Dallas je namjerno gubio utakmice i ostao bez play-offa, Dončić navodno donio veliku odluku

Luka je razočaran zbog svega

Dallas je namjerno gubio utakmice i ostao bez play-offa, Dončić navodno donio veliku odluku

Edmir Škorić

Luka Dončić nadao se i vjerovao u plasman Dallas Mavericksa u play-off NBA lige, no ostalo je samo na nadanjima i željama koje na kraju nisu ispunjene.

U noći s petka na subotu Dallas Mavericksi su se sreli s Chicago Bullsima i u teoriji bi trebali učiniti sve za pobjedu protiv Bullsa jer tim iz Teksasa još je imao šanse za prolaz u doigravanje, ali jedan od uslova bio je da se dobiju i Bullsi, a potom i San Antonio Spursi kod kuće.

Mavericksi su posrnuli na prvoj prepreci. Uoči utakmice trener Jason Kidd donio je odluku da iz igre povuče Kyrieja Irvinga , ali i još četvoricu ključnih igrača - povrijeđenog Tima Hardawaya Jr. i Maxieja Klebera te Christiana Wooda koji se te noći trebao odmarati.

Dončić je bio starter, ubacio je 11 poena u prvoj četvrtini, kasnije je ušao u drugo dionici i ubacio još dva poena i više nije ni igrao, a Dallas je kod kuće poražen od Chicaga sa 115:112.

Pokušavale su zamjene, kod rezultata 112:115 imale su i šut za izjednačenje, ali AJ Lawson nije ubacio tricu. Vlasnika Mavsa, međutim, ta činjenica nije zabrinula - kamere su ga snimile kada se nakon sastanka nasmijan od uha do uha, šalio s Irvingom ili davao intervjue.

Jedno je sigurn - Mavericksi definitivno neće igrati u doigravanju i to će biti prvi put od sezone 1980/81. da niti jedna ekipa iz Teksasa neće igrati u najvažnijem dijelu NBA sezona.

Oglasi

S Dončićem su prošle godine igrali finale Zapadne konferencije, a s dolaskom Irvinga vjerovalo se da mogu i više od toga, no na kraju debakl.

Kada su se prošle sedmice pokazale malima šanse za play-off, Mavsi su odlučili tankirati i namjerno gubiti posljednje mečeve jer će im to značajno povećati šanse za visoku brojku drafta.

Jason Kidd pokušao je spasiti obraz nakon utakmice. "To nije bijela zastava", rekao je. “Ponekad morate donositi teške odluke u ovom poslu. A da biste izgradili šampionsku momčad, ponekad morate napraviti korak unatrag,” dodao je. Ali za Maverickse to može biti korak u ponor.

Zašto? Izvori ESPN-a kažu da bi Dončić, razočaran i frustriran lošom sezonom, mogao zatražiti razmjenu već u ljeto 2024., osim ako Mavericksi do tada ne naprave neki značajniji korak u izgradnji momčadi s šampionskim potencijalom. Za klub iz Dallasa to bi bila katastrofa - izgubili bi jednog od najvećih igrača u povijesti NBA lige i godinama pali u zaborav.

No, vlasnik Marc Cuban odgovara da Dončić želi ostati u Dallasu. On je doveo Irvinga u nadi da će s još jednim superstarom u svlačionici dobiti šampionske ambicije, ali stvari su išle u pogrešnom smjeru.

Otkako je Irving u Mavsima, momčad je dobila devet utakmica i izgubila 16, a s njim je skor tek nešto lošiji - 8-12. Dodajmo da su prije nego što je Kyrie došao u teksašku ekipu imali pozitivan skor: 29-26. Jednom riječju katastrofa.

Cuban je, podsjetimo, ljetos olako dao otkaz Jalenu Brunsonu, igraču ne tako poznatog imena, ali prošle sezone koji je Dončiću bio velika podrška. 26-godišnji Brunson - kojeg su Mavericksi 2018. izabrali kao ukupno 33. - napravio je najbolje doigravanje u svojoj karijeri prošle godine, ali su Mavericksi odgodili ponudu. New York Knicksi su mu ponudili 104 miliona dolara za četiri godine igranja, a angažirali su i njegovog oca Ricka kao asistenta Tomu Thibodeauu.

Danas je to osjetljiva tema u Teksasu, ali Cuban je nakon utakmice protiv Bullsa priznao da nije imao šanse prihvatiti tu ponudu. Kako bilo - danas se Brunson kao jedan od lidera Knicksa sprema za borbu u doigravanju.

Mark Cuban bi uskoro mogao ostati i bez Irvinga, kojemu ističe ugovor i koji je priznao da bi se okušao u tzv. tržište slobodnih agenata. Odnosno, barem će poslušati ponude drugih klubova. I Cuban i Kidd, ali i Luka Dončić očekuju da Mavericksi Irvingu ponude maksimalan ugovor. U suprotnom, još jedna sezona prosječnosti mogla bi koštati Maverickse gubitka Luke Dončića.

Top Komentari

Gaston
Za klub iz Dallasa to bi bila katastrofa - izgubili bi jednog od najvećih igrača u povijesti NBA lige i godinama pali u zaborav. Bro..
3 0
Jebobudalu
Osobama koje gledaju NBA znaju kakva je zvijer Doncic, a tek mu je 24 godine. Tako da molim vas ne hejtajte momka vi koji ste ubjedjenj da je Musa veci potencijal od njeg....
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti