Igokea očekivano, Nazor napravio čudo
U Tuzli i dalje imaju razloga za slavlje

Poznati učesnici Lige 6

Igokea očekivano, Nazor napravio čudo

Do kraja Lige 12 ostala su još dva kola, ali su četiri kluba koji će igrati Ligu 6, odnosno ligu za prvaka, već poznati. To su Igokea, Zrinjski, Sloboda i Čapljina.

Njima će se u nastavku lige priključiti još dva kluba koji igraju NLB ligu, Široki Eronet i Bosna ASA BH Telecom. Nema sumnje da nas u nastavku košarkaškog prvenstva očekuje dosta uzbuđenja.

Iako je zbog finansijske situacije u klubovima veliki broj odličnih košarkaša napustio domaću ligu pred njen početak, liga ipak nije bila nezanimljiva. U takvoj situaciji su neki mladi igrači dobili priliku za dokazivanje, te pokazali da u našoj zemlji talenta ne nedostaje.

Kao što se i očekivalo prvu poziciju u Ligi 12 osigurala je Igokea, koja je upisala samo dva poraza u dvadeset utakmica. Sloboda je također opravdala očekivanja i plasirala se među četiri najbolja tima. Zrinjski je najavljivao borbu za Ligu 6, na kraju su to i ostvarili, dok se za Čapljinu može reći kako je prvorazredno iznenađenje.

Momčad koja je prošle sezone ispala iz lige, ali je odustajanjem Viteza dobila priliku za popravnim, pokazala je veliki napredak. Čapljina je odigrala odličnu sezonu, dvorana u gradu, koji je dao Marija Primorca i Jasmina Repešu, bila je puna iz utakmice u utakmicu, a završnica Kupa BiH je pokazala kako je Čapljina izrasla u novi košarkaški centar naše zemlje. Mladi trener čapljinskih košarkaša, Ante Nazor je odradio odličan posao, a odlični strijelac Ivan Baković i iskusni Samir Lerić su pokazali da se na njih u Ligi 6 mora obratiti posebna pažnja.

Što se tiče ostala tri tima koji su izborili plasman u Ligu 6, nema se reći ništa novo. Senad Muminović je u Slobodi pokazao da je u ovom trenutku vjerovatno najbolji trener na domaćoj sceni. Čovjek svake godine iz tuzlanskog košarkaškog bazena izvuče po nekoliko novih, mladih igrača, koje gurne u „vatru“, a oni mu na najbolji način vrate. Prošle sezone su nagovijestili veliki talenat, Halilović, Halilbegović, Albijanić, Hrnčić i još neki mladi igrači Slobde, a ove sezone su potvrdili svoju klasu.

U Zrinjskom su prije dvije godine krenuli s projektom stvaranja velikog kluba, koji bi igrao NLB ligu, ali se na tom putu malo zastalo. U klub su stigli Josip Sesar i Boris Džidić, ali je Sesar brzo napustio klub, dok se Džidić povrijedio. Danas Zrinjski ima vrlo dobre Gligoru, Tomovića, Rimca, koji imaju kvalitet za Ligu 6, ali za regionalnu ligu treba tu još dosta stvari da se srede.

U iznenađenje se može svrstati i Hercegovac, koji je sve do ovog kola imao šanse da se plasira u Ligu 6. Iako nisu uspjeli, moraju biti zadovoljni, jer im niko nije davao šanse da se nađu na visokoj petoj poziciji. Od mlade ekipe Čelika nije se više ni očekivalo, dok se u razočarenja mogu svrstati Borac i Leotar. Trebinjci su na početku sezone imali mnogo problema s povredama, upisali su pet uzastopnih poraza, kasnije su proigrali, ali je bilo kasno.

Od Gruda i Mladosti se nije više ni očekivalo, Sutjeska je odigrala prema predviđanjima, ali je puna dvorana u Foči pokazala da košarka u gradu na Drini ima veliku budućnost. Od Slavije se očekivalo daleko više, mora se priznati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije