Nevjerovatna priča iz Kanade: Lažirao godine, predstavljao se kao tinejdžer, a onda...

Imao je razlog zbog čega je to radio

Nevjerovatna priča iz Kanade: Lažirao godine, predstavljao se kao tinejdžer, a onda...

H. Zilić

Ime Jonathana Nikole nepoznato je svim ljubiteljima košarke, ali ovaj košarkaš je dobio svojih pet minuta i to na kakav način.

Priča o ovom igraču je nevjerovatna. Izbjegao je iz Južnog Sudana u Kanadu. Tu je nastavio školovanje. Zbog svoje visine i građe bio je jedan od najperspektivnijih košarkaša u Univerzitetskoj ekipi Katoličkog školskog centra.

Na njegove mečve dolazili su i NBA skauti, koa i skauti iz Evrope. Izdvajao se iz svoje generacije. Činio je čuda pod obručima, dok njegova istina nije izašla na vidjelo.

Na jednom sistemtakom pregledu, tražili su Jonathanove podatke iz Južnog Sudana i otkrili su njegovu pravu istinu. Nije imao 17 godina kako se predstavljao, nego 30!

Radi školovanja, Jonathan se po dolasku u Kanadu predstavljao lažno. Oblačio i nosio kao tinejdžer. Uspio je mnoge zavarati, sve dok se nije otkrila prava istina. U izjavama za medije izjavio je da je laž bila radi školovanja. U Južnom Sudanu se nije mogao školovati i želio je da završi srednju školu.

Njegova priča je naišla ne različita mišljenja. Neki ga prozivaju zbog laži, a neki ga poštuju zbog želje za školovanjem koje nije imao i činjenice da je hrabro nastupao sve zbog usavršavanja svog znanja.

"Ostali smo iznenađeni. Ponašao se kao i svi učenici. Vjerovali smo da je njegova građa zahvala genetike i dar od dragog Boga. Nismo bili svjesni u početku šta se dešava, ali na kraju je dobio našu podršku. Želimo mu pružiti školovanje do kraja, a kasnije ga uključiti i u trenerske poslove na našem Univerzitetu", rekli su čelnici Katoličkog centra u Kanadi.

Nije prvi slučaj da igrači koji dolaze iz Afrike lažiraju podatke, ali malo se njih usudilo na korak koji je uradio Jonathan. Životna priča i jedna želja. Da bude školovan i uspješan sportista.

Top Komentari

PeppermintSA
Gdje je onaj Lacijov 40-godišnji kadet?
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije