Messina - preporoditelj talijanske košarke

Messina - preporoditelj talijanske košarke

Godina 1996. i završnica Eurolige u Parizu bila je jedna od prekretnica u evropskoj košarci. Na scenu su došli neki novi klinci koji su evropskoj košarci dali jedan novi pečat.

Naslov prvaka u Parizu je uzeo Panathinaikos kojeg je s klupe predvodio Božidar Maljković. Maljković je na raspolaganju imao dobar sastav u kojem su prve zvijezde bile Alvertis, Giannakis, Economou, Wilkins i Stojko Vranković. Zeleni su u polufinalu savladali CSKA sa 81:71 uz 35 poena Wilkinsa, dok je drugi finalista postala Barcelona pobjedom nad Real Madridom (76:66).

Pariško finale je ponudilo neizvjesnu utakmicu. Panathinaikos je na poluvremenu imao deset poena razlike (35:25), a na kraju je jedva stigao do pobjede 67:66. Fragiskos Alvertis je ubacio 17, a Wilkins 16 poena uz 10 skokova. Arturas Karnišovas je kod Barcelone ubacio 23 poena i dodao 8 skokova. Naredne godine završnica je održana u Rimu, a ponovo je prvak postao grčki klub.



Ovaj put je prvak postao Olympiakos, koji je predvođen Dušanom Ivkovićem uzeo naslov pobjedom nad Barcelonom u velikom finalu. Pirejci su u polufinalu bili bolji od Olimpije sa 74:65 zahvaljujući 28 poena Davida Riversa, a Barcelona je finale izborila pobjedom nad Asvelom (77:70) uz 17 poena Aleksandra Đorđevića i 16 Alberta Jimeneza.

Olympiakos je u finalu neočekivano ubjedljivo savladao Barcelonu sa 73:58. David Rivers je ubacio 26 poena, Dragan Tarlać je dodao 11 poena i 14 skokova. Taj naslov prvaka pod vodstvom Dude Ivkovića ostao je jedini naslov za Olympiakos do danas. Barcelona 1998. je godina uspona talijanske košarke.



U Barcelonu su stigla dva talijanska kluba, Kinder Bologna i Benetton, a ostala dva tima bili su AEK i Partizan. Mladi stručnjak Ettore Messina je u Kinderu imao odličan tim koji je sasvim zasluženo uzeo naslov prvaka. Imena Danilovića, Rigadeaua, Sconochinija, Nesteroviča, Savića, Abbija i ostalih vedeta daju potvrdu ovoj konstataciji.

Zoran Savić je sa 23 poena bio prvo ime Kindera u ubjedljivoj polufinalnoj pobjedi nad mladim timom Partizana (83:61) za koji su tada igrali asovi poput Tomaševića, Lukovskog, Drobnjaka i rahmetli Harisa Brkića. AEK je u neizvjesnoj utakmici bio bolji od Benettona sa 69:66 i tako izborio finale protiv Kindera.

Finale je bilo vrlo dosadno, a na kraju je Kinder slavio protiv AEK-a sa 58:44. Antoine Rigadeau je bio prvo ime Kindera sa 14 poena, Predrag Danilović je dodao 13, a Hugo Sconochini 10 poena i 8 skokova. Kod AEK-a se svih deset igrača upisalo u strijelce, ali niko nije bio sa dvocifrenim učinkom.



Naredni Final Four odigran je 1999. u Munchenu. Ponovo su plasman u završnicu izborila dva talijanska kluba, ovaj put oba iz Bologne. Pored Kindera završnicu je izborio Teamsystem kojeg je s klupe vodio Petar Skansi, a u sastavu je imao Carltona Myersa, Marka Jarića, Damira Mulaomerovića, Arturasa Karnišovasa, Gregora Fučku... Olympiakos je također bio u završnici, kao i Žalgiris kojem niko nije davao nikakve šanse.

Međutim, mlada momčad iz Kaunasa nije mnogo obraćala pažnju na očekivanja javnosti nego  je vjerovala u svoje kvalitete i na kraju završila na pobjedničkom postolju. Momčad Jonasa Kazlauskasa je u polufinalu bila bolja od Olympiakosa sa 87:71, dok je u drugom polufinalu Kinder bio bolji od Teamsystema sa 62:57.

U finalu je Žalgiris neočekivano bio bolji od Kindera sa 82:74 i tako se domogao naslova prvaka Evrope. Bowie je ubacio 17, Edney 14, Stombergas i Zidek po 12, a Mindaugas Zukauskas 11 poena. Rigadeau je kod Kindera ubacio 27, ali to Messininom timu nije moglo pomoći. Ipak, Ettore Messina je tada pokazao da je pred njim velika trenerska karijera.



Sutra Solun 2000.Paris 2001. Bologna 2002. i Barcelona 2003.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.