Griffin prvi izbor,  Preldžić kod Jamesa

NBA Draft 2009

Griffin prvi izbor, Preldžić kod Jamesa

U spektakularnoj noći u New Yorku održan je sinoć NBA draft na kome su izabrani najbolji mladi igrači koji bi trebali u narednim godinama biti nosioci igre u svojim klubivima. Očekivano prvi izbor je bio Blake Griffin, dok su naša dva igrača izabrana u drugoj rundi.

Dvojica Bosanaca su izabrana u drugoj rundi drafta. Goran Suton je kao 50. pick završio u Utah Jazzu, ali su već najavili da će ga poslati na par sezona kaljenja po europskim klubovima, dok je Emir Preldžić izabran kao 57. pick od strane Phoenixa, ali je u toku večeri promijenio ček četiri kluba. Prvo su ga Sunsi poslali u Orlando, ovi u Oklahomu, da bi ga onda Oklahoma poslala kod Jamesa u Cleveland.

Oko prvog picka nije bilo mnogo dilema. Još prije dva mjeseca se znalo, ko god bude prvi birao uzeće Blakea Griffina, sjajnog centra sa Oklahoma Univerziteta, koji je bez sumnje najbolji pojedinac na ovogodišnjem draftu. Kolo sreće je htjelo da Clippersi biraju prvi, i uzeli su odličnog bijelog centra, s kojim bi Clippersi trebali već naredne sezone krenuti u borbu za doigravanje.

Memphis je birao drugi, i do prije par dana svi su mislili da će uzeti Rubia, pa i oni sami su to isticali kao glavni prioritet kluba, ali kako Rubio ima velikih problema s Juventutom oko smanjenja odštetnog zahtjeva, tako su se u Grizliesima odlučili uzeti odličnog centra Hasheema Thabeeta sa Connecticut Univerziteta, kojeg mnogi NBA stručnjaci već sada upoređuju sa legendarnim Hakeemom Olajuwonom.

Oklahoma je na trećem mjestu uzela Jamesa Hardena, a Sacramento kao četvrti izbor odlučio se za Tyreka Evansa.

Ricky Rubio je izabran kao peti izbor od strane Minnesote, koja je ovaj izbor dobila neposredno prije drafta u zamjeni sa Washingtonom, a kako je Minnesota već imala pravo šestog izbora nisu propustili priliku da uzmu još jednog playmakera, i to Jonnya Flynna iz Syracusea. Mnogi smatraju da je Minnesota mogla proći bolje na ovom izboru, s obzirom da su uzeli Rubia i Flynna koji su isti tip igrača.

Stephen Curry, po mnogima najbolji šuter na ovogodišnjem draftu završio je kao sedmi izbor u Golden Stateu, čemu će se mnogo obradovati Monta Ellis koji je sve vrijeme uoči drafta isticao da bi baš njega želio za suigrača naredne sezone.

Bek Lottomatice iz Rima Brendon Jennings je izabran kao deseti od strane Millwauke Bucksa, dok je odlično krilo s Dukea Gerald Henderson izabran kao dvanaesti izbor od strane Charlottea.

Indiani mogu svi zaviditi. Kao 13. pick su uzeli vjerovatno najboljeg krilnog centra na draftu Tylera Hansbrougha sa North Caroline, dok je njegov univerzitetski kolega Ty Lawson na kraju kao 18. pick završio u Denveru. Odlični playmaker je izabran od strane Minnesote, a kako su vukovi već imali Rubia i Flynna, Lawsona su mjenjali u Miami, a ovi ga odmah proslijedili u Nuggetse koiji su mu namijenili ulogu rezerve Billupsu.

Od europskih košarkaša u prvoj rundi su izabrani pored Rubia još Izraelac Omri Casspi kao 23. pick od strane Sacramenta, dok je Francuz Rodrigue Beaubois završio kao 25. pick u Dallasu.

U drugoj rundi je izabrano nekoliko Europljana vrijednih spomena.  Sergio Llull je kao 34. pick završio u Houstonu, Jonas Jurebko (Švedska) kao 39. pick u Detroitu, Henk Norel (Holandija) kao 47. pick u Miamiu, Sergey Glagyv (Ukrajina) je završio na 49. izboru od strane Atlante, dok je vrlo dobri Francuz Naolo De Colo kao 53. pick završio u San Antoniu.

NBA DRAFT 2009, 1. krug

1. Clippers, Blake Griffin PF/C

2. Grizzlies, Hasheem Thabeet C

3. Thunder, James Harden SG

4. Kings , Tyreke Evans PG/SG

5. Timberwolves, Ricky Rubio PG

6. Timberwolves, Jonny Flynn PG

7. Warriors, Stephen Curry PG/SG

8. Knicks, Jordan Hill PF

9. Raptors, Demar DeRozan SG/SF

10. Bucks, Brandon Jennings PG

11. Nets, Terrence Williams SG/SF

12. Bobcats, Gerald Henderson SG

13. Pacers, Tyler Hansbrough PF

14. Suns, Earl Clark SF/PF

15. Pistons, Austin Daye SF/PF

16. Bulls, James Johnson SF/PF

17. 76ers, Jrue Holiday PG/SG

18. Timberwolves, Ty Lawson PG

19. Hawks, Jeff Teague PG/SG

20. Jazz, Eric Maynor PG

21. Hornets, Darren Collison PG

22. Trailblazers, Victor Claver PF

23. Kings, Omri Casspi SF/PF

24. Mavericks, B.J. Mullens C

25. Thunder, Rodrigue Beaubois PG

26. Bulls, Taj Gibson PF

27. Grizzlies, DeMarre Carroll SF/PF

28. Timberwolves, Wayne Ellington SG

29. Knicks, Toney Douglas PG/SG

30. Cavaliers, Christian Eyenga SG/SF


NBA DRAFT 2009, 2. krug


1. Kings, Jeff Pendergraph PF/C

2. Wizards, Jermaine Taylor SG

3. Trailblazers, Dante Cunningham PF

4. Nuggets, Sergio Llull PG/SG

5. Pistons, DaJuan Summers SF/PF

6. Grizzlies, Sam Young SF/PF

7. Spurs, DeJuan Blair PF/C

8. Trailblazers, Jon Brockman PF

9. Pistons, Jonas Jerebko SF/PF

10. Bobcats, Derrick Brown PF

11. Bucks, Jodie Meeks SG

12. Lakers, Patrick Beverley PG/SG

13. Heat, Marcus Thornton SG

14. Pistons, Chase Budinger SG/SF

15. Timberwolves, Nick Calathes PG/SG

16. Suns, Danny Green SG/SF

17. Timberwolves, Henk Norel PF

18. Suns, Daniel Hackett PG/SG

19. Hawks, Sergey Gladyr SG

20. Jazz, Goran Suton PF/C

21. Spurs, Jack McClinton PG/SG

22. Pacers, A.J. Price PG

23. Spurs, Nando De Colo PG/SG

24. Bobcats, Robert Vaden SG/SF

25. Trailblazers, Patrick Mills PG

26. Mavericks, Ahmad Nivins PF

27. Suns, Emir Preldzic SF

28. Celtics, Lester Hudson PG/SG

29. Lakers, Chinemelu Elonu PF/C

30. Heat, Robert Dozier PF

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.