Maccabi slavio u velikom derbiju
Alan Anderson će biti MVP kola

Euroliga Top 16

Maccabi slavio u velikom derbiju

S dvije velike utakmice zaključeno je drugo kolo Top 16 faze Eurolige. Maccabi je u velikom derbiju bio bolji od madridskog Reala, dok je senzaciju priredio Maroussi koji je u gradskom derbiju bio bolji od aktuelnog evropskog prvaka Panathinaikosa.

U jednom od najvećih košarkaških derbija Maccabi je pred 11.500 gledatelja u Nokia Areni bio bolji od Real Madrida sa 81:76. Utakmica je bila izjednačena tokom svih četrdeset minuta, a pobjednika su odlučile nijanse.

Nakon deset minuta utakmice rezultat je bio izjednačen (18:18), a Maccabi je tokom druge četvrtine za nijansu bio bolji. Prevaga na strani žutih bio je fenomenalni Anderson, tako da izabranici Pinnija Gershona na poluvrijeme odlaze sa prednošću od sedam poena (41:34).

Drugo poluvrijeme ponovo ista slika na parketu Nokia Arene. Borba za svaku loptu do posljednjeg atoma snage. Maccabi je uspio povećati svoju prednost i u posljednjih deset minuta ući sa plus deset (64:54). Real je u posljednjih deset minuta znatno popravio procenat šuta i zaigra bolje. Kada su vidjeli da se Real opasno primiče domaći navijači su zajedno sa klupom Maccabija načinili veliki pritisak na igrače Reala koji su uspjeli samo smanjiti rezultat na minus pet (81:76).

Sjajnu utakmicu je odigrao bivši igrač Cibone Alan Anderson koji je upisao 20 poena, 8 skokova, 5 asistencija, jednu blokadu i 4 ukradene lopte, čime je zavrijedio index 40. Anderson je veliku pomoć imao u Chucku Eidsonu koji je upisao 18 poena i 6 skokova. U redovima Reala najbolji je bio Rimantas Kaukenas sa 17 poena, Lavrinovič je ubacio 13, a Veličković 12 poena.

U drugoj utakmici je Maroussi načinio veliku senzaciju pobjedom protiv Panathinaikosa (80:78). Evropski prvaci su se tako nakon dva kola našli u teškoj poziciji. Nakon dva kola Panathinaikos se nalazi na posljednjem mjestu na tabeli s oba poraza, što niko nije očekivao.

Izabranici Željka Obradovića su nakon pvog proluvremena imali prednost od tri poena (40:37), da bi domaći košarkaši u drugom poluvremenu odigrali utakmicu za pamćenje i došli do velike pobjede. Panathinaikos se nalazi u teškoj poziciji, sad ih očekuju dvije utakmice s Barcelonom, dok Maroussi dočekuje Partizana i to bi mogla biti utakmica koja će skrojiti konačni poredak u grupi.

Billy Keys je sa 17 poena predvodio Maroussi do pobjede, Jared Homan je dodao 13, Pat Calathes 11, a Michalis Pelekanos i Jamon Lucas po 10. U redovima Panathinaikosa najbolji je bio Nikola Peković s 19 poena i tako došao do brojke od 1.000 poena, a  Mike Batiste je upisao 15 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.