Hemofarm izbacio Bosnu iz NLB lige

Hemofarm – Helios 75:76

Hemofarm izbacio Bosnu iz NLB lige

M. Skaka

Potpuno neizvjesnu utakmicu odigrali su Hemofarm i Helios, a osim navijača u Sloveniji i onih u Vršcu koji se nadaju odlasku na F4, od ishoda ove utakmice vjerovatno su najviše strepili navijači sarajevske Bosne kojoj bi pobjeda Heliosa značila gotovo pa sigurnu sezonu bez regionalne lige.

Domaćin, oslabljen neigranjem Jeroda Stevensa koji je u prošloj sedmici bez riječi napustio Vršac, nije imao snage da prelomi angažovane Slovence. Hemofarm je brzo došao u prednost, u prvoj četvrtini imao i rekordnu, dvocifernu prednost (23:13), a ali su gosti brzo uhvatili priključak, do 15. minute izjednačili a onda čitavih preostalih 25 minuta puhali Vršćanima za vratom.

Na odmor se otišlo sa samo pola koša prednosti za domaće (38:37). Ni treća četvrtina nije donijela promjene. Pogađali su domaći, gosti odmah vraćali i nisu im dopustili da odu na više od 4 poena prednosti. Ni u posljednjem periodu nisu popustili uporni Slovenci, a omča oko vrata Hemofarma sve se više stezala. Pedalj po pedalj teritorije osvajali su gosti da bi, konačno, u posljednjim sekundama susreta stigli do izjednačenja kada je Aleksei Lashkevich položio za 73:73.

Nakon minute odmora, Močnik je faulirao Markovića koji je bio oba puta siguran sa linije slobodnih bacanja, ali ekipa koja je vodila grčevitu borbu tokom 40 minuta, nije bila spremna predati se u posljednjim sekundama. Novi time out, donio je novi prekršaj, ovaj put na drugoj strani, nad Domenom Lorbekom koji nije promašio i svoju ekipu ponovo je doveo u egal (75:75). 

Ruka domaćina zadrhtala u penal završnici

Još jedan time out donio je još dva slobodna bacanja, međutim, Markoviću je ovaj put ruka zadrhtala, pa je promašio oba puta i otvorio put Heliosu za prvo vodstvo i pobjedu. Na slobodna bacanja na drugoj strani stao je Alwin Snow, pogodio jednom i doveo Helios na prag pobjede.

Ipak, o raspletu na začelju NLB lige nije odlučivao Helios, a po svemu sudeći neće odlučivati ni KK Bosna, već Bojan Krstović koji je  u zadnjoj sekundi stao na liniju slobodnih bacanja. Trebao je pogoditi jedno za produžetak, ili oba za slavlje, ali teren je napustio pogete glave nakon dva promašaja. Helios je pobijedio sa 75:76.

Prvo ime susreta bio je večeras fantastični Domen Lorbek sa 32 poena, Paravinja je ubacio 15, a Snow 12. Kod domaćina bolji od ostalih bio je Borisov sa 17, dok su Marković i Mačvan ubacili po 11 poena.

KK Bosna ASA BHT u nezavidnoj poziciji

Preostale utakmice Bosne i Heliosa:

HELIOS: Zadar (D), Bosna ASA BHT (G), Budućnost m:tel (D), Crvena zvezda (G), Zagreb CO (D), Union Olimpija (G), Radnički (D).

BOSNA: Partizan (D), Cibona (G), Helios Domžale (D), Hemofarm STADA (G), Zadar (D), FMP (G), Budućnost m:tel (G), Crvena zvezda (D).
19. kolo NLB lige, u Sarajevu će se pamtiti kao ono koje je KK Bosnu praktično izbacilo iz narednog izdanja regionalne lige, iako sarajevski klub svoj susret još nije ni odigrao. Naime, šest kola prije kraja ligaškog dijela takmičenja, Bosna ima dvije pobjede manje od predposljednjeg Heliosa. Uz to, Helios ima znatno povoljniji raspored, a za održanje teoretskih šansi za opstanak u ligi, Bosni će trebati pobjeda nad slovenačkom ekipom sa više od 6 poena razlike (Helios je na svom terenu slavio sa 66:60), a onda i još jedna pobjeda uz uslov da Slovenci više niti jednom ne trijumfuju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.