Kraj puta za Hemofarm i Unics
Julius Jenkins

Ostale su još četiri ekipe

Kraj puta za Hemofarm i Unics

M. Maksimović

U petak je zaključena druga runda kvalifikacija za košarkašku Euroligu. Za dva mjesta koja vode u grupnu fazu bore se četiri ekipe, Alba Berlin, Spirou, Khimki i Le Mans

Alba Berlin se sretno i spretno provukla protiv Hemofarma. Gosti su u Vršac stigli sa skromnom zalihom od šest poena, ali i to je na kraju bilo dovoljno.Hemofarm je bio vrlo blizu, Mačvan je imao dva slobodna kod rezultata 78:70 i priliku da definitivno zapečati sudbinu Albe, ali on promašuje dva slobodna.
Na drugoj strani je neprecizan iskusni Femerling, ali sudije nakon pregledavanja snimke odlučuju loptu dati gostima. U novom napadu četiri sekunde prije kraja Julius Jenkins je pogodio tricu za konačnih, za Hemofarm nedovoljnih 78:73.Jerome Jordan je u dresu Hemofarma utakmicu zaključio sa 16 poena, dok je poen manje ubacio Milan Mačvan.

Euroligu neće vidjeti ni košarkaši Unicsa.Belgijanci su imali + 6 iz prvog susreta, u posljednjih 60 sekundi drugog duela ušlo se sa vodstvom Unicsa 75:58. Gosti su odgovorili preko Chrisa Hilla, a onda je posljednji napad imala ekipa Unicsa. Marka Popovića je izblokirao Andre Riddick, a onda je Popović promašio tricu i Belgijanci su na korak do plasmana u Euroligu.
U drugoj utakmici protiv Unicsa sedam igrača Spiroua se upisalo u strijelce, najefikasniji Joseph Gomez je stao na 16 poena. Dobar posao pod košem je obavio Brindley Wright koji je uz 11 poena imao i 12 skokova. Košarkaši Unicsa su pogodili samo četiri trice, Maciej Lampe je ubacio 21 poen.

Otvoreno je do kraja bilo i u susretu dva francuska kluba, Asvela i Le Mansa. Košarkaši Asvela su hvatali deset poena zaostatka, na kraju su ostali na - 8. Alex Acker je pogodio presudna dva bacanja za 70:63.Mickael Gelabale je probao nešto napraviti, ali je sa njegovim jednim slobodnim bacanjem otišla i posljednja nada navijača Asvela.Na pobjedničkoj strani je Davon Jefferson na kontu imao na kraju 18 poena i 13 skokova. Isti broj poena je na suprotnoj strani postigao Antoine Diot.

Pošteđeni stresa su bili tek navijači Khimikija jer je njihova ekipa u prvoj utakmici slavila ubjedljivu pobjedu protiv Budivelnika. U drugoj je završilo 74:67 uz 14 poena Keitha Langforda. Michailis Anisimovas se istakao kod gostiju sa 16 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.