Evropski prvak pred ispadanjem
Diamantidis je glavni adut Panathinaikosa

Euroliga Top 16

Evropski prvak pred ispadanjem

Večeras je na programu pet utakmica trećeg kola Top 16 faze Eurolige. Na programu je nekoliko sjajnih duela, a u centru pažnje svakako je duel između Barcelone i Panathinaikosa.

Zanimljivo će biti u Atini gdje Maroussi dočekuje Partizan, ali i u Victoriji i Sijeni gdje Caja Laboral i Montepaschi dočekuju Khimki i Real Madrid. Jedini favorit se čini Maccabi koji u Tel Avivu dočekuje Efes Pilsen.

U Blaugrani se sastaju dva velika favorita Barcelona i Panathinaikos. Prije početka sezone mnogi su mislili da će ovo biti finale, a i oni sami su pred početak Top 16 samouvjereno najavljivali prolaz u četvrtfinale. Ipak, nisu pitali „male“ klubove Partizana i Maroussija koji su im skrojili sudbinu. Sada se može desiti da nakon samo tri kola imamo bivšeg evropskog prvaka.

„Šta da kažem sada. Svi znaju da smo u teškoj situaciji nakon što smo izgubili dvije utakmice na startu. U Barcelonu idemo odigrati jednu tešku i vrlo važnu utakmicu. Mnogi kažu da je Barcelona uprkos porazu od Partizana najbolja ekipa u Evropi. Imaju odličan tim pokriven na svim pozicijama, ali ja ću se prije svega fokusirati na svoj tim. Odigrali smo dobru utakmicu protiv Panelliniosa prošlog vikenda i ta utakmica nam mora biti putokaz kako da igramo“, rekao je pred put u Barcelonu najtrofejniji evropski trener Željko Obradović.

„Nikola Peković je igrač koji stvara mnogo problema svojim protivnicima. Svojom snagom natjera svoje čuvare da brzo skupe veliki broj ličnih grešaka i to stvara psihološki pritisak na igrače. Oni će igrati tvrdo, to je tipično od ekipe koju vodi Obradović. Najvažnije je da zadržimo naš intenzitet igre od početka do kraja utakmice“, rekao je Erazem Lorbek, centar Barcelone koji će voditi žestoku borbu s Nikolom Pekovićem pod košem.

U Atini se sastaju Maroussi i Partizan, dva tima od kojih niko nij eočekivao da kroje sudbinu Barceloni i Panathinaikosu. Partizan se nakon dva kola nalazi na vrhu grupe s dvije pobjede, dok je Maroussi ušao u veliku formu, što su dokaz dvije uzastopne pobjede protiv dva najjača grčka kluba, Panathinaikosa u Euroligi i Olympiakosa u nedjelju u grčkoj ligi.

„Pobijedivši Panathinaikos i Olympiakos Maroussi je pokazao da nije slaba ekipa. Pobijedili su dva super jaka tima i to u utakmicama koje su za njih imale veliki značaj. To mora biti znak navijačima Partizana da od nas u Atini ne očekuju lakši trening. Oni sada pokušaju da teret favorita prebace na nas, ali im to nećemo dozvoliti. U Atinu idemo s velikim ambicijama i visoko motivirani da upišemo još jednu pobjedu“, rekao je Duško Vujošević, tvorac beogradskog čuda.

U Victoriji Caja Laboral dočekuje odlični Khimki u najgorem trenutku. Tim Duška Ivanovića igra bez prvog centra Thiaga Splittera, a Rusi su upravo tu najjači. Kako će se Stanko Barać boriti s Javtokasom, ponajboljim centrom Evrope teško je predvidjeti, ali sigurno je da u tom segmentu treb atražiti ključni momenat utakmice.

U Sijeni se teško uzimaju bodovi, a sada dolazi Real Madrid koji se nalazi u velikoj formi. Domaći tim igra oldično, ali neće im biti lako protiv izabranika Ettorea Messine. Biće to obračun braće Lavrinovič, Darjusa i Ksistofa, a u blagoj prednosti je domaći tim zbog podrške publike.

Maccabi je jedini izraziti favorit večeras protiv Efes Pilsena. U Nokia Areni niko ne može biti fvaorit, pa tako ni Efes Pilsen. Maccabi ima odličnu vanjsku liniju, ali su odlaskom Lampea ostali deficitarni pod obručem, što im stvara mnogo problema. Ipak, kod njih utakmice rješavaju Andreson i Wisniewski.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.