Istočna konferencija: Miami apsolutni favorit

NBA liga, Istočna konferencija

Istočna konferencija: Miami apsolutni favorit

Midhat Šljivak

Utakmicom između Cleveland Cavaliersa i Washington Wizardsa večeras će započeti nova sezona najjače košarkaške lige svijeta NBA lige. Najveći favorit za osvajanje titule u67. po redu sezoni  je svakako aktuelni prvak Miami Heat, koji je dodatno ojačao tim. Kao prva prijetnja tu su prošlosezonski finalisti Oklahoma City Thunder. te  pojačani Los Angeles Lakersi.

U Istočnoj konferenciji Miami skoro da nema konkurenciju, Iako su ekipe ove sezone dosta ujednačene, tim koji bi najprije mogao pomrsiti račune ekipi sa Floride su Boston Celticsi, te Chicago Bullsi, ali samo ukoliko bar u Play-offu budu mogli računati na prvu zvijezdu tima Derricka Rosea koji e povrijeđen. Miami će novo sezonu otvoriti velikim derbijem sa Bostonom u svojoj dvorani. 

 

Southeast 

 

Miami Heat

 

Aktuelni prvaci, ponovo su najveći favoriti za osvajanje titule prvaka. Velikoj trojci Wadeu, Jamesu i Boshu dodan je i najbolji trojkaš u historiji NBA lige Ray Allen, te iskusni Rashard Lewis koji ulazi u svoju 15. sezonu. Ostatak ekipe je gotovo identičan na prošlu sezonu, te će upravo uigranost ekipe u odnosu na recimo Lakerse biti glavna prednost Heata u borbi za titulu.

 

 

Atlanta Hawks

 

Hawksi su ovog ljeta ostali bez prve zvijezde tima Joe Johnsona koji je otišao u Brooklyn. Njegovim odlaskom glavni igrač tima iz Georgie biće prošle sezone nevjerovatni Josh Smith koji će sasvim sigurno svaku utakmicu biti na prosjeku 20+10. Pored njega nosioci igre bi trebali biti Al Horford, Devin Harris, dok su na šuterskim pozicijama Hawksi pojačani Louisom Williamsom i Kyleom Korverom koji bi trebali imati mnogo otvorenih šuteva u ovoj sezoni. 

 

Charlotte Bobcats

 

Očajni tim iz Sjeverne Karoline i ove sezone teško da može napraviti išta. Tim Michaela Jordana istina ima solidan roster, ali za play-off gotovo da nemaju šanse. Na draftu su 2. pikom izabrali sjajnog defanzivca Michael Kidda-Gilchrista, a iako je ovaj momak sjajan košarkaš u prvoj sezoni se ne mogu očekivati velike stvari od njega, naročito u ekipi koja nema glavu i rep, a to su upravo Bocatsi.

 

Orlando Magic

 

Orlando je nakon osam sezona ostao bez Dwighta Howarda koji je ispunio želju i otišao sa Floride. U trejdu u kojem je Superman pojačao Lakerse učestvovalo je nekoliko ekipa, a Magic za Howarda nije dobio gotovo ništa. Bez Howarda, Magic je osuđen na dno Istoka.

 

Washington Wizards

 

Wizardsi su Johnu Wallu dodali sa drafta sjajnog šutera Bradleya Beala, te će ovaj dvojac sasvim sigurno ove sezone biti ubitačan duo. Wall bi uz Beala konačno mogao povećati broj asistencija jer će ovaj sasvim sigurno koristiti svaku loptu za razliku od prethodnih saigrača koji su igrali sa Wallom. Petorka Wall, Beal, Ariza, Nene, Okafor izgleda zaista dobro, a ni klupa nije toliko loša, te bi Wizardsi konačno mogli biti ozbiljni kandidati za play-off.

 

Atlantic

 

Boston Celtics

 

U novu sezonu Celticsi ulaze bez odmetnika Raya Allena koji je kako navijači Bostona kažu "izdao ekipu", i otišao u Heat s kojim će već prvog dana Celticsi igrati. Umjesto njega doveden je još jedan odličan šuter Jason Terry, a Boston je napravio vjerovatno i "krađu" drafta izborom Jareda Sullingera 21. pikom. Rondo, Pierce i Garnett se već i vezanih očiju poznaju, klupa je i te kako jaka, pa su Celticsi i dalje jedan od favorita za prsten.

 

Brooklyn Nets

 

Brooklyn je napokon dobio tim. Iz New Jerseya su Netsi prešli u Brooklyn koji ima najsavremeniju dvoranu u NBA ligi. Deron Williams je potpisao novi astronomski ugovor sa Netsima, doveden je Joe Johnson, koji je također debelo plaćen, a pored ovog dvojca tu je i naš Mirza Teletović, potom Brook Lopez, Gerald Wallace... Iako imaju savim dobar roster, pitanje je kako Avery Johnson može ukomponovati veliki broj novih igrača u tim. Sigurno je da će na početku sezone ekipa imati dosta oscilacija, ali Netsi će vjerovatno najbolje izgledati početkom drugog dijela sezone.

 

New York Knicks

 

Knicksi će i ove godine igrati u play-offu, to se slobodno može već sad reći. Carmelo Anthony glavna je zvijezda tima, a uz sebe ima zaista veliki broj kvalitetnih igrača. Amare Stoudemire, ukoliko bude zdrav i ukoliko bude pružao partije kao što je godinama radio u Sunsima, Knicksi mogu daleko. U tim su dovedeni Ray Felton, Jason Kidd, Sheed Wallace se vratio u NBA, a na centrima su popunjeni zaista odlično sa Chandlerom, Cambyjem, Thomasom. Shumpert, JR Smith, Prigioni, Brewer čine zista sjajan roster koji može dobiti svaku ekipu. 

 

Philadelphia 76ers

 

Andre Igoudala je godinama bio glavna zvijezda Philadelphie. Ipak, Andre više ne stanuje u dresu 76ersa, a tu su mnogobrojna nova imena. Najzvučnije ime je ponajbolji centar lige Andrew Bynum, koji će uz Jruea Holidaya, Thaddeusa Younga, Nicka Younga i Jasona Richardsona biti dio sasvim nove izmjenjene Philadelphie. U predsezoni je Phila izgledala jako dobro, a da li će sa takvim igrama nastaviti u sezoni, ostaje nam da vidimo.

 

Toronto Raptors

 

Teško timu kojem je Andrea Bargniani glavna zvijezda. Italijan će vjerovatno i ove sezone biti lider ekipe koja će ponovo samo moći uzdisati za play-offom. Roster je jako siromašan za bilo što, a ukoliko pređu 20 pobjeda u Raptorsima mogu biti jako zadovoljni.

 

 Central

 

Chicago Bulls

 

Bullsi bez Derricka Rosea nisu ni blizu šampionske ekipe. Dneg, Noah, Boozer, Gibson jednostavno ne mogu bez Rosea, a ukoliko Derrick odluči da pauzira kompletnu sezonu zbog teške povrede koljena, timu iz Chicaga je vrh prvi krug play-offa, jer bez Rosea vođa ekipe ne postoji.

 

 

Cleveland Cavaliers

 

Rookie godine Kyrie Irving dobio je još dodatnu mladu snagu sa drafta. Cavsi su birali šutera Diona Waitersa, a za supertalentovanog krilnog centra Tristana Thompsona su oslobodili mjesto koje je zauzimao Antawn Jamison (Lakers). Cavsi su svakako tim budućnosti, te u ovoj sezoni se ne mogu očekivati velike stvari od njih. Bez obzira na mladost ekipe, Cleveland će biti tvrd orah za svaku ekipu.

 

Detroit Pistons

 

Pistonsi su ove godine uveli dosta mladih igrača u ekipu. Devetim pikom su draftovali supertalentovanog centra Andrea Drummonda, koji bi vrlo lako mogao izrasti u fantastičnog košarkaša. Motor ekipe od prošle sezone je ostao, a Pistonsi bi se ove sezone mogli boriti za play-off.

 

Indiana Pacers

 

Prošla sezona je za Pacerse bila zaista odlična. Dobro su namučili Miami u polufinalu konferencije, a i ove godine gotovo da nisu imali promjena u ekipi. U ekipu je stigao play DJ Augustin kao zamjena za Darrena Collisona, ali to neće nimalo utjecati na igru Indiane. Ekipa je posložena zaista dobro, te je play-off već izvjestan.

 

Milawaukee Bucks

 

Bucksi imaju solidan roster u kojem su glavne zvijezde Brandon Jennings i Monta Ellis. To bi upravo mogao biti problem za tim iz Milwaukeeja jer jedna lopta bi ovom dvojcu mogla biti premalo. Izvjesno je da će Jennings i Ellis bez obzira na saigrače svaku utakmicu imati svojih 20 šuteva. Kako će to izgledati i kako će se odraziti na sezonu Bucksa jedino je pitanje koje se postavlja. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.