Panathinaikos se oprostio od Eurolige
Peković je bio najbolji, ali to nije pomoglo Panathinaikosu

Euroliga Top 16

Panathinaikos se oprostio od Eurolige

Kompletiramo j ečetvrto kolo košarkaške Eurolige, a nakon večerašnjih utakmica jasno je kako košarkaši Panathinaikosa neće odbraniti naslov osvojen prošle godine, jer su poraženi od Barcelone.

Partizan je iskoristio poraz Panathinaikosa i pobjedom nad Maroussijem došao vrlo blizu plasmana među osam najboljih. Pobjedu su još upisali Real Madrid i Žalgiris.

Domaćim porazom od Barcelone 67:70 Panathinaikos se oprostio od daljeg takmičenja i neće braniti evropski naslov osvojen prošle godine. Panathinaikos je nakon tri četvrtine imao prednost od jedanaest poena (55:44), ali je Barcelona u posljednjih deset minuta zaigrala mnogo bolje i preokrenula rezultat u svoju korist.

Juan Carlos Navarro je sa 15 poena bio najbolji igrač pobjedničkog sastava, Pete Mickeal je dodao 11, a Erazem Lorbek je ostvario double-double učinak sa 10 poena i 10 skokova. Nikola Peković je sa 20 poena bio najbolji kod Panathinaikosa, a Dimitris Diamantidis je upisao 13 poena.

Partizan je uspio slaviti pobjedu nad Maroussijem 79:76, ali je izostala pobjeda od devet razlike koja bi ih odvela dalje. Ipak, ovom pobedom Partizan ima najviše šansi da se nađe među osam najboljih, jer se Panathinaikos porazom oprostio, a u sljedećem kolu dolazi u Beograd.

Prvo ime pobjedničkog sastava bio je Lester McCalebb sa 20 poena, Lawrence Roberts je upisao 14 poena i 9 skokova, Aleks Marić 11 poena i 7 skokova, a Petar Božić 7 poena. Kod Maroussija su najbolji bili Michalis Pelekanos sa 19 i Kostas Kaimakoglu sa 14 poena.

Real Madrid je odličnom igrom u posljednjoj četvrtini slavio pobjedu nad Montepaschijem sa 77:69. Ovom pobjedom Real je zakomplikovao situaciju u grupi, jer sada sve ekipe imaju skor 2-2. Prvo ime Reala bio je Sergio Llull sa 17 poena, dok je najbolju utakmicu od svog dolaska u Real odigrao Ante Tomić koji je upisao 12 poena i 9 skokova. Henry Domercant i Romain Sato su sa po 17 poena bili najbolji kod Montepaschija.

Žalgiris je upisao pobjedu protiv Unicaja Malage sa 89:84 i tako šanse Unicaje da se nađe među osam najboljih smanjio na minimum. Žalgiris ovom pobjedom ima teoretske šanse, ali do kraja, kao i Unicaja, mora dobiti obe utakmice, a da se i ostali rezultati poklope. Pocius i Salenga su sa po 17 poena bili najbolji, Mirza Begić je upisao 3 poena i 2 skoka. Archibald sa 17 i Freeland sa 16 poena su bili najefikasniji kod Unicaje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.