Dolazak u Beograd poznatom Argentincu skočio na nos - Ostao je bez milion eura
Foto - Instagram

Skup boravak u glavnom gradu Srbije

Dolazak u Beograd poznatom Argentincu skočio na nos - Ostao je bez milion eura

Midhat Šljivak

Samo jednu sezonu trajao je ples argentinskog košarkaša Luce Vildoze s beogradskom Crvenom zvezdom. Stigao je u Beograd u oktobru 2022. godine i završio sezonu s crveno-bijelima, a zatim otišao je otišao u Panathinaikos. Boravak u glavnom gradu Srbije koštao ga je milion eura koje mora isplatiti svom bivšem klubu Baskoniji zbog nelegalnog raskida ugovora.

Luca Vildoza je u oktobru 2022. godine stigao kao veliko pojačanje u KK Crvena zvezda. Argentinski košarkaš odradio je jako dobru sezonu koja mu je na kraju donijela transfer u redove grčkog velikana Panathinaikosa.

Međutim, potpis za Zvezdu donio mu je tužbu bivšeg kluba Baskonije. Oni su tvrdili da je ugovor nelegalno raskinut i da je igrač morao platiti odštetu zbog raskida.

Sud u Vitoriji presudio je upravo tako. 28-godišnjaku je naređeno da zbog nelegalnog raskida ugovora bivšem timu isplati milion eura.

Interesantno je svakako da španski tim nije zadovoljan presudom. Oni će odmah uložiti žalbu i smatraju da bi Vildoza trebao isplatiti dva miliona eura, što je cifra koju su tražili u tužbi.

Oglasi

"Situacija je jasna. Imao je potpisan ugovor s jasno određenim uslovima. Nemoguće je da potpišete ugovor, da vas on potom uopšte ne zanima, te da nećete da isplatite odštetu koja je dva miliona eura", rekao je predsjednik Baskonije Jose Antonio Querejeta.

Vildoza će, za sada, na račun španskog tima morati uplatiti milion eura, ali čeka se konačna odluka suda o kompletnoj situaciji. Plaćanje neće izbjeći, to je sigurno.

Argentincu je provod u Beogradu i igranje košarke poprilično skupo koštao.

U Beograd stigao iz Milwaukee Bucksa

Kompletna situacija oko ugovora Luce Vildoze i Baskonije nije previše komplikovana.

On je 2021. godine otišao u NBA ligu iz ovog tima. Potpisao je za New York Knickse, no otpušten je nakon samo dvije predsezonske utakmice.

Oglasi

Nakon toga je otišao na operaciju desnog stopala, na teren se vratio u aprilu 2022. godine i dobio je ugovor s Milwaukee Bucksima. Baskonia je ugovorom zadržala prava na njega prije bilo kojeg drugog evropskog kluba i ugrađena je klauzula o isplati odštete od dva miliona eura.

Upravo je tu grešku napravio Argentinac. On je iz Bucksa stigao u Crvenu zvezdu bez da je išta pitao nosioce prava na ugovor i prekršio je pravila.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Cijeli slučaj je zbog toga završio na sudu i Argentinac će morati da isplati odštetu u narednom periodu.

Ako mu je barem neka utjeha Beograd je napustio u zagrljaju s atraktivnom srpskom odbojkašicom Milicom Tasić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi