Luka Dončić je pokušao sve što je bilo u njegovoj moći samo da igra za Sloveniju

Nije uspio

Luka Dončić je pokušao sve što je bilo u njegovoj moći samo da igra za Sloveniju

E. Škorić

Slovenska reprezentacija priprema se za sljedeće dvije kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Novi selektor Slovenije Aleksandar Sekulić pozvao je 15 košarkaša, ali ne može računati na trojicu koji igraju u Euroligi, kao niti na NBA košarkaše Luku Dončića i Vlatka Čančara.

Dončić svoje slobodno vrijeme prije početka nove NBA sezone provodi u Sloveniji i bio je uzbuđen je što će se pridružiti saigračima, ali..

"Nakon što je Luka Dončić izrazio želju da se pridruži reprezentaciji u ovom ciklusu od novembra, pokrenuli smo sve moguće kotače da to ostvarimo, ali nažalost naišli smo na institucionalni problem, jer Fiba i NBA nisu potpisali sporazum za takvu mogućnost. Morali smo se pomiriti s onim što Luka Dončić nije prihvatio. Svom snagom i poznanstvima uključio se u stvar, pokušao dobiti dozvolu kluba, ali nažalost Fiba i NBA nisu odustale, rekao je Matej Erjavec, predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije.

Uz Dončića i Vlatka Čančara, nedostajat će i Klemen Prepelič (Valencia), Zoran Dragić (Baskonia Vitoria) i Žan Mark Šiško (Bayern München). FIBA nije htjela da izađe u susret klubovima, pa su i oni otpali za naredna dva meča.

"Unatoč svim problemima koje nam je donijela pandemija, odnos snaga u evropskoj košarci se nije promijenio. Euroliga inzistira na svojim stavovima, Fiba više razgovara s NBA-om nego s Euroligom, ali nažalost činjenica da Euroliga vodi evropsku košarku, dok NBA vodi brigu sama o sebi. Dobro je samo što je NBA spreman prilagoditi svoj kalendar tako da se većina igrača može natjecati u kvalifikacijama za Olimpijske igre ili igre u Tokiju", dodao je predsjednik Erjavec u videokonferenciji.

Slovenija 28. novembra igra protiv Ukrajine, a dva dana kasnije s Mađarskom.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi