JC Navarro - zadnji kralj Evrope

Završni turniri košarkaške Eurolige (6)

JC Navarro - zadnji kralj Evrope

Zadnja tri finala Eurolige dobila su tri različita tima. CSKA je 2008. slavio u Madridu, godinu dana kasnije slavio je Panathinaikos, dok je zadnji naslov prvaka u Parizu osvojila Barcelona.

Final Four u Madridu je bio jedan od najboljih i po organizaciji i po prikazanoj igri. Na završni turnir su došla četiri odlična tima. Pored CSKA, bio je Maccabi sa Vujčićem, Casspijem, Bynumom, Batistom i Morrisom, Montepaschi sa McIntyreom, Satom, Thorntonom, Lavrinovičem i Stonerookom te Tau Ceramica sa Rakočevićem, Planinićem, Teletovićem, Splitterom i Mickealom.

Maccabi je u polufinalu bio bolji od Montepaschija sa 92:85, dok je CSKA u teškoj utakmici bio bolji od Tau Ceramice sa 83:79. Finale je bilo dosta neizvjesnije, CSKA je bez većih problema savladao Maccabi sa 91:77. Ettore Messina je imao šest raspoloženih igrača, Trajan Langdon je upisao 21 poen i 7 skokova, JR Holden je dodao 14, Matjaž Smodiš, David Andersen i Ramunas Šiškauskas po 13, a Teodorod Papaloukas 12.



Nakon Madrida završnica je dodijeljena Berlinu u koji je iz Madrida stigao samo branilac naslova CSKA, dok su novi timovi bili Panathinaikos, Barcelona i Olympiakos. Ramunas Šiškauskas je sa 29 poena donio pobjedu CSKA-u nad Barcelonom (82:78) kojoj nisu pomogla ni 24 poena bivšeg igrača CSKA Davida Andersena.

U drugom polufinalu Panathinaikos je dobio velikog rivala Olympiakosa sa 84:82, zahvaljujući Nikoli Pekoviću i njegovih 20 poena. U velikom finalu Panathinaikos je bio bolji od CSKA sa 73:71.

Ettore Messina je tako ostao bez novog naslova u svojoj biografiji, ali je Željko Obradović postao najuspješniji evropski trener. Spanoulis i Fotsis su kod Paoa ubacili po 13 poena, Diamantidis i Jasikevičius su dodali po 10, dok je Holden sa 14 bio prvo ime Moskovljana.



Posljednji Final Four odigran je u Parizu prije pola godine. Panathinaikos je loše počeo sezonu, pa se nije uspio plasirati na završnicu, njegovo mjesto je iznenađujuće uzeo Partizan, doks u preostala tri tima bila ista ona iz Berlina, CSKA, Barcelona i Olympiakos.

Rubio i Navarro su sa po 10 poena odveli Barcu do pobjede nad CSKA (64:54), a Linas Kleiza je sa 19 poena i 11 skokova vodio Olympiakos do pobjede nad Partizanom poslije produžetka (83:80).

U velikom finalu Barcelona je bila bolja od Olympiakosa sa 86:68. Uprkos dobroj igri Teodosića, Kleize, Childressa i Papaloukasa Olympaikos nije mogao protiv strašne Barcelone. Juan Carlos Navarro je ubacio 21, a Pete Mickeal 14 poena kod Barce.

Navarro je proglašen za MVP-a. Posljednjih dvadeset godina obilježili su Bodiroga, Jasikevičius, Papaloukas, Navarro, Langdon, Šiškauskas, i drugi asovi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.