Košarkaši Maccabija odali počast žrtvama Holokausta
Košarkaši Maccabija odali su počast žrtvama nacističkog terora tijekom Drugog Svjetskog rata (foto: Eurohoops)

Izraelski košarkaši na pripremama u Poljskoj

Košarkaši Maccabija odali počast žrtvama Holokausta

Košarkaši telavivskog Maccabija ovih dana su na pripremama u Poljskoj a u tamošnjem gradu Wloclaweku odigrat će i prve pripremne utakmice u ovoj predsezoni.

Odmah nakon slijetanja u Poljsku svi košarkaši ovog popularnog izraelskog tima otišli su u obližnji gradić Chelmno gdje su na mjestu gdje je nekada bio zloglasni nacistički logor smrti odali počast svim žrtvama kako tog logora tako i cijelog Holokausta.

Inače, logor u Chelmnu bio je prvi u kojem su nacisti počeli koristiti metode ubijanja plinom a obližnji Wloclawek prvi je grad koji je tijekom okupacije primorao Jevreje da nose žute trake s Davidovom zvijezdom. Žuta boja dresova Maccabija je inspirirana upravo tom trakom koja je obilježila stradanja jevrejskog naroda u Drugom Svjetskom ratu. 

Top Komentari

VelaHavle
Oni odaju pocast, a njihova zemlja trenutno pravi genocid
6 1
Peđa
Velika pocast zrtvama u Ausvicu, Dahau, Jasenovcu. Vecna im slava!
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi