Olympiacos novi prvak Grčke

Nakon petnaest godina

Olympiacos novi prvak Grčke

Midhat Šljivak

Nakon petnaest godina titula prvaka Grčke u košarci je ponovo u Pireju. Olympiacos je večeras na svom parketu u petoj utakmici finala savladao vječitog rivala Panathinaikos rezultatom 82:76, te su sa ukupnih 3:2 u pobjedama osvojili titulu prvaka.

Prvih deset minuta utakmice proteklo je u izjednačenoj igri, a tek u finišu prve četvrtine Olympiacos je uspio otići na četiri poena prednosti, te je nakon prvog perioda tim iz Pireja je vodio 24:20.

Otvaranje, ali i kompletna druga četvrtina protekla je u dominaciji Olympiacosa. Imali su izabranici Dušana Ivkovića i dvadeset razliko, no ponajviše zahvaljujući sjajnoj igri Nick Calathesa Pao na odmor odlazi sa minusom od "samo" 12 poena 48:36.

Drugo poluvrijeme odlično otvara devetostruki uzastopni šampion Grčke. Panathinaiko pravi seriju od 9:0, te stižu na samo tri poena zaostatka 48:45.

Ipak, sjajnom odbranom u nastavku treće četvrtine, te sjajnim rolama Acie Lawa i Vasilliosa Sponoulisa, Olympiacos je vratio dvocifrenu prednost, pa se u posljednjih deset minuta ušlo vodstvom Olympiacosa od 14 razlike, 70:56.

Iako je Olympiacos bolje otvorio posljednju dionicu utakmice i poveo 17 razlike, Panathinaikos je ponovo uspio utakmicu uvesti u neizvjesnu završnicu. Došli su izabranici Željka Obradovića na minus četiri 80:76, na samo dvije minute do kraja, da bi zatim Calethes promašio šut za tri, dok je Printezis zakucavanjem povećao na šest razlike.

Vasilios Spaonoulis je sa 24 poena predvodio Olympiacos do titule, dok je za Pao Nick Calathes ubacio 17 koševa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.