Olympiakos u trileru bolji od Partizana

Polufinale Eurolige

Olympiakos u trileru bolji od Partizana

Olympiakos će u finalu Eurolige igrati protiv Barcelone. Grčki viceprvak je u velikoj utakmici u polufinalu nakon produžetka bio bolji od Partizana sa 83:80.

Bila je to još jedna velika košarkaška predstava, u kojoj je pobijedio sretniji tim.

Sam izlazak košarkaša na parket dao je do znanja da će dva trenera voditi žestoku borbu na polju taktike.

Panagiotis Giannakis je na klupi ostavio startnog centra Bouroussisa, veći dio prvog poluvremena igrao je sa dva playa, Teodosićem i Papaloukasom, a Nikola Vujčić nije ni dobio priliku. Vujošević je na dva playa odgovorio presingom, ali nije imao riješenje za igru dva na dva, koju je Papaloukas odlično koristio.

Partizan je utakmicu otvorio sa 4:0,  au 4. minuti je bilo 10:2. Na početku utakmice Partizan nije išla trica, a prvi šut iza 6.25 pogodio je Lester McCalebb minuti i pol prije kraja prve četvrtine za vodstvo Partizana 17:10. U posljednjoj minuti prve četvrtine Olympiakos je ubacio pet poena, a sa zvukom sirene Miloš Teodosić je pogodio tricu za 17:15.

Partizan je imao velikih problema sa šutom izvana, posebno Aleksandar Rašić koji je prvo poluvrijeme završio sa katastrofalnih 0/6. 4:30 do kraja prvog poluvremena Olympiakos je poravnao rezultat na 22:22, a Petar Božić pogađa tricu za vodstvo Partizana. Olympiakos je napravio malu seriju, Teodoros Papaloukas je sjajno položio i uz dodatno slobodno bacanja 3:35 do kraja poluvremena donio prvo vodstvo Olympiakosu na utakmici (26:25).

U posljednje dvije minute prvog poluvremena grčki viceprvak je ubacio sedam, a Partizan tri poena i na odmor se odlazi sa prednošću grčkog sastava od pet poena (33:28). Olympiakos se u prvom dijelu uglavnom oslanjao na ulaze Papaloukasa i spuštanje lopte za Sofoklisa, a Partizan je ponovo igrao preko Marića i Robertsa, drugo riješenje nije imao, jer je šut izvana bio veoma loš.

U nastavku utakmice Giannakis je umrtvio igru, dosta usporio igru Partizana, igralo se uglavnom koš za koš. Olymoiakos je održavao prednost od pet poena sve do tri minute prije kraja treće dionice kada je Teodosić tricom podigao na plus sedam, ali je već u sljedećm napadu istom mjerom uzvratio Petar Božić za 43:47. 1:20 do kraja treće četvrtine McCalebb je odlično zakucao za smanjenje prednosti na 47:51, ali se prilikom doskoka malo povrijedio. Ipak, smogao je snage da nastavi.

Sam finiš trećeg perioda pripao je košarkašima Partizana. Dušan Kecman je pola minute prije kraja pogodio tricu i u polsjednjih deset minuta ušlo se sa poravnatim rezultatom 52:52. Marić je košem uz faul donio Partizanu vodstvo 55:52 na startu posljednjeg perioda i nagovijestio veliki borbu igrača Partizana do samog kraja. Iako bez Vraneša, koji je već u trećem periodu zaradio četiri faula, Partizan je dominirao pod košem i na šest minuta prije kraja utakmice vodio je sa 60:54.

Olympiakos je uspio smanjiti na samo poen zaostatka i u posljednjim minutama smo gledali pravu dramu. Nervoza je učinila svoje, pa su oba tima napravila veliki broj grešaka. Ono što je kod Partizana bilo loše u prvom, to je kod Olympiakosa u drugom. Nekoliko promašenih trica igrača Olymoaikosa učinilo je utakmicu zanimljivijom. Dvije minute prije kraja Olympiakos je preokrenuo i poveo sa 63:62.

Teodosić je pola minute prije kraja pogodio dva slobodna za 65:62, a Kecman je u narednom napadu pogodio tricu za poravnaje. Olympaikos nije iskoristio napad, a kontru je istrčao McCalebb te položio za vodstvo Partizana od 67:65 osam sekundi prije kraja utakmice. Teodosić je dvije sekunde prije kraja bacio tricu za pobjedu, ali je loptu prije ulaska u obruč uhvatio Josh Childress i zakucao za 67:67. McCalebb je na drugoj strani imao priliku donijeti pobjedu, ali je promašio šut za tri poena i otišlo se u produžetak.

Na početku produžetka Dušan Kecman je zaradio petu ličnu grešku i otežao posao Partizanu. Pritisak je dosta toga učinio i tri minute prije kraja Olympiakos je imao pet poena prednosti (75:70), a Partizan je ostao i bez Božića, koji je također zaradio petu ličnu grešku. U posljednjih minutu i pol Olympiakos je odigrao četiri vezana napada, svaki put je ofanzivni skok ostvario Bourousis.

Aleksandar Rašić je imao šut za tri poena 0/7, ali je onda 16 sekundi prije kraja pogodio tricu za smanjenje prednosti na 78:79. Iako je prije utakmice rekao kako ne bi volio da on odlučuje utakmice, ipak je morao. Devet sekundi prije kraja Miloš Teodosić je pogodio dva slobodna bacanja za 81:78 prednost grčkog tima. Rašić je na drugoj starni uzvratio sa dva slobodna i smanjio ponovo na poen razlike (80:81). Teodosić je ubacio još dva slobodna i donio pobjedu Olympiakosu za plasman u finale.

Linas Kleiza je sa 19 poena i 10 skokova bio anjbolji kod Olympiakosa, Miloš Teodosić i Josh Childress su dodali po 17, a Teodoros Papaloukas 10 poena. U redovima Partizana najbolji su bili Lester McCalebb sa 21 poenom, Aleks Marić je dodao 17 poena i 8 skokova, Jan Vesely 13 poena i 10 skokova, a Dušan Kecman 11 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.