Konačno kralj: LeBron i Heat prvaci NBA

NBA titula za Miami Heat

Konačno kralj: LeBron i Heat prvaci NBA

M. Skaka

"Bilo je vrijeme je! Bilo je vrijeme je!", govorio je LeBron James nakon što je njegov Miami Heat savladao Oklahoma Thunder sa 121:106 u petom susretu finala i sa 4:1 okrunio se titulom NBA prvaka.

Osam sezona LeBron James bio je jedan od najboljih igrača, po mnogima i najbolji NBA lige, ali mu je trofej uvijek izmicao, pa čak i prošle sezone kada je u pohod krenuo sa Dwayne Wadeom i Chrisom Boshom.

Ali, deveti put titula nije pobjegla. James je sezonu završio kao MVP, a proglašen je i za MVP-a finala. To je tek 14. put u istoriji NBA od 1969. godine da isti igrač bude najbolji i u redovnoj sezoni i u finalu. Poslasticu je James sačuvao za kraj, svoj prvi triple double u sezoni raspalio je u zadnjoj utakmici ubacivši 26 poena uz 13 asistencija i 11 skokova.

"Ovo je najsretniji dan mog života.", rekao je James nakon susreta, dok je sa navijačima slavio titulu u American Airlines Areni. "Ne bih ga želio provesti ni sa kim drugim osim sa saigračima i navijačima."

Uz LeBrona, pet drugih igrača Miamija bilo je dvocifreno, uključujući i Mike Millera koji je ubacio sedam trojki i na kraju imao 23 poena. Bosh je dodao 24, Wado 20...



Na kraju sezone, Jamesov prosjek je 30,3 poena, 9,7 skokova i 5,6 asistencija. U finalu, bilo je to 28,6 poena, 10,2 skoka i 7,4 asistencije.

Često prozivan za sebičnog igrača, James je titulu konačno osvojio kao dio ekipe, jedan od tri mušketira Miamija, neizostavni motor Big 3 koncepta.

"Prije dvije godine odlučili smo da postanemo tim - LeBron, Chris i ja.", govorio je Dwayne Wade koji je sa Miamijem osvojio titulu i 2006. godine. "Znali smo šta treba urraditi i uradili smo ono što je trebalo da vratimo titulu.", dodao je on.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.