Jedinstvo preokretom do naslova
Foto: Tuzlarija.net Kapiten Jedinstva Tina Periša prima pehar iz ruku gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića

Prvi trofej sezone ostao u Tuzli

Jedinstvo preokretom do naslova

Košarkašice tuzlanskog Jedinstva osvajačice su Kupa BiH za 2010. godinu. Izabranice Gorana Jurečka su u finalu u tuzlanskom Mejdanu pred oko 2.000 gledatelja bile bolje od sarajevskog Željezničara rezultatom 77:67.

Finale je bilo skoro repriza jučerašnjeg polufinalnog meča Jedinstva protiv Čelika, kada su Tuzlanke bile u rezultatskom zaostatku većim dijelom utakmice, ali su u finišu meča pokazale svoju snagu i stigle do preokreta.

Željezničar je odlično otvorio utakmicu, bolje reći Ana Baletić, koja je s pet poena dovela svoj tim u vodstvo 5:0. Prednost plavih je rasla sve do 12:2, a svih dvanaest poena ubacila je Baletićeva. Pred kraj prve četvrtine Tina Periša postiže tricu, njene prve poene do tada i Jedinstvo smanjuje na samo tri poena zaostatka (18:15).

Početak druge četvrtine ponovo je protekao u znaku sarajevskih košarkašica. Baletić je dobila pomoć i u ostalim suigračicama, prije svih u Emini Demirović i Tamari Bajić, tako da je prednost igračica Mensure Andelije u 14. minuti iznosila deset poena (28:18). Dvije minute kasnije Željezničar je stekao najveću prednost u prvom poluvremenu (32:19).

Vodile su igračice Želje i 34:21, 37:24, ali su Baletić i Demirović već sredinom druge četvrtine zaradile po tri lične greške, što su domaće igračice iskoristile i s dvije vezane trice Jessice Starling smanjile prednost protivnika na samo sedam poena razlike (37:30). 

Početak drugog poluvremena pripao je Jedinstvu, koje je smanjilo prednost plavih na dva poena razlike (41:39), a tačno na pola treće četvrtine Jedinstvo je prvi put na utakmici poravnalo rezultat (43:43). Pred kraj trećeg perioda je Željezničar ipak bio smireniji i u posljednjih deset minuta utakmice ušao sa plus četiri poena (56:52).

Početkom posljednjeg perioda ključni momenat utakmice. Prvi centar Željezničara, Emina Demirović je zaradila petu ličnu grešku i igra Sarajki se počela raspadati. U 33. minuti utakmice Jedinstvo dolazi do prvog vodstva na utakmici (59:58). Nakon toga s eigralo koš za koš sve do pet minuta prije kraja kada Martina Zubak postiže dva poena uz dodatno bacanje za plus pet Jedinstva (69:64).

Nakon toga na parketu je postojala samo jedna ekipa, Jedinstvo. Predvođene odličnim Starling i Zubak, te u finišu odličnom Tinom Perišom, košarkašice Jedinstva su bez većih problema privele utakmicu kraju i upisale pobjedu (77:67). Prvi trofej je spakovan u vitrine bivšeg evropskog prvaka.

Najefikasnija igračica u pobjedničkom sastavu bila je Jessica Starling sa 24 poena, Martina Zubak je dodala 20, Tina Periša 13, a Zdenka Kovačević 10. U redovima Željezničara daleko najbolja je bila Ana Baleetić sa 29 poena, Tamara Bajić je postigla 11, a Emina Demirović 10 poena.

Treba istaći da je atmosfera u Mejdanu bila odlična, atmosfera i igra na parketu koja daje nadu u bolju budućnost ženske košarke u našoj zemlji. Sve se poklopilo s dolaskom Mare Lakić, direktorice Jedinstva u klub u godini kada Tuzlanke slave 20 godina od osvajanja naslova prvakinja Evrope.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije