Kreće lov na NBA prsten

Knicksi i Celticsi otvaraju doigravanje

Kreće lov na NBA prsten

Midhat Šljivak

Susretom između New York Knicksa i Boston Celticsa večeras počinje play off u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta NBA ligi.

Titulu od prošle sezone brani Miami Heat koji je i ove sezone najveći favorit naročito zbog činjenice da su se praktički prošetali kroz regularni dio sezone, te su ubjedljivo najbolji tim lige sa omjerom 66:16.

Istočna konferencija

Miami Heat - Milwaukee Bucks

Miami će play off seriju otvoriti sa osmoplasiranom ekipom Istočne konferencije Milwaukee Bucksima. Iako Bucksi raspolaži vrlo kvalitetnom ekipom, posebno na šuterskim pozicijama, teško da će išta moći protiv fantastičnog Heata. LeBron James i ekipa žele drugi uzastopni prsten, a i tim iz Milwaukeeja gotovo da nema šanse protiv šampiona, iako u Bucksima zrače optimizom pred ove duele.

Prognoza: Miami 4:0

New York Knicks - Boston Celtics

Knicksi za protivnike u prvom krugu imaju velike rivale i najtrofejniji tim lige Boston Cleticse. Iako Paul Pierce i Kevin Garnett igraju jako dobro, uprkos poznim košarkašim godinama, čini se da su Knicksi predvođeni Carmelom Anthonyjem prevelik zalogaj za Cleticse u ovom trenutku. Vjerovatno će tim iz Bostona ostvariti jednu ili eventualno dvije pobjede, ali izvjesno je da bez Rajona Ronda u ovom trenutku vie od toga i ne mogu, mada i sa njim bi bilo veliko pitanje koliko mogu protiv sjajnih Knicksa. Upravo su New York Knicksi ekipa koja bi mogla pomrsiti račune Miamiju, a u ovoj  sezoni tim sa Floride nije imao pravi odgovor u susretima protiv Knicksa.

Prognoza: New York 4:1


Indiana Pacers - Atlanta Hawks

Veoma zanimljivi dueli očekuju nas između Pacersa i Hawksa. Ono što bi moglo odlučiti ovu seriju je prednost domaćeg terena kojeg ima Indiana, a koja kući ove godine ima 30 pobjeda i samo 11 poraza, dok je Atlanta na samo 19 pobjeda u gostima. Pacersi su tokom cijele sezone igrali bez prve zvijezde Dannyja Grangera, no to se u njihovoj igri nije osjetilo. Eksplodirao je Paul George, koji je uz Davida Westa i Roya Hibberta vodio Pacerse do trećeg mjesta na istoku. Atlanta se sa druge strane kao i prethodnih sezona oslanja na Josha Smitha i Ala Horforda, ali prednost u ovoj seriji je ipak na strani Pacersa, iako su i oni ispod 50% na gostovanjima.

Prognoza: Indiana 4:2


Brooklyn Nets - Chicago Bulls

Netsi su nakon 2007. godine ponovo u doigravanju. Tim su tokom sezone na svojim plećima vukli Brook Lopez i Deron Williams, a sada imaju dosta težak zadatak protiv Bullsa u prvoj seriji. Da je Derrick Rose zdrav, Chicago bi bio apsolutni favorit, a ovako je Brooklyn u blagoj prednosti zbog domaćeg terena. Ipak, Chicago ne treba otpisivati, te bi oni mogli ovu seriju riješiti u svoju korist, ukoliko kao i tokom sezone timska igra im bude odlika, što na drugoj strani Netsi nemaju.

Prognoza: Chicago 4:3



Zapadna konferencija


Oklahoma City Thunder - Houston Rockets

Rocketsi su željeli spore Spurse, a dobili su atomski brze momke iz Oklahome. James Harden koji ove sezone predvodi Rocketse igraće protiv tima u kojem je prošle sezone dobio nagradu za najboljeg šestog igrača, a upravo je na drugu stranu u trejdu otišao Kevin Martin, koji je preuzeo Hardenovu ulogu šestog igrača. Iako su strašna šuterska ekipa, Houston teško da može i namučiti Kevina Duranta i Thunder. Jednostavno je tim iz Oklahome za klasu bolji i ovdje bi makar jedna pobjeda za Houston bila veliku uspjeh, a vjerovatno će do nje i doći.

Prognoza: Oklahoma 4:1


San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers

Lakersi u duel sa vječito starim Spursima ulaze bez Kobea Bryanta, koji je zbog povrede završio sezonu. Sve ovlasti pred kraj sezone je na sebe preuzeo Dwight Howard, te su Lakersi izborili sedmo mjesto i susrete protiv Spursa koji im mnogo više odgovaraju od Thundera. Tim Duncan i Tony Parker uz Manua Ginobilija već godinama terorišu brze i mlade ekipe, a vjerovatno će oslabljene Lakerse lagano proći. Ovo bi bila jako neizvjesna serija da je Kobe tu, no ovako San Antonio ne bi trebao imati većih problema oko prolaza dalje.

Prognoza: San Antonio 4:1


Denver Nuggets - Golden State Warriors

Najatraktivniji par u play off serijama čine Denver i Golden State. Očekuje se pravi napadački spektakl u susretima ovih ekipa, a iako Nuggetsi imaju prednost domaćeg terena ne treba čuditi ako Warriorsi predvođeni sjajnim Stephenom Curryjem odu u narednu rundu doigravanja.

Prognoza: Golden State 4:3


Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies

Duel sjajne napadačke i odlične odbrambene ekipe može nam samo zagarantovati veoma dobru košarku. Sjajni Clippersi ove sezone brzinom i atraktivnošću melju protivnike, dok je Memphis gotovo sve svoje utakmice riješio odličnom odbranom koju su igrali tokom kompletne sezone. Ipak, u ovoj seriji prednost jednostavno mora biti na strani Chrisa Paula i Blakea Griffina, te se očekuje prolaz Clippersa.

Prognoza: LA Clippers 4:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.