Hercegovci drmaju Euroligom
Bogdanović je odigrao savršenu utakmicu

Bogdanović i Teletović najbolji u 5. kolu

Hercegovci drmaju Euroligom

Jednom davno, kada su novinari pitali pokojnog Krešimira Ćosića, kako misli osvojiti naslov svjetskog prvaka s reprezentacijom Jugoslavije, neprikosnoveni Dalmatinac je odgovorio: „Jednostavno, uzmem dvojicu visokih Hercegovaca, beka iz Čačka, a ostale nakupim da popune broj u zapisniku“.

Nakon sinoćnjeg petog kola Eurolige, vidi se da se situacija u košarci na ovim prostorima nije mnogo promijenila od Krešinog vremena. Dva najbolja igrača kola su Hercegovci.

Istina, ovaj put nisu bila dvojica centara, ali bi Mirza Teletović sa svojih 206 cm visine mogao igrati tu ulogu u mnogim ekipama. MVP petog kola Eurolige je Mostarac Bojan Bogdanović, odlični šuter Cibone, koji ima samo 20 godina.

Cibona je upisala svoju, tek, prvu pobjedu, ali je drugo kolo zaredom imala MVP-a kola. Nakon Jamonta Gordona u prošlom, sada je na red došao Bojan Bogdanović, dijete mostarskog Zrinjskog, koji je prije četiri godine, kao 16-godišnjak otišao u veliki madridski Real.

U Realu nisu imali strpljenja čekati da Bogdanović sazrije, ali je zato njegov veliki talenat otkrio Velimir Perasović koji ga je doveo u Cibonu. Ko zna da li bi Bojan dobio pravu priliku i u Ciboni da ih nije zadesila finansijska kriza, pa nisu imali para za skupa pojačanja.

Iz utakmice u utakmicu je Bogdanović bilježio napredak, ali je potvrda njegovog definitivnog izrastanja u velikog igrača stigla protiv Khimikja u srijedu večer u Draženovom domu. Bogdanović je Rusima ubacio 22 poena i uhvatio 9 skokova. Trice je gađao 6/6, što je bilo dovoljno za index od 28 poena i titulu MVP-a kola.

Teletović najbolji strijelac, Marić skakač

Na drugom mjestu je još jedan Hercegovac, Jablaničanin Mirza Teletović. On je svoju klasu odavno dokazao, sada je samo iz utakmice u utakmicu potvrđuje. U porazu Caja Laborala od Olympiakosa Mirza je upisao 25 poena, 9 skokova, 3 ukradene lopte, a sedam puta je izborio faul. Ukupno je zaradio index vrijednosti 26.

Iza dvojice Hercegovaca nalaze se trojica igrača sa identičnim učinkom od 25 indexnih poena. To su Josh Childres (Olympiakos), koji je upisao 20 poena i 10 skokova, Marcus Brown (Žalgiris)  sa 23 poena i 2 asistencije, te Jorge Garbajosa (Real Madrid) sa 16 poena i 11 skokova.

Najbolji strijelac kola je Mirza Teletović sa 25 poena, dok je Partizanov centar Aleks Marić sa 12 skokova najbolji skakač petog kola. Pablo Prigioni (Real Madrid) je jedini upisao dvocifreni broj asistencija (10), dok je Barcelonin Terrence Morris najbolji kradljivac kola sa 5 ukradenih lopti. Stephane Lasme (Maccabi) je ostvario najviše blokada (4), a u ovom kolu su samo trojica igrača upisala double-double učinak. To su Josh Childres  sa 20 poena i 10 skokova, Jorge Garbajosa sa 16 poena i 11 skokova, te Mario Kasun (Efes Pilsen) sa 13 poena i 11 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.