Kantonalni derbi pripao Jedinstvu

Košarkaška liga BiH za žene, 1. kolo

Kantonalni derbi pripao Jedinstvu

Emir Dindić

U prvom kolu lige BiH za žene u košarci u Tuzli se igrao kantonalni derbi između domaćeg Jedinstva i gošći iz Banovića. U utakmici u kojoj ni jedna ni druga ekipa nisu pokazale neku posebnu želju niti bravuroznu košarku, Jedinstvo je slavilo sa 70:58.

Jedinstvo je u svom prvom ovosezonskom meču nastupilo nekompletno, jer Andrea Pinter i Jovana Maltez još uvijek nisu dobile izlazno pismo iz Rumunije, dok Armina Jusufagić i Alma Softić zbog prehlade nisu nastupile u ovoj utakmici.

U prvoj četvrtini, što zbog hladne sale, što zbog veoma lošeg napadačkog učinka nakon pet minuta igre rezultat je glasio tek 3:1 u korist Jedinstva. Ipak, u nastavku prve dionice (20:12) ponuđena je koliko-toliko dopadljiva košarka u kojoj su sa jedne strane prednjačile Tina Periša, a sa druge odlična Irma Rahmanović, juniorska reprezentativka BiH koja je pokazala svu raskoš svog talenta.

Rezultati 1. kola
U susretima prvog kola ženskog košarkaškog prvenstva BiH postignuti su slijedeći rezultati:

ŽKK Čelik - ŽKK Borac 100:55
ŽKK Sloboda - ŽKK Igman 94:52
ŽKK Brčko D. - ŽKK Brotnjo 94 64:92
ŽKK Jedinstvo - ŽKK RMU Banovići 70:58

18.10.'09 15:00h
ŽKK Željezničar - ŽKK Neimarstvo

ŽKK Tomislavgrad slobodan
U drugoj četvrtini kao da izlazi druga ekipa Banovića na parket i dominira u svim segmentima igre u odnosnu na domaće igračice koje su bile neprepoznatljive. Mnogo grešaka u dodavanju, mnogo izgubljenih lopti u kome je najviše prednjačila Zdenka Kovačević (4 izgubljene lopte samo u drugoj četvrtini, 6 u čitavom susretu), te nepogrješiva Irma Rahmanović koja je naprosto rešetala koš domaćih, istopili su prednost sa početka susreta. Čast domaćih košarkašica u ovoj četvrtini spašava Amra Dindić koja prvo pogađa za dva poena, a kasnije i sa zvukom sirene pogađa tricu na oduševljene solido popunjenog gledališta u Mejdanu.

Drugi period završava sa 15:19 u korist gošći, pa se na poluvrijeme ipak odlazi uz vodstvo Jedinstva (35:31).

U trećoj četvrtini ponovo smo gledali košarku koja nije lijepa za oko, ali izuzetno borbena sa obje strane u kojoj su prvenstveno Tina Periša i Martina Zubak uspjele blago povećati prednost Jedinstva, a suprotstavljala im se Irma Rahmanović koja je u ovoj četvrtini postigla 12 poena.

Posljednja dionica donosi rapsodiju domaćih košarkašica koje prave seriju 10:0 i time riješavaju pitanje pobjednika. Tačnije, Tina Periša sa dvije uzastopne trojke riješava utakmicu, a do kraja gošće samo smanjuju preko Rahmanović i Agić za 19:15 u ovoj četvrtini i konačnih 70:58.

U ovoj utakmici sve igračice iz oba kluba su dobile priliku za igru. Kod domaćih najviše se istakla Tina Periša sa 24 poena  4 asistencije, Marina Zubak 11 poena 11 skokova, te Mirela Bešić 9 poena 13 skokova. Kod gošći su se najviše istakle juniorska i seniorska reprezentativka BiH Irma Rahmanović sa 27 poena 12 skokova i Amela Agić 18 poena 8 skokova.

Treba napomenuti i to da je ovu utakmicu direktno prenosila RTVTK što je odličan potez tuzlanskog kluba za popularizaciju ženske košarke koja je u BiH spala na niske grane. Ovo nije jedina utakmica koja će se prenositi, već će gledaoci u Tuzlanskom kantonu u direktnom prenosu moći pratiti i kompletnu sezonu odnosno sve domaće utakmice Jedinstva.

ŽKK Jedinstvo -ŽKK RMU Banovići 70:58
(20:12; 15:19; 16:12; 19:15)
Dvorana Mejdan Gledalaca 500. Sudije: Nermin Kasumović (Tuzla) , Jelena Dejanović (Doboj).

ŽKK Jedinstvo: Periša 24, Bešić 9 , Gojković 4, Dindić 5, Tabaković, Petrović-Beširević, Ferhatović 9, Kovačević 8, Kovačević E., Žunić, Trumić Trener: Jurčenko Goran
ŽKK Banovići: Sliško 5, Mulić , Rahmanović M. 6, Čehajić , Lukić D., Ikanović,  Agić 18, Brigić 2, Lukić V., Rahmanović I 27, Bečarević. Trener: Agić Esad.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.