Ivković: Ovo je politička odluka

Odluka FIBA o proširenju EP-a

Ivković: Ovo je politička odluka

Adnan Beganović

Odlukom FIBA-e na narednom Evropskom prvenstvu u košarci koje će se igrati u Litvaniji 2011. godine umjesto 16 igrat će 24 reprezentacije.

Ova odluka FIBA izazvala je oduševljenje u našoj zemlji jer će i naša reprezentacija nakon mnogo godina učestvovati na jednom velikom takmičenju, no isto tako je širom Evrope izazvala ogorčenje, a jedan od onih koji je protiv ovakve odluke je i selektor Srbije Dušan Ivković.

U saopštenju FIBA ne navvoddi se po kojem će se sistemu igrati Evropsko prvenstvo, no nagađa se da će 24 reprezentacije biti podijeljene u 4 grupe, te da će se nakon prve faze ponovo formirati grupe od po 4 reprezentacije, nakon čega bi se od četvrtfinala igrao nokaut sistem.

"Ako tako bude, biće to ubijanje košarke i igrače. Kao da niko ne misli na zdravlje košarkaša koji igraju 10 mjeseci imaju izuzetno naporne sezone u klubovima i onda ih čeka novi napor sa reprezentacijom. Ako se poveća broj dana i broj utakmica, biće velikih problema, to je politička odluka i namirivanje političkih računa na štetu košarke. Ne zaboravimo da će za London 2012. velika većina evropskih zemalja igrati kvalifikacije jer direktno idu samo dve najbolje reprezentacije iz Litvanije a to će biti dodatni napor. Mi smo 1988. imali žestoke kvalifikacije u Amsterdamu, odigrali smo osam utakmica u 11 dana i to je bilo teže od olimpijskog turnira u Seulu", rekao je Ivković za srbijanske medije.

U već spomenutom saopštenju FIBA-e navodi se da jer do preoširenja došlo na inicijativu domaćina Litvanija, no Ivković tvrdi da je ta tvrdnja sumnjiva.

"Ta tvrdnja je, blago rečeno, sumnjiva. Prvo, Litvanci su imali velike problema sa smeštajnim kapacitetima i za 16 timova i njihove navijače, sa 24 ta situacija je drastično pogoršana. Jednostavno, u Litvaniji, osim u Viljnusu, nema dovoljno kvalitetnih hotela. Prije će biti da je Litvanija malo „stimulisana“ da podnese takav prijedlog a iza svega...", dodao je Ivković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.