Dušan Ivković najbolji košarkaški trener Evrope

Dušan Ivković najbolji košarkaški trener Evrope

Adnan Beganović

Bivši trener grčkog Olympiakosa Dušan Ivković dobitnik je nagrade "Aleksandar Gomeljski", koju Euroliga dodjeljuje najboljem košarkaškom  treneru godine.

Osvajanjem ovogodišnje Eurolige s Olypiakosom srbijanski stručnjak  je sa 68 godina postao najstariji trener ikada koji je osvojio klupsku titulu šampiona Starog kontinenta.

Dvostruki osvajač prestižne nagrade Željko Obradović ove godine je zauzeo drugu poziciju, dok su treće mjesto podijelili trener Uniksa iz Kazanja Evgeni Pašutin i strateg Macabija David Blatt.

Prestižno priznanje Ivković će primiti u Barceloni 6. juna prilikom žrijeba grupa za novu sezonu elitnog takmičenja,

Nagrada "Aleksandar Gomeljski"  dodjeljuje se od 2005. godine, kada je tvorac košarke u SSSR i osvajač prve tri titule u tadašnjem Kupu prvaka sa Rigom, preminuo.

Do sada prestižnu nagradu osvajali su Pini Gershon (2005. god, Macabi), Etore Mesina (2006. i 2008, CSKA Moskva), Željko Obradović (2007. i 2011, Panathinaikos), Duško Vujošević (2009, Partizan) i Xavi Pascual  (2010, Barcelona).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.