Moć ubjeđivanja

Moć ubjeđivanja · Kolumna

E. Avdić

Trener godine? Teško da će dobiti tu nagradu ove sezone, ali i ako mu izmakne vjerovatno će biti nezasluženo. Niko nije napravio više sa manje igračkih resursa od Quina Snydera ove godine. Utah uopšte ne bi trebala da se nalazi tu gdje se trenutno nalazi. U NBA kažu da gotovo nema trenerskih pobjeda, pobjeđuju ili gube igrači. Ali ako je ikada trener pobjeđivao onda je to ovdje slučaj.

"Mi smo ga slušali i slušali. Čovjek je znao da priča kao malo ko koga sam sreo. Mogao je da te ubjedi u bilo šta". Tako je Quina Snydera svojevremeno opisao Clarence Gilbert, bivši član Bosne. Gilbert je igrao za Quina kada je ovaj bio mladi trener u naletu na univerzitetu Missouri. Snyder je imao pred sobom holivudski scenario. Plejmejker Dukea u godinama uspona Blue Devilsa i Coach K-ja. Tri plasmana na Final Four. Skromne mogućnosti za profi karijeru su ga vratile na faks, a sa Dukea je opet izašao ali sada sa dvije diplome. Pravo i Političke Nauke. Oženio je i razveo se od kćerke Larrya Browna, ali je stari šarmer i dan - danas zadržao prisan odnos sa legendarnim Larryem, i to ga je Larry zvao na ručkove i večere. Čak mu je bio i pomoćni u Clippersima. Sa 32 godine je postao trener Missourija, dobio milionski ugovor i počeo da pravi rezultate otkako je kročio na kampus. Čovjek koji je uvijek nosio odlična odijela, imao onu wall street frizuru i izgled Kristijana Bejla iz "Američkog psiha" je bio predodređen da uz svoj pedigre napravi laganu tranziciju do neke NCAA titule pa onda NBA bez previše napora. Malo sutra.

Čuvena NCAA istraga. Nešto što opisuje gomilu novca koji se potroši kako bi se ustanovilo da je osoba A nekom igraču kupila tene, šorc, telefon ili neko auto, i to od organzacije koja mlati milijarde dolara od tih istih igrača. Da je Quin sa Wall Streeta griješio - jeste, ali od "goleme" istrage na kraju je utvrđeno da je starom nasilniku Rickyu Clemonsu, Snyder davao pare za hranu i plaćao neke avio karte dok se ovaj mučio da pogodi predavanja tokom svoje, istina dobre igračke karijere na Mizzou.
Snyderova propast je bila filmska. Depresija, alkohol. Odlazak iz trenerskog poziva. Kažu da čovjek ne može biti veliki ako ne posrne barem jednom, a Quin je posrnuo onako od srca. Slikali su su ga mortus pijanog u New Orleansu. Zatim je viđen na plažama Costa Rice. Onda je stigla informacija kako se povetio časovima joge. Kao neki film "B" produkcije. Njegova zadnja izjava je bila kako više ne želi da bude trener. Ali se ipak vratio....

Za nekih 75 000 dolara po sezoni, trener Austin Torrosa. Treninzi u Saragosa parku u čijim se svlačionicama jednom mjesečno tuširaju beskućnici. Od miliona i privatnih aviona, do Burger Kinga i "gosn. Snyder morate da privodite trening kraju imamo termin za basket" za godinu dana. Ali Synder je odlučio da krene ispočetka i da ne bude bilo kakvih prečica na njegovom putu.

Šansu je dobio u LA Lakersima gdje ga je dobri Mike Brown uvrstio u svoj stručni štab i gdje se sprijateljio sa Ettoreom Messinom. Onda još jedan potez koji demonstrira Quinovu glad za dodatnim znanjem. Odlazak u Moskvu gdje će biti pomoćnik Messini u CSKA. Sa aspekta amerikanaca potez nakon kojeg su iznad glave samo upitnici, za nas koji znamo da je i domaru dobro u CSKA i ne baš.

San Antonio i Duke veza je pomogla Snyderu, kako i ne bi. Prvo je u Torrosima sarađivao sa današnjim GM-om Utaha Dennisom Lindseyem, zatim u Philadephiji bio trener za razvoj igrača dok je Doug Collins bio prvi trener( njegov sin Chris je također Dukeov proizvod i poznaju Snydera) a u stručni štab Atlante je stigao na poziv Mikea Budenholzera koji je dugo bio pomoćnik Gregga Popovicha.

Konačno 2014., Dennis Lindsey potpisuje trogodišnji ugovor sa Quinom Snyderom. Quin postaje trener Utah Jazza.
Pričati priču o Snyderu kao nekom bleferu koji na dobar izgled i šarm prolazi jednostavno nema smisla. Mike Krzyzewski je još davno sa dvije riječi opisao Quina kao "Nevjerovatnu karizmu". Još jedna stvar je bitna, a to je dodao Doc Rivers prošle sezone. "Njegove ekipe su uvijek spremne".

Još od mladih dana Snyder je imao reputaciju trenera cjepidlake koji sve vraća na početak zbog najstnijeg detalja. Od tada pa do danas ništa se nihe puno promjenilo. Snyder cjepidlači, a njegove ekipe pobjeđuju. I to kakve ekipe, dragi moji...

Još prošle sezone je bilo dosta ljudi koji su smatrali da je on trener godine, ali je prošle sezone imao Gordona Hayworda, Georgea Hilla, Rodneya Hooda, bucmastog Borisa Diawa i ostatke Joea Johnsona koji je doduše bio sjajan u plejofu. Ove godine? Utah ima sastav koji bi se bez Donovana Mitchella pomučio i u Eurocupu. Ekipa koja na prvi pogled nema brzinu, nema šut, nema gotovo nikakve prednosti za igranje košarke u današnje vrijeme. I opet u drugom dijelu sezone gaze sve.

Odakle početi? Stigao je Ricky Biznis. KamenoRiki. Pregled igre maestralan. Šut nepostojeći. Tu je Joe Ingles. Čovjek koji je ubacivao zarez u španskom plejofu. Dante Exum stalno povrijeđen. Rudy Gobert koji može samo zakucavanjem da poentira. Royce O' Neale koji je prošle dvije godine igrao Ludvisburgu i Gran Canariji gdje je ubacivao osam poena po meču( već je imao potpisan predugovor sa Žalgirisom prije nego što je stigla ponuda Jazza). Tu je MVP Final foura Eurolige Ekpe Udoh, bivši član Fenera ali on gotovo da ne igra. Tu je Raulzinho Neto, Brazilac kojeg ljubitelji košarke znaju kao solidnog pleja Lagun Ara i Mursije. Thabo Shefalosha je završio sezonu zbog povrede. Tu je Jonas Jerebko. Tu je Jae Crowder koji je doslovno potjeran iz Clevelanda i to je za njega otpremljen Rodney Hood iz Salt Lakea. Tu je Derrick Favors, koji je centar a volio bi da je krilni centar. Čak su stigli da ispadnu i gospoda pa potpišu sina Johna Stocktona, Davida koji nije mogao da igra u Cedeviti.

Ova ekipa bi realno teško osvojila špansko prvenstvo. Bila bi to surova borba sa Realom, Barcelonom i Valencijom. A ova gospoda uz Donovana Mitchella koji je prije samo nekoliko mjeseci bio zdepasti debitant sa Louisvillea je na putu da možda ima i prednost domaćeg terena u prvoj rundi zapada. Mitchell je mladi Wade. Malo je korigovao prehrambene navike ali i dalje za sedam dana može da nabaci pet kilograma. Oni koji su ga vidjeli uživo se kunu da nema 190cm. Zato mu je raspon ruku bilzu 210cm, o odrazu i prodor igri valjda ne trebamo posebno pričati. Šut za tri je također korektan. Utah je jednostavno pogodila zvijezdu u nastajanju. Mitchell trese konstrukcije snažnim zakucavanjima, zavrće lopte na drugi obruč. Kada uđe u seriju pogodaka sa distance onda vam uredno saspe 40 poena. Realno je jedini koji sam sebi može da izgradi prostor za šut u čitavoj ekipi.

Kako pobjeđuju? Quin Snyder. Niko sa slabijim sastavom nije napravio više. Ne ove godine. Nego ko zna kada. Odbrana je maestralna. Druga najbolja u ligi. Napad je u sredini lige. Za odbranu i možete da nađete objašnjenje. Gobert caruje pod košem. Rubio ima brze ruke i noge. Ingles je posvećen u tom segmentu. Crowder također. Kako je Snyder uspio da ova grupa igra funkcionalan napad u NBA ligi je čista magija. Nakon Mitchella, Snyder može da zažmiri i bira slijedeću opciju u napadu. Nikome ne biste vjerovali da će biti u stanju da poentira dva puta zaredom, a poentiraju.

Nagrada za najboljeg trenera godine će vjerovatno i sada izmaći Quinu Snyderu. Brad Stevens djeluje kao prvi kandidat. Ali imajte na umu da i pored povreda koje su zadesile Celticse, nivo talenta koji imaju na rasploganju ova dva trenera nije ni blizu po bilo kom parametru. Boston ima NBA igrače, Utah ima igrače za koje niste sigurni kako igraju u NBA. Na stranu skupa odijela i satovi, frizura sa berze i govorno umijeće. Na stranu moć ubjeđivanja i dobre veze. Ovo što radi Snyder je čisto trenersko znanje i umijeće. Majstor svog esnafa....

Promo

Top Komentari

Novinar
Pre bilo kakve kritike ili prebacivanja zbog ostrašćenosti, potrebno je samo zamisliti (pa čak i probati) koliko je teško sastaviti ovakav tekst koji se čita u jednom dahu. Zamolio bih uredništvo portala da nastavi redovno angažovanje Edina, jer je njegova kolumnba bila jako čitana u Srbiji i biće sigurno čitan i kod Vas. Ovakvi tekstovi su revolucija u sportskom novinarstvu na našim prostorima i pravo je zadovoljstvo pratiti. Edine, hvala, nadam se da ćete se dodatno usavršavati! Bez ikakve ostrašćenosti, ono što je Juta uradilia u drugoj polovini godine sa 3.5 krštena igrača je neverovatno. Brišu pod sa protivnicima, a nikome nije jasno kako. Pozdrav iz BG-a od ljubitelja košarke i novinarstva.
26 0
Edin Merlin
Edine,legendo nasa,uradio si sjajan text,kao I svaki do sada.Ali u ovom textu si vise "navijacki nastrojen" jer ja znam da si veliki navijac Utah Jazz :)
21 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi