Jeremy Lin: Zvijezda ili slučajni prolaznik

Jeremy Lin: Zvijezda ili slučajni prolaznik

Midhat Šljivak

Jeremy Lin, ime za koje do prije nekoliko dana gotovo niko nije čuo, izuzev onih strasnih obožavatelja NBA košarke koji su znali da tamo negdje postoji na platnom spisku Knicksa neki Kinez.

No, niko od njih slutio da će 23-godišnji playmaker praktički preko noći napraviti "ludnicu" u najjačoj ligi svijeta.

Karijera:


Lin je rođen prije 23 godine u Los Angelesu, a odrastao je u jednom malom gradiću u Kaliforniji naziva Palo Alto. Isti naziv nosila je njegova srednja škola za koju je igrao košarku, vodeći školski tim do rekorda 32-1 u posljednjoj godini srednjškolskog obrazovanja.

Jeremy je prosječno postizao preko 15 poena uz 7 asistencija po susretu, a  to mu je bilo dovoljno da bude izabran za najbolje igrača druge divizije srednjoškolaca. Međutim, i pored toga niti jedan univerzitet nije ponudio Linu školarinu, pa se ovaj odlučio upisati na prestižni Harvard univerzitet, koji ima sve osim ozbiljan "košarkaški" program. Igrao je Lin na Harvardu četiri sezone, a u te četiri sezone prosječno je imao 12.9 poena u prosjeku.

2010. godine diplomirao je ekonomiju, te se odlučio prijaviti za NBA draft, no tamo nije imao apsolutno nikakve šanse da bude izabran. Ipak, priliku za dokazivanje su mu pružili Dallas Mavericki u ljetnom kampu, gdje je postizao preko devet poena u pet utakmica za Mavse, te su mu nakon dobrih igara  Golden State Warriorsi ponudili dvogodišnji ugovor no za njih je do aprila 2011, odigrao svega 29 utakmica. U decembru 2011. godine nakon lock outa Lin je otpušten iz Warriorsa, a imao je neuspješnu probu u dvije utakmice sa Houston Rocketsima.

Potpis za Knickse: Ludilo počinje

Jeremy Lin će dobro pamtiti 23. januar kada su ga usljed velikih problema sa povredama na playmakerskim pozicijama iz NBDL-a (razvojne lige) potpisali New York Knicksi. Lin je trebao poslužiti kao kratkoročno riješenje, no ovaj je napravio nešto što će se jednog dana sigurno prepričavati.  Prvi start karijere imao je protiv New Jersey Netsa kojima je ubacio 25 poena, a potom su padali redom, Utah, Washington, Lakersi, Minesotta, Toronto.

U susretu sa Lakersima Lin je ubacio rekord karijere 38 poena,  te je postao prvi NBA igrač koji je u prve četiri utakmice karijere postizao preko 20 poena u prosjeku. Ovakvim igram Lin je u potpunosti zaludio kompletnu NBA ligu. Od momka koji je živio kao podstanar u bratovom stanu, dotakao je u nekoliko dana sami vrh NBA lige.

Kobe Bryant je prije utakmice sa Lakersima spomenuo kako "nema pojma" ko je Jeremy Lin, a onda mu je ovaj utrpao 38 poena, te je Kobe na lak način saznao ko je ovaj dečko.

Lin je prosto napravio ludnicu među fanovima. NBA liga je u Aziji gledanija nego ikad, a prodaja dresova i suvenira sa likom i imenom Jeremy Lina porasla je za nevjerovatnih 3000%.

Da li je Jeremy Lin nova zvijezda NBA lige, ili je samo slučajni prolaznik kojem se posrećilo, ostaje nam da vidimo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.