Mike D'Antoni napustio klupu Knicksa

Nakon dugotrajnog sukoba sa Carmelom Anthonyjem

Mike D'Antoni napustio klupu Knicksa

M. Skaka

Nakon što se čitave sezone borio da nađe zajednički jezik sa zvijezdom Carmelom Anthonyjem, trener New Yor Knicksa, Mike D'Antoni podnio je ostavku.

D'Antoni je objavio svoju odluku jučer nakon sastanka sa čelnicima kluba Jamesom Dolanom i Glenom Grunwaldom. Sa D'Antonijem klub su napustila i dva asistenta - njegov brat Dan i Phil Weber, dok je klupu kao hitna zamjena preuzeo Mike Woodson koji se timu iz New Yorka pridružio tek prošlog ljeta, a ranije je treniro ekipu Atlante.

Međutim, odlazak trenera kao da je imao pozitivan šok za Knickse koji su sinoć ubacili rekordan broj poena u ovoj sezoni i potpuno razbili Portlan sa 121:79.

Prema izvorima bliskim klubu, odluka o napuštanju tima bila je u potpunosti D'Antonijeva koji je već prije sastanka znao da neće ostati. Iako je D'Antoni imao problem sa najvećom zvijezdom, Carmelom Anthonyjem, većina igrača ga je podržavala, ali tenzije su rasle i moral u ekipi je opadao pa su Knicksi izgubili 6 uzastopnih utakmica i doveli u pitanje plasman u playoff.

Sukob između D'Antonija i Carmela Anthonyja je onaj klasični "zvijezda protiv timske igre" koji smo gledali u toliko američkih filmova. Anthony se nije želio uklopiti u sistem timske igre koji je forsirao trener Knicksa. već je radije prekidao igru pokušavajući da otvori prostor sebi za šut. Obzirom da je ostatak tima osjećao da bi bolje bilo da nastave igrati kao što su to radili tokom "Linsanityja" u februaru kada je Lin počinjao sve napaade, kohezija ekipe se razbila i Knicksi su redali poraze.

"Ovo je nesretna situacija", komentarisao je Carmelo Anthony odlazak trenera. "Nema neke ze krvi ili bilo kakvih loših tenzija između mene i trenera ili mene i ostatka ekipe. Poštujem njegovu odluku. Rekao je da je to najbolje za ekipu u ovom trenutku i to je to."

Na pitanje ko je kriv za D'Anthonijev odlazak, Melo je dodao:

"Tako je kako je. Znam da mnogi krive mene, ali ja tu ništa ne mogu učiniti."


Ko će biti novi trener?

Po svemu sudeći, sada će se igra Knicksa mnogo više bazirati na Carmelovom individualnom kvalitetu. Novi trener, Mike Woodson ima drugačiju filozifiju od D'Antonija i dok je vodio Atlantu često je igrao izolacijske postavke koje će omogućiti jednom igrači da prikaže sav svoj talenat.

Woodson je tu do kraja sezone, a onda će Knicksi tražiti nekog novog. Prva želja svakako bi mogao biti Phil Jackson, ali teško je očekivati da se on vrati iz penzije. Jedna od opcija je i John Calipari, prema američkim medijima vrlo vjerovatna zbog toga što ga zastupa Creative Artists agencija - ista ona koja zastupa i Carmela Anthonyja. Calipari je trenutno trener Kentuckyja u NCAA i novinarima nije htio potvrditi da ima bilo kakvih kontakata sa New York Knicksima.

"Čim se otvori mjesto za trenera, pa čak i u srednjoj školi, moje ime se odmah spomene.", rekao je Calipari. "Ali ne, ja već imam sjajan posao.", završio je on.

U svakom slučaju, u New Yorku će biti vruće ovog ljeta. Ohrabrujuća je sinoćnja visoka pobjeda nad Portlandom, a ukoliko se niz nastavi, sve je moguće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.