Elvir Ovčina potpisao za KK Bosnu
Ovčina potpisao za Bosnu do kraja sezone 2008/09

Prvak BiH se pojačava pod košem

Elvir Ovčina potpisao za KK Bosnu

Centar koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na pet evropskih prvenstava, Elvir Ovčina, karijeru će nastaviti u Sarajevu u redovima prvaka naše zemlje, KK Bosna ASA BH Telecom.

Ovčina je jučer iz Zagreba sa ekipom doputovao u rodno Sarajevo i već danas će se priključiti treninzima, a ukoliko ne bude administrativnih zastoja, u bordo dresu bi mogao nastupiti već u srijedu, protiv Budućnosti.

Tridesetdvogodišnji, 211 cm visoki centar posljednje tri sezone proveo je u Belgiji, u ekipi Oostendea sa kojim je igrao i ULEB kup gdje je bio vodeći ofanzivni skakač i jedan od najboljih igrača, te dva puta osvojio prvenstvo Belgije. Ovčina je karijeru započeo u inostransvu, tačnije u Americi gdje je stigao nakon što je napustio ratno Sarajevo i zaslužio košarkašku stipendiju na prestižnom Syracuze univerzitetu. Po završetku NCAA karijere, Ovčina odlazi u Sloveniju, prvo u Polzelu, pa onda Pivovarnu Laško, a nakon toga u Njemačku gdje je proveo tri zapažene sezone u Oldenburgu (postizao oko 15 poena i 9 skokova po susretu). U sezoni 2004/05 okušao se i u grčkom Olimpyacosu i stekao euroligaško iskustvo, ali je sezonu završio ponovo u Njemačkoj u Rheinenergie Kelnu. Od sezone 2005/06 stigao je u Oostende u kojem je imao prosjek od oko 10 poena i 7,5 skokova po susretu.

Reprezentativni debi u dresu BiH imao je 1997. godine na Eurobasketu u Francuskoj, a za BiH je nastupao i 1999., 2001., 2003. i 2005. u Beogradu gdje je najbolju partiju pružio u porazu od Slovenije kada je ubacio 11 poena i imao 8 skokova.

Čvrstina i iskustvo pod bordo obručem

Iskusni centar upravo je ono što Bosni u ovom trenutku treba. Iako su u Hamze Hume 2 pokušali sezonu pregurati sa mladim nadama Suljagićem i Zimićem, nakon 17 utakmica u NLB ligi jasno je da će za ozbiljniji nastup u regionu, ali još više za odbranu titule u BiH biti neophodna dodatna čvrstina u reketu.

Početkom sezone željeli smo pružiti pravu šansu mladim igračaima, koju su oni i zaslužili, a donekle i opravdali. Ipak, domaće prvenstvo će ove godine biti jače nego ikada, a ni borba za dva predstavnika u NLB-u u narednoj sezoni još nije gotova, što smo jasno osjetili i ovog vikenda u Zagrebu.”, rekao je Admir Bukva, direktor KK Bosna za SportSport.ba. “Pod košem nam treba čvrstina koju nismo imali sa mladim igračima, kao i dodatna širina u rosteru koja nam je nedostajala čim se povrijedio Hajrić.

Ugovor sa Ovčinom potpisan je do kraja aktuelne sezone. Nezvanično, Ovčina je bio na meti “studenata” još od samog početka sezone, a upornost se, izgleda, i isplatila, pa je ovaj vrijedan transfer konačno finaliziran. Ono što domaću publiku sigurno može radovati jeste činjenica da će u najdražem dresu gledati još jednu legendu bh. košarke, pa je za očekivati da će najnoviji “student” osim čvrstine u reketu i iskustva donijeti i veću posjećenost u dvorani “Mirza Delibašić”.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti