Panathinaikos i Caja na rubu ponora
Sarunas Jasikevicius i Dimitris Diamantidis se nadaju slavlju

Euroliga Top 16

Panathinaikos i Caja na rubu ponora

Večeras su na rasporedu preostale utakmice četvrtog kola Top 16 faze Eurolige za košarkaše. Nakon večerašnjih dvoboja mnoge stvari bi mogle biti jasnije, a u nekim grupama i zamršenije.

Bh. reprezentativac Mirza Teletović sa Caja Laboralom igra utakmicu u kojoj im samo pobjeda znači ostanak u igri za prolaz, a ista situacija je i kod evropskog prvaka, Panathinaikosa kome čak ni pobjeda ne garantuje ostanak u Evropi.

Utakmica večeri igra se u Atini gdje Panathinaikos dočekuje Barcelonu koja ove sezone ima samo jedan poraz. Željko Obradović i njegovi igrači moraju upisati pobjedu kojom bi ostali u igri za četvrtfinale, ali, čak i u slučaju pobjede, mnogi rezultati im se moraju poklopiti, a i oni moraju do kraja dobiti preostale dvije utakmice. S druge strane Barcelona pobjedom riješava pitanje prolaska dalje. Nema sumnje, očekuje nas odlična utakmica.

„Ova utakmica mnogo znači za nas. Očekuje nas teška utakmica nakon dva poraza u Barceloni i u finalu domaćeg kupa od Olympiakosa. Moramo ostati koncentrisani i svima pokazati da se možemo boriti i izaći kao pobjednici. Utakmica u Barceloni je dio prošlosti, ova utakmica je jedna sasvim nova priča. Moramo biti fokusirani svih 40 minuta. Možemo odigrati mnogo bolje nego što smo odigrali u prvoj utakmici“, kaže pred večerašnju utakmicu Nikola Pekovič.

U istoj grupi se sastaju Partizan i Maroussi. Dva kluba koji su u ovoj grupi bili otpisani unaprijed, pobjedama nad Panathinaikosom i Barcelonom, pokazali su da nema autsajdera. Partizan bi večerašnjom pobjedom u Pioniru napravio veliki korak ka četvrtfinalu, a isto važi i za Maroussi.

„Mnogi ljudi misle kako će biti lagano protiv Maroussija. Ipak, tim iz Atine je jedan ozbiljan i težak protivnik. Imaju mali budžet kao i Partizan, ali imaju jak tim s dobrim trenerom. Napravili su dosta iznenađenja u dosadašnjem dijelu Eurolige. Njihova odbrana je odlična i pred nama je težak posao. Ovo je najvažnija utakmica sezone za nas. Očekujem veliku podršku naših navijača i nadam se da su spemni za večerašnju ulogu“, kaže Duško Vujošević pred duel s Maroussijem.

Prema imenu protivnika ne izaziva pažnju javnosti kao duel Panathinaikosa i Barcelone, ali utakmica između Khimkija i Caja Laborala ima veći rezultatski značaj za razvoj situacije u njihovoj grupi. Khimki pobjedom osigurava drugu poziciju, dok Caja porazom definitivno završava svoj evropski put. Caja je u velikim problemima zbog neigranja Tiaga Splittera, a upravo na toj poziciji je Khimki najjači. Robertas Javtokas je odlučio prvu utakmicu u Victoriji, večeras je ponovo najveća pažnja na njemu.

„Očekujemo veoma težak meč koji može odrediti konačan poredak u našoj grupi. Nakon naše pobjede u Victoriji, igrači Caje će učiniti sve kako bi pobijedili i nastavili svoju borbu za četvrtfinale. Mi smo u veoma dobroj poziciji, igramo u dobroj formi i nadam se da ćemo naše navijače učiniti sretnim“, optimističan je Robertas Javtokas, centar Khimkija.

„Ovo je utakmica biti ili ne biti za nas. Moramo izbjeći greške zbog kojih smo izgubili u prvoj utakmici. Nakon te utakmice sam rekao da je to bila naša najgora utakmica koju smo odigrali do sada, a ona je došla u najgorem trenutku. Moramo odigrati dobru odbranu, ali sam siguran da možemo dobiti utakmicu, bez obzira ko se nalazi s druge strane“, kaže Duško Ivanović, trener Caja Laborala pred večerašnju utakmicu u Moskvi.

Velika utakmica igra se u Madridu gdje Real dočekuje Montepaschi. Talijanski prvak je slavio pobjedu u Sijeni, osvojio je domaći kup i pun samopouzdanja dolazi na noge Realu koji je pregažen u Kupu Kralja od Barcelone. Večeras Realu igra samo pobjeda.

„Večeras igramo protiv jednog teškog protivnika. Ovo je ključna utakmica za oba tima u jednoj veoma teškoj grupi. Najvažnija je pobjeda, nije bitno kojom ćemo razlikom slaviti. Moramo se boriti do posljednjeg trenutka“, kaže Ettore Messina, trener Real Madrida.

Ništa manje uzbudljivo neće biti ni u Kaunasu gdje Žalgiris traži prvu pobjedu protiv Unicaje koja bi se porazom oprostila od četvrtfinala. Velika podrška publike biće na strani Žalgirisa, ali izabranici Aitora Renesesa jednostavno ne smiju kiksati večeras.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.