Nurkić fantastičan u pobjedi Zadra

Zadar ostao, Split ispao

Nurkić fantastičan u pobjedi Zadra

Midhat Šljivak

Košarkaši Zadra izborili su opstanak u ABA ligi nakon što su večeras na svom parketu u direktnom duelu savladali Split rezultatom 85:68, a kod Zadra je fantastičnu utakmicu odigrao naš Jusuf Nurkić.



Split je sjajno ušao u susret i poveli su sa 7:0, ali je trener Nazor uveo našeg Jusuf Nurkića, koji sa svoja četiri vezana poena predvodio Zadar do serije 11:0 i vodstva u ovom susretu. Ponovo je potom Split novom serijom od 5:0 došao do nove prednosti, ali je zahvaljujući Nurkiću, koji je odigrao fantastistčnu dionicu, Zadar otišao na plus šest na kraju prve četvrtine 18:12.

Split je trojkom Vujčića otvorio drugu četvrtinu, ali nisu uspjeli okrenuti meč u svoju korist, već je Zadar sjajnom igrom nakon tri minute igre ostvario 11 poena prednosti 28:17. Trojkom Thornea Zadar je potom otišao i na 14 poena prednost 31:17, ali je Split novom serijom od 8:0 došao do samo minus šest 31:25. Na poluvrijeme se otišlo sa sedam poena prednosti za Zadar 42:35.

Zadrani su odlično ušli u drugo poluvrijeme. Povećali su prednost na plus 15, 50:35, ali je Split serijom trojki ponovo spustio prednost na devet razlike 52:43. Splićani su nastavili sa dobrom igrom i u nastavku ove četvrtine, te su na nešto više od minut do kraja došli do zaostatka od samo pet poena 56:51. U završnu četvrtinu Zadar je ušao sa šest poena prednosti 60:54.

Imao je Split u nekoliko navrata priliku da susret uvede u neizvjesnu završnicu, ali su u tim momentima napravili dosta gršaka, te je Zadar ponov na šest  minuta do kraja otišao na 11 poena prednosti 69:58. Otišao je Zadar potom ponovo na 15 poena prednosti 75:60, te je u tom trenutku pitanje pobjednika bilo riješeno. Do kraja je Zadar mirno priveo susret kraju, te su izborili opstanak  u ABA ligi.

Jusuf Nurkić je odigrao odličnu utakmicu te je za 12  minuta na parketu ubacio 14 poena, te je imao tri skoka. Najefikasniji je bio Romeo Travis sa 20 poena i devet skokova, dok je kod Splita Mimica - Sirišćević postigao 12 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.