Nurkić: San mi se ispunio, sad samo želim uživati u igri

Jusuf Nurkić iz Denvera za SportSport.ba

Nurkić: San mi se ispunio, sad samo želim uživati u igri

Midhat Šljivak

Jusuf Nurkić, fantastični bh. košarkaš drugi je igrač iz Bosne i Hercegovine koji će igrati u najjačoj ligi svijeta, NBA.

Nurkić je već u predsezoni pokazao kako će ekipa Denvera imati velikog razloga za zadovoljstvo njegovim izborom na draftu. 

Jusuf je u razgovoru za SportSport.ba govorio o prvim utiscima o Denveru i samoj NBA ligi.

Kako si se snašao u Denveru, kako si prihvaćen od trenera i saigrača?

"Zadovoljan sam. Denver je zaista prelijep grad, a prihvaćen sam na najbolji mogući način. Mislim da se to i vidi na terenu. Nije lagano, ali stvarno uz pomoć saigrača, trenera i ljudi u klubu sve je u najboljem redu".

Koliko je život u SAD-u drugačiji u odnosu na Evropu, Hrvatsku i BiH?

"Mnogo je drugačiji od našeg načina života. Ovdje sve ide jako ubrzano. Život sam od sebe je mnogo brži ovdje nego kod nas". 

Imaš zaista poseban odnos s porodicom koja je u Živinicama. Nedostaju li ti i planiraš li ih uskoro ugostiti u Denveru?

"Naravno mi nedostaje porodica.  Ipak, sad nisam blizu i ne mogu dolaziti kući kad god želim. Međutim, ja sam se odlučio za sport i  to je neka cijena koju moram platiti. Ubrzo mi roditelji trebaju doći u posjetu u Denver. Mislim da će im se jako svidjeti".

Amerikanci su poznati kao veliki gurmani. Jesi li se već navikao na hranu?

"Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na hranu, ali nije bilo teško. Ima dosta identične hrane kao i kod nas, tako da mi nije trebalo puno vremena da se naviknem". 

Kakav je osjećaj biti rame uz rame s velikanima svjetske košarke Durantom, Bryantom i ostalima?

"Samo ja znam kakav je osjećaj biti sa Bryantom. Sami ste vidjeli da nisam znao gdje sam. Sad mi je teško povjerovati u to. Ovo mi je bio san, koji mi je ispunjen. Za mene je NBA karijera već uspjela. Čuvao sam svog najdražeg igrača, svog uzora i legendu ovog sporta Kobea Bryanta! Ostali me toliko ne zanimaju. Sad samo želim uživati u igri i još mi malo treba da se potpuno oslobodim".

Koliko su naporni treninzi i putovanja?

"Treninzi su drugačije smišljeni nego kod nas. Međutim, čovjek se na sve navikne. Dosta je razlike u treninzima, ali ovdje su mnogo bolji uslovi za rad. Imam sve što mi je potrebno za pravi trening".

S kojim saigračem si u najboljim odnosima van parketa i ko ti pomaže najviše?

Cijela ekipa mi pomaže. Svi su mi mnogo pomogli sa savjetima. Lawson ,Faried, Chandler, Wilson, Gee, Mozgov, apsolutno svi. U adaptaciji na NBA košarku  mi je najviše pomogao Danilo Galinari.  Iz Evrope je, zna odakle sam, razumije me i svaki trening, utakmicu mi kaže šta da promijenim i da uradim bolje. Mnogo priča sa mnom i to mi je nekako najviše pomoglo. Treneri i saigrači su jako puno razgovarali sa mnom".

Tvoja očekivanja od NBA sezone. Može li Denver do doigravanja i očekuješ li šansu za igru?

"Ako ova ekipa ostane zdrava nema sumnje da ćemo moći daleko dogurati. Najmanje što se može očekivati je doigravanje. Opet ističem, sve je do zdravlja".

Navijači u BiH te prate do ranih jutarnjih sati. Neki od njih zbog utakmica kasne na posao, u školu. Imaš li neku poruku za njih?

"Iznenadili su me što u tolikom broju me prate i daju mi podršku. Veliko im hvala svima. Zbog njih imam obavezu biti što bolji i davati svoj maksimum. Trudit ću se predstavljati BIH i moj narod u najboljem svjetlu", rekao je Nurkić u razgovoru za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.