Godine dominacije Dejana Bodiroge
Bodiroga: za četiri godine tri naslova

Završni turniri košarkaške Eurolige (4)

Godine dominacije Dejana Bodiroge

Period od 2000. - 2003. slobodno s emože nazvati periodom Dejana Bodiroge. Ponajbolji evropski košarkaš zadnjih dvadeset godina u te četiri godine tri put je osvojio naslov prvaka, dok je jednom igrao u finalu. Na svim turnirima je bio ponajbolji igrač svog tima.

Solun je imao čast da bude domaćin posljednjeg Final Foura u organizaciji FIBA-e, jer je godinu dana kasnije formiran ULEB koji je formirao svoju Euroligu u kojoj su učešće uzeli najbolji evropski klubovi.

U Solun su stigli Panathinaikos, Barcelona, Maccabi i po prvi put Efes Pilsen. Panathinaikos je na krilima Dejana Bodiroge (22 poena) savladao Efes Pilsen (81:71), a Maccabi je bez većih problema savladao Barcelonu sa 65:51. Panathinaikos je u finalu bio bolji od Maccabija sa 73:67 i tako ušao u historiju kao posljednji prvak Evrope prije nego je formiran ULEB.

U redovima tima Želja Obradovića prvo ime bio je Željko Rebrača sa 20 poena i 8 skokova, a Oded Katash je ubacio 17 poena. Huffman je kod Maccabija postigao 26 poena, ali nije imao podršku ostalih suigrača.



Naredne godine se Final Four igrao u Parizu. Na turniru su učešće uzela tri tima iz prethodne sezone, Maccabi, Panathinaikos i Efes Pilsen, dok je Barcelonu zamijenio CSKA. Panathinaikos je uz 22 poena Dejana Bodiroge bio bolji od Efesa, dok je Maccabi sa 86:80 savladao CSKA.

U finalu je ovaj put Maccabi bio bolji od Panathinaikosa sa 81:67. McDonald i Huffman su kod Maccabija ubacili po 21 poen, dok je kod Panathinaikosa Bodiroga sa 27 poena i 8 skokova bio najbolji.



Nakon poraza u finalu od Maccabija, Panathinaikos je naredne godine u Bologni vratio naslov prvaka u svoje vitrine pobijedivši domaći Kinder u finalu rezultatom 89:83. Ibrahim Kutluay je kod Panathinaikosa ubacio 22 poena, dok je ponovo odličan bio Dejan Bodiroga sa 21 poenom i 7 skokova.

Kinder je imao odličan tim te sezone. Ettore Messina je ima na raspolaganju takve igrače poput Manua Ginobilija, Matjaža Smodiša, Sanija Bečiroviča, Antonija Grangera, Davida Andersena, Marka Jarića i Antoinea Rigadeaua. Ginobili je u finalu ubacio 27, a Smodiš 23 poena, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu Kindera.



Završni turnir 2003. odigran je u Barceloni uz trijumf domaće momčadi. Barca je u finalu bila bolja od Benettona sa 76:65. Na turniru su još učestvovali CSKA i Montepaschi. Ponovo je odličan bio Dejan Bodiroga, ali ovaj put u dresu Barcelone.

U finalu je Bodiroga upisao 20 poena i 8 skokova. Gregor Fučka je dodao 17 poena, dok je kod Benettona prvo ime bio Tyus Edney sa 16 poena. U redovima Benettona su tada igrali Langdon, Pittis, Marconato, Buleri, Lončar, Garabjosa...



Sutra Tel Aviv 2004. Moskva 2005. Prag 2006. i Atina 2007.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.