Kralj James odveo Miami do nove titule NBA prvaka

Heat osvojio titulu

Kralj James odveo Miami do nove titule NBA prvaka

Midhat Šljivak

Košarkaši Miami Heata osvojili su titulu prvaka NBA lige nakon što su večeras na svom parketu savladali San Antonio Spurse rezultatom 95:88, te su sa ukupnih 4:3 u seriji došlo do titule prvaka.

Početak utakmice donio je dosta promašaja na obje strane. Spursi su međutim nešto bolje ušli u utakmicu, pa su do prvog time outa na sredini igre u prvoj četvrtini imali pet poena prednosti 11:6. Mali problem za tim Gregga Popovicha predstavljale su dvije lične greške za Manua Ginobilija na samom startu utakmice, no i pored toga tim iz Texasa je imao nekoliko napada za ubjedljiviju prednost, ali u napadu ih nije služio šut, što je Miami iskoristio. Napravili su seriju od 8:0 zahvaljujući najviše Shaneu Battieru, te su po prvi put došli u vodstvo 18:15. Nakon prvih 12 minuta igre Miami je imao dva poena prednosti 18:16.

Battier je novom trojkom otvorio drugu dionicu za 21:16, a iako se činilo da će se Miami nakon toga veoma brzo odvojiti na veću prednost, to se nije dogodilo, jer je San Antonio uspio zahvaljujući Parkeru i Duncanu vratiti utakmicu u egal. Ipak, prvo buđenje LeBrona Jamesa uslijedilo je pri rezultatu 27:27, kada je sa šest uzastopnih poena odveo Heat na plus šest 33:27. Iako je Miami konstantno imao prednost, poenima Ginobilija sa linije slobodnih bacanja, San Antonio je nakon dugo vremena ponovo poveo 42:40, da bi poenima Wadea u posljednjim sekundama prvog poluvremena Miami na odmor otišao sa dva poena prednosti 46:44.

Početak drugog poluvremena donio je ponovo izjednačenu košarku. Sve do na četiri minute do kraja, a tada James pogađa dvije uzastopne trojke za ponovo prednost od pet poena 62:57. Ipak, gosti iz San Antonija nisu ni pali psihički nakon trojki Miamija, već su se ponovo vratili u igru, te su na nešto manje od tri minute do kraja trećeg perioda poenima Tima Duncana ponovo došli u vodstvo 65:64. Imali su Spursi u dva navrata i plus tri, ali je u završnici Miami trojkom Chalmersa sa zvukom sirene u posljednju četvrtinu ušao sa poenom prednosti 72:71.

Battier je svojom petom trojkom otovrio posljednju dionicu, da bi prednost Miamija sa nekoliko odličnih defanzivnih i ofanzivnih  poteza čuvao Chris Andersen. Miami je međutim ponovo uspio stvoriti šest poena prednosti, na čemu moraju zahvaliti košarkašima Spursa, koji su pravili početničke greške. Trojkom Kawhi Leonarda u posljednje dvije minute se ušlo sa plus dva za Heat 90:88, da bi potom nakon dvije dobre odbrane San Antonio imao priliku da preokrene meč, ali u tome nisu uspjeli, pa je Miami došao do novog naslova.

LeBron James je predvodio Miami u ovom susretu sa 37 poena i 12 skokova, Wade je dodao 23, dok je kod Spursa Tim Duncan ubacio 24 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.