Majstorice u Madridu i Salamanci
Ros Casares je izborio četvrtfinale s dvije pobjede

Euroliga

Majstorice u Madridu i Salamanci

Sinoć su odigrane revanš utakmice osmine finala ženske Eurolige u košarci. Pet timova je uspjelo pobjedama sa 2-0 u seriji izboriti plasman u četvrtfinale, dok će se u tri para igrati majstorice.

Glavni favoriti, Spartak i Ekaterinburg, te Ros Casares, Fenerbahce i Košice su iskoristili prednost domaćeg terena i prošli dalje, dok ćemo ostala tri putnika u naredni krug takmičenja dobiti naredne sedmice.

Braniteljice naslova, košarkašice moskovskog Spartaka nisu imale problema izboriti ni drugu pobjedu protiv Lotos Gdynie (91:69), ovaj put u Poljskoj. MVP WNBA lige prošle sezone Diana Taurasi je ubacila 31 poen kod pobjednika, dok je Ivana Matović sa 18 poena bila prvo ime Lotosa.

Drugi ruski klub Ekaterinburg je također s čistih 2-0 prošao u četvrtfinale. Ekaterinburg je imao nešto teži zadatak, ali ga je uspješno rješio. Predvođene odličnom Candace Parker koja je ubacila 17 poena Ruskinje su slavile u Istanbulu kod Galatasaraya sa 61:50. U redovima turskog kluba su Tamika Catchings i Sophia Young ubacile po 15 poena.

Jedina od tri španske ekipe koja je plasman u četvrtfinale osigurala nakon dvije utakmice je ekipa Ros Casaresa koja je slavila u Pragu protiv USK-a (85:74). Ponovo je Španjolke do pobjede predvodila odlična DeLisha Milton sa 18 poena i 6 skokova, a kod domaćih je najbolja bila Elhotova sa 13 poena.

Iako su do pobjede stigle vrlo teško košarkašice Košica mogu reći kako su četvrtfinale izborile prema očekivanom scenariju, nakon dvije utakmice. Prvakinje Slovačke su bile bolje od Beretta-Famile sa 65:59. Candice Dupree je sa 15 poena i 7 skokova bila najbolja kod Košica, a Mudju Ngoyisa sa 18 poena i 12 skokova kod Famile.

Dvokorakom je četvrtfinale izborio i Fenerbahce koji je bio bolji od Taranta sa 60:55 u gostima. Ponovo je svoju klasu pokazala Penny Taylor koja je upisala 17 poena i 5 skokova, a Elodie Godin je sa 12 poena bila najefikasnija kod Taranta.

Wisla je bila vrlo blizu da u dvije utakmice rješi posao s Mizo Pescom, ali su domaće košarkašice odlično odigrale posljednjih pet minuta utakmice i izborile majstoricu (68:64). Utakmicu karijere je odigrala domaća igračica Dalma Ivanyi koja je ostvarila triple-double učinak (24 poena, 11 skokova, 10 asistencija). Fernandez i Burse su sa po 16 poena bile najbolje kod Wisle.

Francuski Bourges je izborio treću utakmicu domaćom pobjedom protiv Halcon Avenide (69:64). Gošćama nije pomogla ni još jedna odlična utakmica Sanche Lyttle (20 poena, 16 skokova), a Grkinja Kaltsidou je sa 16 poena i 6 skokova bila prvo ime Bourgesa.

Dvoboj Rivas Ecopolisa i Brna opravdao je ulogu derbija osmine finala. Nakon što su košarkašice Brna slavile u Španiji, sad su Španjolke slavile u Češkoj (67:64) i izborile treću utakmicu na svom parketu. Crystal Langhorne je sa 19 poena i 8 skokova ponovo bila prvo ime Rivasa, dok je Dewana Bonner kod Brna ubacila 27 poena i uhvatila 9 skokova.

Rezultati:

Lotos Gdynia – Spartak Moskva 69:91 (0-2)
Galatasaray – Ekaterinburg 50:61 (0-2)
Mizo Pecs – Wisla Pack 68:64 (1-1)
USK Prag – Ros Casares 74:85 (0-2)
Bourges Basket – Halcon Avenida 69:64 (1-1)
Brno – Rivas Ecopolis 67:64 (1-1)
Košice – Bretta-Famila 65:59 (2-0)
Taranto – Fenerbahce 55:60 (0-2)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.