Košarka se opet mijenja: FIBA objavila nova pravila igre

Pravila košarke počela su se mijenjati iz godine u godinu

Košarka se opet mijenja: FIBA objavila nova pravila igre

Teme:

Nakon izmjena koje je predložilo Tehničko povjerenstvo i u martu odobrio njen središnji odbor, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je objavila Službena pravila košarke za 2020. godinu.

Nova pravila FIBA-e na snagu stupaju 1. oktobra 2020. godine. Glavne promjene novih FIBA-nih službenih pravila košarke 2020. odnose se na definiciju igračevog "cilindra", definiciju dvostrukog prekršaja, definiciju nesportskog prekršaja u situacijama s brzim prekidom, definiciju dužnosti službenika zapisničara, sustav ponovne reprodukcije i protokol za izvještavanje, te na specifikacije FIBA-ine košarkaške opreme.

Predsjednik tehničkog povjerenstva FIBA-e Patrick Hunt rekao je da su ove promjene pravila, koje je odobrio središnji odbor FIBA-e, osmišljene tako da podignu standard i kvalitetu igre. Prema ustaljenoj proceduri, FIBA-ina savjetodavna grupa za pravila (RAG), sastavljena od stručnjaka za košarku i suce, pomno je proučila sve prijedloge promjena pravila prije nego što ih je poslala tehničkom povjerenstvu FIBA-e na završni pregled. Za vrijeme procesa svi ključni faktori, uključujući trenere, igrače, NBA i predstavnike NCAA-e, bili su uključeni u analizu promjena pravila.

Top Komentari

Realist
Koje su promjene ?
3 1
Tahir
Da li se igraju kvalifikacije za kosarku
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti