Lyla Kahrimanović: Košarkaško čudo od djeteta nastupat će za reprezentaciju BiH

Kćerka bivšeg košarkaša Čelika, Bosne i Zrinjskog

Lyla Kahrimanović: Košarkaško čudo od djeteta nastupat će za reprezentaciju BiH · Intervju

Bosanskohercegovačka ženska košarka u posljednje vrijeme bilježi sve bolje i bolje rezultate. Tu naravno mislimo na reprezentaciju koja se nalazi pred plasmanom na Eurobasket a izabranicama Gorana Loje potrebna je još samo jedna pobjeda a priliku za nju umat će u februaru protiv Švicarske. 

Daleko od Bosne i Hercegovine, ali samo fizički, raste košarkaško čudo od djeteta. Kćer nekadašnjeg košarkaša zeničkog Čelika, Bosne i Zrinjskog, Armenda Kahrimanovića, 14-godišnja Lyla, pravi je biser sporta među obručima a u Sjedinjenim Američkim Državama se već pročulo sa mladu Lylu i njen vanserijski talenat. Lyla sa svojom obitelji, ocem Armendom, majkom Deb, te sestrom Selmom i bratom Haidarom živi u dalekom Seattleu na samom zapadu Amerike, u gradu grungea. Lyla je Amerikanka, no naravno, posjeduje i naše državljanstvo, te najnormalnije govori naš jezik na kojem se jednako kao i na engleskom sporazumijeva sa svojom obitelji. Lyla koje je u avgustu napunila 14 godina ravnopravno se nosi s nekoliko godina starijim djevojkama a u svom godištu je - dominantna.

Otac Armend za SportSport.ba kaže sljedeće:

"Lyla je prije svega veliki radnik, pa tek onda talenat" - kaže Armend i dodaje:
"Kroz rad je osjetila dosta toga, osjetila je kako napreduje, te možda što je još važnije, stekla je osjećaj da može da dominira i zahvaljujući njemu trenira i radi još jače i napornije iako joj je samo 14. godina. Iako je još možda prerano pričati o nečemu ozbiljnijem, to se samo po sebi nameće. Svjesna je svega, najprije ima veliku vjeru u sebe i to je jako bitno. Da odmah razjasnimo sve, Lyla će naravno, nastupati za reprezentaciju BiH. Obavili smo već neke preliminarne razgovore, dileme oko toga uopće neće biti."

Armende, pored njezinog treninga u školi, ti dosta treniraš s Lylom?

"Treniramo dosta ali prije svega zato što je to isključivo njezin izbor i želja. Radimo mnogo i oboje uživamo u tome. Uvijek joj govorim da obraća pozornost na detalje te na rad nogu. Učim je kako da sama izbori šut i ne zavisi od suigračica jer to obrana najmanje voli. Normalno, radimo i izlaske iz bloka, pravovremeni izlazak na šut, kako da čita situacije, da dodaje na vrijeme, kada prevodi loptu da ima pregledan cijeli teren, da igra bez lopte, da prepozna situaciju kada je čuva niža igračica. Ne želimo nešto propustiti niti želimo slabe strane u igri. Mene je tome naučio moj brat Ado (bivši reprezentativac BiH). Govorio mi je da treniram baš sve i da nemam mana, da učim od igrača koje je teško čuvati i da ja njima poslije radim sve te stvari." - kaže Armend.

Vi roditelji ste joj naravno najveća podrška?

"Naravno, najveća, ali isto kao što je bodrim i pohvalim kad uradi dobro, prvi sam u redu i za kritiku. Kad se nešto ne odradi dobro to joj odmah kažem. Stvari kod nas tako funkcioniraju.".

Mnoge škole su čule za njen veliki talenat?

"Istina je, no Lyli je želja da igra za Stanford. Postavila je sebi taj cilj jer je Stanford među 10 najboljih D1 škola u Americi. Top 5 što se tiče edukacije, što njoj puno znači pošto je uz košarkaški razvoj njoj jednako bitno i obrazovanje."

Spomenuo si na početku i neke kontakte u BiH?

"Tako je. Ako Bog da Lyla će biti Zmajica. Pričao sam sa Razijom Mujanović, Samirom Avdićem i Goranom Lojom. Znaju za nju i hoće da igra za U-16 bh. reprezentaciju." - kazao je Armend Kahrimanović.

Na sve ovo možemo dodati da je i nekadašnji sjajni NBA košarkaš Rodney Stuckey Lylu ocijenio kao vanserijski talenat. Stuckey je u svojoj vlastito košarkaškoj dvorani koja se zove Shot 360 oformio tim od talentovanih djevojčica. Lyla je prošla sve selekcije i između 40 cura koje su konkurirale za mjesto u timu odabrano je njih 10 najtalentiranijih a tim će početi igrati turnire u januaru. Stuckey je osobno Armendu potvrdio da je za Lylu samo nebo limit u njenom talentu. Uz malo sreće, možemo slobodno konstatirati da će ime ove djevojčice kada za to dođe vrijeme, još mnogo puta biti spomenuto na našem portalu ali i u medijima širom svijeta. 

Top Komentari

Dobar,Los,Zao
Steta,nastupat će opet kao naturilizovana kosarkasica!
1 17
Kinder_jaje
Svaka cast za ljude u savezu koji misle na djevojcice daleko od nase zemlje.
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi