen" napadački, te fizički nije na razini momaka iznad njega, njegove obrambene sposobnosti bi mu mogle donijeti konstantne minute u sljedećoj sezoni, a kroz minute i samopouzdanje stići će i napadačka sigurnost.

Šesti pick na ovom draftu u svom posjedu ima Orlando Magic. Iako momčad s Floride u timu ima Evana Fourniea, francuskog šutera, svoj pick vrlo lako bi mogli potrošiti na Traea Younga s Oklahome. Šuterske sposobnosti ovog momka upravo su ono što Magicu treba, a Younga su NBA eksperti već usporedili sa Steph Curryjem. Ipak, veliki upitnici vezani za ovog košarkaša su slabašna građa kao i činjenica da je za svoju poziciju u NBA ligi vrlo loš obrambeni igrač.

Chicago Bullsi su već u prošloj sezoni počeli s velikim remontom. Tada su se domogli sjajnog Finca Laurija Markannena, a vrlo lako bi ga mogli upariti s još jednim visokim košarkašem koji dolazi iz radionice Mike Krzyzevskog, tj.s Dukea. Wendell Carter Jr jedan je od najspremnijih igrača za izazove NBA lige je upravo Carter Jr. Centar koji ima dobru igru leđima prema košu ali i vještine igrati licem protiv sporijih centara. Zbog načina igre uspoređuju ga sa igračem Celticsa, Alom Horfordom.

Finalisti netom zatvorene sezone u NBA, Cavaliersi raspolažu osmim pickom. Jako je neizvjesno prognozirati, čak i nezahvalno koga bi Cavsi mogli izabrati. Neizvjesnost oko Lebrona, tj.njegovog ostanka ili odlaska je vrlo velika, tako da je uprava Clevelanda već poslala ponudu Spursima za Kawhi Leonarda. Ponudu koja uključuje ovaj osmi pick i All Star krilnog centra Kevina Lovea. Ako već prognoziramo koga će Cavsi uzeti, onda je to Shai Gilgeous-Alexander. Ovaj pouzdani scorer i solidan obrambeni igrač možda neće postati velika zvijezda ali sigurno ima potencijal za ''high level'' startera dugi niz godina. Ovaj dečko ima sjajne preporuke, no pitanje je hoće li managment Spursa pristati na ovu ponudu ili će od Cavsa tražiti da je podebljaju.

Ekipa koja poslovično, već godinama užasno posluje, New York Knicksi su to prokletstvo razbili biranjem fenomenalnog Unicorna, Kristapsa Porzingisa. Knicksi imaju pravo birati deveti, a kako odavno kubure s pozicijom playmakera, njihov izbor mogao bi biti Colin Sexton. Potraga Knicksa za organizatorom igre se nastavlja i ovaj momak bi mogao biti dobar par u budućnosti sa Ntilikinom. Solidan u obrani a u napadu može kreirati za sebe. Ove sezone na Alabami je imao odriješene ruke u napadu pa će biti zanimljivo kako će reagirati kad nije prva napadačka opcija, no u svakom slučaju radi se o košarkašu koji može popraviti krvnu sliku očajnih Knicksa.

Trust the process, ili Philadelphia Sixersi ovo će ljeto napasti nekoliko kapitalaca, jer imaju prostora pod salary capom za takav posao. O tome će uveliko ovisiti i njihov izbor. Mikal Bridges bi mogao vrlo lako biti metom GM-a Phile. Bridges može šutirati, braniti više pozicija i općenito je zahvalan igrač što je upravo ono što Sixersi traže u slučaju da ih u free agencyju, a što je jako izvjesno, napuste Reddick i Bellineli.

U prvih 10 pickova namjerno nismo stavili sjajno nisko krilo s Missourija, Michaela Portera Jr-a koji je donedavno figurirao kao sigurna top 5 oklada, ali velika neizvjesnost oko njegove ozljede leđa koju je vukao cijele sezone, pred sami draft je naglo oborila akcije ovog nadarenog košarkaša.

Našeg Džanana Musu prognoze stavljaju od 18-og do 25-og picka. Američki novinari ga opisuju kao dobrog šutera sa svih pozicija na terenu a posebno hvale njegove playmakerske vještine . Kao mane ističu slabo tijelo što posebno do izražaja dolazi u obrani i napadačka nekonzistentnost. Musa je pred draft imao nekoliko NBA pre-draft worloutova, a navodno je najbolji dojam ostavio u Pacersima i Spursima koji se spominju kao najzainteresiraniji za našeg dragulja. Ne treba spominjati koliko bi za Musinu karijeru bilo dobro da istu nastavi u Spursima gdje bi igrao i trenirao pod paskom jednog od najvećih trenera svih vremena, aktualnog izbornika SAD, velikog Gregga Popovicha.

Ajdina Penavu prognoze stavljaju na kraj druge runde. Sezona na Marshall Universityju potvrdila je kvalitete ovog momka koji će nadamo se vrlo brzo i debitirati za nacionalnu selekciju naše zemlje. Prosjek od 15.6 poena i 8.6 skokova zaintrigirao je mnoge NBA skaute pa Ajdina vide kao solidnog igrača koji će biti u stanju itekako pomoći s klupe. Ističu njegove dobre obrambene i skakačke sposobnosti kao i dobru igru iz pick n' rolla i na perimetru. Slabije strane su mu igra leđima i tjelesna građa za ovaj nivo košarke.

Ovogodišnji draft mogao bi obilježiti veliki broj razmjena, mnogi klubovi žele birati visoke pickove pa se po kuloarima nudi "sve i svašta". Hornetsi su se već riješili Dwighta Howarda, a dobili rusku pticu selicu ali i dva picka druge runde od Netsa. Velika noć je pred nama. Noć u kojoj bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti nove NBA košarkaše. Ustvari, sasvim je sigurno da ime Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića od jeseni više neće biti jedino na spisku bosanskohercegovačkih NBA igrača!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi