"Liga 6 nije mogla biti neizvjesnija"

Bosna odlučuje o posljednjem putniku u Ligu 6

"Liga 6 nije mogla biti neizvjesnija"

Kada 19. marta semafori na košarkaškim utakmicama označe kraj susreta posljednjeg 26. kola Lige 13, saznat ćemo odgovor na pitanje, koja je to ekipa uhvatila posljednji voz za nastavak takmičenja u Ligi 6.

Upitnik je za sada jedan i jedini, te kao marker stoji iznad imena klubova Čapljine i Zrinjskog. Čapljina je u zaista komotnijoj situaciji, zavise samo o svojoj obaveznoj pobjedi nad sarajevskom Bosnom. Sa druge strane, momčad Zrinjskog mora savladati Vardu, ali uz pobjedu Bosne u Čapljini. Ukoliko se to ne dogodi košarkaši iz Mostara ne mogu snivati lijepe snove vezane za Ligu 6.

Dakle tako stvari stoje, imamo sigurne Igokeu, Široki, Bosnu, Borac i Mladost, te nesigurne u svoj status Čapljinu i Zrinjski. Jasno je i to, da će svjetla pozornice opet biti silno usmjerena na igrače i stručni štab Bosne. Košarkaši Bosne su u stvari ti koji u svojim rukama imaju meč lopte za Čapljinu (koja mora slaviti nad Bosnom i plasirati se dalje) i za Zrinjski (koji mora pobijediti Vardu i navijati za Bosnu protiv Čapljine).

Završnica Lige 13 zasigurno nije mogla biti bolja i uzbudljivija.

Prije posljednjeg kola košarkaške Lige 13 stvari su kristalno jasne. Zrinjski očekuje vašu pobjedu nad Čapljinom koja bi ih uz njihovo slavlje nad Vardom pogurala u drugi dio sezone. Nezgodno za Mostarce je to da vi igrate protiv njihovih glavnih konkurenata za nastavak takmičenja. Međutim, Bosna može u miru pripremati taktiku za Ligu 6 ali i odmoriti pojedine igrače u zadnjem kolu, zar nismo u pravu?

"Zaista, tako stvari stoje prije narednog vikenda. Ali ja ću vam odgovoriti sasvim jasno. Dok sam ja trener KK Bosna, uvijek će me zanimati samo sportski motivi, maksimum mog tima koji se može pružiti u bilo kojoj utakmici, bilo da se radi o susretu koji nam, zbog naše pozicije ne znači mnogo, bilo da se radi o meču izuzetno važnom. Kada sam ja u pitanju, moje kolege na klupi, ali i igrači, to upitno nije. Ja nisam tu da na takav način krojim izgled Lige 6. Promjena u našem pristupu za svaku utakmici nema, ne treba se niko brinuti kada je u pitanju naš maksimum u datom trenutku. Naš je interes dobar rezultat u svakoj utakmici. Znam za najave u Čapljini da nam neće biti lako na "vrućem" gostovanju, ali ja kao trener i priželjkujem za svoj mladi tim što više ovakvih utakmica".

"Za takve se utakmice i živi i takvi susreti se i pamte. To znači nova iskustva, na pod znacima navoda, teškim gostovanjima. Želim što više ovakvih susreta radi sticanja novih saznanja i iskustava za moje igrače. Interesantno mi je vidjeti, kako i na koji način će momci prepoznati pojedine situacije. Zbog važnih utakmica i treniramo da bi pokazivali napredak. Svaka sljedeća utakmica nam je najjača. Kao što sam već rekao naš tim je mlad, postoje oscilacije koje su razumljive i mi se trudimo da to svedemo na najmanju moguću mjeru. Ali da ponovim još jednom, nikakvog odmaranja igrača nema pred zadnje kolo Lige 6. U Mostaru ne treba da brinu. Na pošten način ćemo krojiti izgled tabele drugog dijela prvenstva, ali i naš imidž koji ne smije biti narušen".

Vikend nakon završnice Lige 13 nudi početak Lige 6, vremena je malo jer slijede nova uzbuđenja. Novi-stari student je Suad Šehović. Da li je Šehović sa ekipom i kakvo je njegovo zdravstveno stanje u ovom trenutku?

"Da, već u ponedjeljak je izvlačenje parova za Ligu 6 a prvo kolo je za vikend 26/27 mart. Mi u struci naše ekipe smo odlučili da samo prava pojačanja dolaze u obzir. Dakle, ako neko nije takvog, vrhunskog igračkog profila, mi u taj posao nećemo ulaziti. Na taj način mi ćemo ujedno i nagraditi mlade igrače novom šansom, novom prilikom za dokazivanje. Držimo se tih smjernica. Svi ovi naši mladi momci su to zaista i zaslužili. Niko nas nije očekivao na prvoj poziciji, ali mi smo pokazali jedno sasvim drugo lice".

"Kada je u pitanju Suad Šehović, njega očekujemo u toku sutrašnjeg dana. On je imao jednu nezgodnu povredu veoma sličnu onoj od prije tri godine. Riječ je o ukrštenim ligamentima u koljenu i mi ćemo prečešljati njegovu  situaciju sa povredom nakon koje ćemo izvoditi zaključke. Ja imam informaciju da je on u trenažnom procesu već 2-3 sedmice i da nam u dosta zadovoljavajućem stanju stiže iz Ljubljane. Ovdje je bitna i jedna druga dimenzija. Šeha je mnogo dobroga dao Bosni, pa je red da mu se i mi, u ovom specifičnom dijelu njegove karijere i odužimo. Naravno da nije upitno kakvu širinu dobijamo sa ovim igračem na terenu i kakvu nam pozitivnu atmosferu ovaj igrač donosi u svlačionicu. Pod koševima smo dobro pokriveni sa Dženanom i Damjanovićem i upravo nam je profil igrača kao što je Šehović i trebao".

Kako je treneru koji se pored priprema treninga i utakmica mora boriti i sa onim problemima koji i nisu u njegovom opisu radnog mjesta. Svi znamo kako je teška finansijska situacija u klubu. Ponekad je zaista teško čitati o tim problemima, a ne o zaista sjajnom uspjehu, neočekivanom kada je vaš tim u pitanju?

"To samo mi znamo koliko smo rada i truda uložili da sve te stvari stavimo na stranu i da se fokusiramo na treninge, utakmice i rezultate. U tome smo zaista i uspješni, ali sve to ide do jedne granice i onda si nemoćan. Ja igračima kažem, kada obućete patike i dres pristali ste na to date svoj maksimum. Tako je bilo tokom Lige 13, tako će biti i u Ligi 6, tako će biti i u Čapljini".

Zaprati KK Bosna Royal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
KK Bosna Royal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije