Nekadašnji Bosnin kapiten u Olimpiji
Edin Bavčić, napravio iskorak u karijeri

Bavčić: Euroliga je veliki izazov

Nekadašnji Bosnin kapiten u Olimpiji

Malo je kvalitetnih igrača poslije rata poniklo u školi košarke KK Bosna, bilo da je riječ o onima koji su prve korake napravili u nekadašnjem prvaku Evrope ili onima koji su sa 15-16 godina obukli Bosnin dres. Jedan od rijetkih je Edin Bavčić...

Edin Bavčić, posljednji kapiten ekipe Studenata koji je podigao šampionski trofej, nakon osvajanja naslova prvaka BiH odlučio je da spakuje kofere. Otišao je u Kepez (Antalyja) kod tadašnjeg trenera Sabita Hadžića, da bi se nešto kasnije obreo u Kelnu gdje je bio jedan od ključnih igrača.

Upravo je popularni Edo jedan od najzaslužnijih što je sastav Kelna izborio opstanak u društvu najboljih.

«Zadnje kolo je odlučivalo o putniku u niži rang. Gostovali smo, ali se nismo tako osjećali. Tri autobusa navijača su stigla kako bi nas bodrila. Pobijedili smo i na kraju dugo slavili. Osjećaj je bio neopisiv», kazao je Bavčić na početku razgovora za SportSport.ba.

«Jarčevi» su poznati po fanatičnoj publici, jednoj od najvatrenijih u Njemačkoj. Takva slika se itekako razlikuje od Sarajeva, odnosno navijača u 'Skenderiji'. To je Bavčić mnogo puta osjetio na svojoj koži.

«Ponekada mi se čini da košarkaši sa strane, iz regiona, ali i iz Amerike imaju mnogo više kredita kod sarajevske publike od domaćih. Često sam razmišljao o tome, ali nisam našao odgovor. Uvijek sam se trudio da srcem igram za Bosnu i nikada nisam zabušavao. Nekada se dogodi da vas ne krene i to su normalne stvari u sportu. No, odmah bi uslijedili zvižduci, dobacivanja.... Ranije sam govorio da svako ima pravo da za plaćenu ulaznicu čini ono što mu je po volji, ali se to itekako zna odraziti na košarkašima. U Kelnu se to nije znalo dogoditi. Borili smo se za opstanak, ali je publika uvijek bila uz nas i na kraju smo im to vratili. Najljepše je igrati pred punom dvoranom koja vas 'nosi' do zadnje sekunde.»

Bavčić je mogao ostati u Bundesligi s obzirom da je ostavio traga u Kelnu, ali se ipak odlučio na odlazak.

«Situacija u Njemačkoj nije baš sjajna, prije bih rekao da je neizvjesna. Globalna ekonomska kriza itekako je uticala na sport, prvenstveno na velike kompanije koje su kao generalni sponzori stajale iza klubova. Sada toga više nema, sve je mnogo nesigurnije, a Keln je prije nekoliko godina doživio strahovit pad i teško se oporavio», kaže Bavčić.

Kvalitet bh. reprezentativca koji sa svojih 210 cm visine može čak igrati i na poziciji trojke prepoznao je i Jurij Zdovc, trener Olimpije, koji je sa Bavčićem uspješno sarađivao u Bosni.

«Nije bilo mnogo dileme kada sam dobio poziv iz Ljubljane. Kontakti su postojali još ranije i bilo je samo pitanje kada će se transfer realizovati. Ugovor sam potpisao na dvije godine i u ponedjeljak odlazim u Sloveniju kako bih regulisao administrativne obaveze.»

Bavčić nije ni sanjao da će igrati Euroligu. Biće to svakako stepenik više u njegovoj karijeri, iako je izbor na NBA draftu možda i kruna karijere.

«Radujem se što ću imati priliku snagu odmjeriti sa najboljim košarkašima Starog kontinenta. Tu su nastupi i u NLB ligi, koja je takođe izuzetno snažna, slovenačkom prvenstvu. Biće dosta utakmica i prilika da pokažem šta znam. Osim Zdovca u Olimpiji je Jasmin Hukić, prijatelj i saigrač iz reprezentacije koji će mi se naći na usluzi u početku i to mi mnogo znači. No, ne sumnjam da ću se brzo snaći», poručuje Bavčić.

Uskoro će se u Zenici okupiti reprezentacija BiH koju u avgustu čeka nastup u baražu za plasman na «Eurobasket 2009» u Poljskoj. Protivnici u grupi su Belgija i Portugal, a ukoliko izabranici selektora Mensura Bajramovića osvoje prvo mjesto uslijediće dvomeč sa pobjednikom druge grupe koju čine Francuska, Italija i Finska.

«Prvi zadatak nije toliko zahtjevan, ali će se biti teško naći na EP pored Francuske koja ima čak devet NBA igrača. Po prirodi sam optimista i vjerujem u reprezentaciju, ali je činjenica da je velika šansa propuštena prošle godine u kvalifikacijama. Prvo u Češkoj, a zatim i Izraelu. Da smo slavili u jednoj od pomenute dvije utamkice danas bi se pripremali za EP», završava Bavčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.