Fenerbahce prvi finalist

Prvenstvo Turske

Fenerbahce prvi finalist

Fenerbahce je nakon druge pobjede u nizu nad Efes Pilsenom (87:82) postao prvi finalista turskog košarkaškog prvenstva, dok je Banvit u drugoj polufinalnoj seriji, slavivši nad Galatasarayom (85:74) izjednačio rezultat na 1:1.

Fenerbahce je tako ponovno u prilici da brani titulu osvojenu prošle godine. Dvije pobjede nad Efesom su bile dovoljne za igrače Nevena Spahije da u velikom stilu završe polufinale. Seriju koja je počela još tokom prvenstva, jer su dvije pobjede u tom dijelu takmičenja Feneru omogućile da u ove mečeve krenu sa 1:0, tako da su dvije vezane pobjede u ovom doigravanju dale konačnih 3:0.

Hrvatska kolonija u Fenerbahceu opet je odigrala vrhunsku rolu. Marko Tomas je ostvario učinak od 22 poena uz pet skokova, Roko Leni Ukić je dodao 19 koševa uz četiri asistencije. Uz bok hrvatskom dvojcu najbolji je bio Onan sa 17 poena. Kod poraženog Efes Pilsena svakako vrijedi spomenuti double-double učinak Gonluma sa 14 poena i 11 skokova, dok je Nachbar dodao 14 svojih koševa.

Banvit je seriju protiv Galatasaraya pobjedom vratio na "nulu". Nakon 85:74, rezultat je sada 1:1, a sljedeća utakmica je na terenu Galate 30. maja. Gostujući košarkaši su imali jedan razlike u svoju korist nakon prve četvrtine, bilo je 19:20. Košarkaši Banvita za koje igra nekadašnji igrač Bosne Lance Williams drugi period igre završavaju rezultatom 23:21, nakon kojeg povratka za Galatasaray u ovu utakmicu nije bilo.

Treća četvrtina koja je apsolutno pripala Banvitu (31:14) samo je bila potvrda odlične igre Davisa, Dixona i ostalih. Upravo su ova dvojica bili najprecizniji kod Banvita, Davis (20 poena, 11 skokova) i Dixon (19 poena). Williams je ostvario učinak od 11 koševa i tri skoka. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.