Panathinaikos prvak Evrope
Zeleni su na kraju slavili zasluženu pobjedu

Atinjani u finalu Eurolige detronisali CSKA

Panathinaikos prvak Evrope

Košarkaši Panathinaikosa klupski su prvaci Evrope! U finalnoj utakmici čiju završnicu su ljubitelji narandžaste lopte mogli samo zamišljati, klub iz Atine je imao više nerava i došao je do velikog trijumfa savladavši CSKA Moskvu rezultatom 73:71.

PAO je na poluvremenu imao 20 poena prednosti i tada se činilo da je pitanje pobjednika riješeno. Međutim, Moskovljani su se probudili u nastavku, a Ramunas Siskauskas u posljednjim sekundama susreta promašio je trojku za odbranu naslova!

Moskovljani su bolje otvorili utakmicu i nakon pet minuta igre u prvoj četvrtini imali su prednost od šest poena (10:4). Ipak, PAO se brzo vratio u utakmicu i već u šestoj minuti Drew Nicjolas je nakon ofanzivnog skoka donio prednost timu iz Atine (13:12). Do kraja prvog perioda igre izabranici trenera Željka Obradovića, prije svega uzahvaljujući odličnoj igri Spanuolisa i Pekovića držali su konce igre u svojim rukama i na mini pauzu otišli sa porednošću od pet poena (21:16).

I u drugu četvrtinu bolje su ušli igrači Panathinaikosa. Ovaj period igre koševima je otvorio Diamantidis, a nakon što je Smodiš ubacio jedno slobodno bacanje, a kasnije dodao još dva poena, uslijedila je furiozna serija Panathe. Atinjani su za samo dvije minute, od 12. do 14. minute, napravili seriju od 10:0 i čini se već tada prelomili utakmicu u svoju korist. Ovaj period igre obilježio je Diamantidis sa osam poena (dvije trojke iz dva pokušaja), a njegovi saigrači u prvom poluvremenu imali su odličan procenat za tri poena jer su ubacili još šest trojki iz 11 pokušaja. Na kraja prvog dijela susrea Obradovićevi izabranici su otišli na 20 poena prednosti (48:28).

Malo je nedostajalo da sve ono što su napravili u prve dvije četvrtine Grci prokockaju u trećem periodu igre. Naime, u zadnjih šest minuta treće četvrtine ostali su bez ijednog koša, a za to vrijeme CSKA je napravio seriju od 13:0, pa su Rusi u zadnju četvrtinu ušli sa deset poena zaostatka (46:56).

Pravu dramu gledali smo u finišu susreta. Matjaž Smodiš je u 39. minuti trojkom smanjio na samo četiti poena zaostatka (66:70), a Vassilis Spanoulis promašio je šut za dva poena. Siskauskas je trojkom u posljednjoj minuti utakmice smanjio prednost Panathinaikosa na svega pola koša (69:70), a Dimantidis je bio miran sa linije slobodnih bacanja i na 10 sekundi do kraja ponovo je donio tri poena prednosti za PAO. Na drugoj strani mirne ruke sa linije slobodnih bacanja bio je Siskauskas, a onda je na 5.8 sekundi do kraja meča Jasikevicius promašio jedno slobodno bacanje (73:71), a CSKA je imao napad za produžetak ili pobjedu.

Zeleni su odigrali odličnu odbranu, do loptu je došao Siskauskas koji je trojkom pokušao riješiti pobjednika, ali je lopta završila na prvom obruču i to je označilo početak proslave pete titule prvaka Evrope za Panathinaikos. Grci su najbolji u Evropi bili još 1996, 2000, 2002. i 2007. godine.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Holden (CSKA) sa 14 poena, a već pominjani Siskauskas ubacio je 13 koševa. U pobjedničkoj ekipi po 13 poena ubacili su Spanoulis i Fotsis, dok su Diamantidis i Jasikevicius dodali po deset poena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.