Halilović: Obećavali su mi kule i gradove, bio sam otpisivan, ali nikada nisam odustao

Bivši igrač Slobode otvorio dušu

Halilović: Obećavali su mi kule i gradove, bio sam otpisivan, ali nikada nisam odustao · Intervju

S. Grebović

Sjajni košarkaš francuskog Orlenansa i reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Halilović, govorio je za portal Sportsport.ba o svojim najranijim počecima, o sjajnim igrama u Francuskoj, te iznio svoja očekivanja od kvalifikacija za Eurobasket koji se igra naredne godine.

Rođeni Tuzlak ove sezone u dresu Orleansa pruža možda i najbolje partije u svojoj karijeri. Na prosjeku je od 17,6 poena po meču, a rijetke su utakmice ove sezone u kojima nije bio dvocifren.

U razgovoru za Sportsport.ba se dotakao mnogih tema, počevši o svojim najranijim počecima pa sve do nastupa za nacionalni tim naše zemlje.

Kako je došlo do tvog prelaska u Zagreb iz Slobode?

"Prvi kontakt sa Zagrebom bio je na Eurocampu u Trevisu gdje sam pričao sa tamošnjim sportskim direktorom tog kluba, Hrvojem Ciketićem koji me je zapazio. Nedugo nakon toga na jednoj pripremnoj utakmici upravo protiv Zagreba sam odigrao zaista sjajno i na kraju smo dogovorili moj prelazak u redove te ekipe uz određenu odštetu mom matičnom klubu Slobodi."

Može li se reći da si se igrajući u susjednoj Hrvatskoj oformio u pravog igrača?

"Moram istaći da sam u Zagrebu imao zapaženu minutažu kako u ABA ligi, tako i Euroligi dok smo igrali. Dolazak trenera Danijela Jusupa je za mene značio veliki napredak u karijeri, jer sam se pod njegovom palicom počeo profilirati u igrača kakav sam oduvijek želio biti. Jusup je zaista sjajan strateg za razvoj mladih igrača i on mi je usadio neku radnu etiku i ozbiljnost koju i dan danas nosim sa sobom."

Šta možeš reći o svojoj epizodi u Krki?

"Krka će mi ostati kao jedna jako lijepa uspomena gdje sam imao priliku sarađivati sa Aleksandrom Džikićem koji je zaista vrhunski trener i od kojeg sam također upio mnoge stvari.
Također, tu u ekipi je bio i moj Tuzlak Jasmin Hukić uz čije utakmice kao mali odrastao te mi je to bila posebna čast."

Možeš li uporediti kvalitete liga u kojima si igrao?

"Teško je porediti lige, jer svaka je na svoj način specifična i svaka ima svoje kvalitete i mane. Rekao bih da je francuska liga najkvalitetnija od svih u kojima sam do sada nastupao. Klupska košarka u ovoj zemlji je ostvarila veliki napredak u zadnjih par godina, što zbog sigurnih finansija, što zbog odlične organizacije. Mislim da je to najizjednačenija liga u Evropi gdje doslovce dvije pobjede dijele ekipu od playoffa do ispadanja. Kvaliteta same igre je na jednom visokom nivou i francuski klubovi rade odličan posao i u Evropi. Vidimo da ASVEL igra dosta solidnu euroligašku sezonu, Monaco je jedna od najboljih ekipa Eurocupa, a Dijon Lige prvaka."

Nedavno si nastupao na All Star meču francuskog prvenstva, kakva su iskustva?

"Francuski All star je sasvim sigurno drugi najbolje organizovani All star na svijetu poslje NBA i Francuzi po mnogo čemu pokušavaju što je moguće više kopirati Amerikance."

Našu reprezentaciju očekuju kvalifikacije za plasman na Eurobasket. U grupi smo sa Grčkom, Latvijom i Bugarskom. Možemo li se plasirati po deseti put na smortu najboljih selekcija starog kontinenta?

"Moram reći da jedva cekam okupljanje reprezentacije i mislim da ovaj put da uz pozitivnu atmosferu i energiju, sa trenerom Vedranom Bosnićem koji je pravo osvježenje i koji sa svakom ekipom koju je dosad vodio je radio odlične stvari, možemo dati maksimum i plasirati se na Eurobasket, vjerujem u to."

Pratiš li bh. prvenstvo i šta mislis o kvalitetu same lige?

"Mogu reći da pomno pratim bh. ligu i nastupe Igokee u jadranskoj ligi. Dosta je izjednačeno i samo prvenstvo. Redovno pratim utakmice Slobode i svog prijatelja Damira Mulaomerovića, koji radi sjajan posao."

Da li si zadovoljan dosadašnjim razvojem svoje karijere?

"Moram biti iskren i reći da sam zadovoljan svojom karijerom, pogotovo jer sam prošao bukvalno sve. Od talenta kojem su obećavali kule i gradove, do otpisanog igrača poslje teške dvije godine u Zagrebu. Prošao sam bukvalno sve. Igrajući za Šibenik bio sam najbolji igrač hrvatske lige te sezone. Uslijedile su dvije godine igranja u francuskoj drugoj ligi gdje sam također izabran za najboljeg igrača lige i te sam sezone osvojio to prvenstvo, do ove  gdje sam izabran za All stara francuske prve lige i na polusezoni u prvu petorku lige. Rekao bih da se prekretnica dogodila kada sam nakon neuspješne epizode u Litvaniji krenuo sarađivati sa jednim sportskim psihologom. Počeo sam raditi na sebi, biti fokusiraniji, paziti na ishranu i postavio sam sebi određene ciljeve koje i dan danas dostižem. Idem stepenicu po stepenicu i vjerujem da mogu još bolje."

Žališ li možda za nečim u svojoj karijeri?

"U karijeri zaista ne žalim ni za čim, jer sve loše stvari i prepreke koje su se dešavale, što mojom krivicom, što tuđom, izgradile su me kao ličnost i služile kao neka škola. Puno puta u životu stvari ne idu onako kako smo planirali i onda moramo tražiti načine kako da se nastavimo boriti i vratimo na pravi put, a nagrada onda dođe sama. Najbitnije je ostati odan radu i vjerovati sebi", dodaje Miralem Halilović za kraj ovog razgovora.

Top Komentari

Milos1312
To Halile oko moje. Tvoj napredak u posljednje 2 god je i vise nego odlican, do Eurobasketa aBd.
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi