Pandža: Sistem takmičenja nije regularan, bojim se opuštanja igrača nakon tri vezane pobjede
Zeničani nakon tri vezane pobjede na domaćem terenu dočekuju ekipu Bratunca

OKK Čelik dočekuje KK Bratunac

Pandža: Sistem takmičenja nije regularan, bojim se opuštanja igrača nakon tri vezane pobjede

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Košarkaši Čelika sutra će u zeničkoj Areni u okviru 8. kola Premijer lige BiH dočekati ekipu Bratunca.

Zeničani su u nizu od tri pobjede (Mladost, Kakanj, Bosna), te su nakon dva uvodna poraza od Širokog i Proma uhvatili formu, te u dobrom raspoloženju sutra dočekuju ekipu Bratunca, koja u Zenicu dolazi s omjerom od jedne pobjede i tri poraza.

Danas je u prostorijama kluba iz Zenice održana i press konferencija u okviru sutrašnje utakmice, na kojoj su se obratili predsjednik kluba Goran Bulajić, šef stručnog štaba Josip Pandža i igrač Srđan Gavrić.

Prvi čovjek kluba imao je zamjerke na trenutni sistem takmičenja, koji klubovima pravi velike probleme i mnogo veće troškove.

«Neizvjesna je epidemiološka situacija i zdravstveno stanje igrača, trenutno kod nas nema nikakvih problema. Mi smo izrazili zabrinutost zbog ovog sistema takmičenja jer ekipe dovodi u neraprovaran položaj. I mi smo prisiljeni igrati ovaj sistem takmičenja, koji će u narednom periodu pokazati svoju slabost. Ne radi se ovdje ko pobjeđuje ili gubi, nego sistem koji je trenutno ostavlja mnogo pitanja s aspekta priprema, motivacije, planiranja, troškova, tako da smo zamolili čelnike KSBiH da razmotre da li su ovo najbolje opcije takmičenja ili postoje druge opcije, kao npr sistem ABA lige, ali nema još nikakvog odgovora. Za utakmicu protiv Bratunca mi ćemo raditi naš livestram, jer smo imali mnogo pritužbi na Livestream koji je radio oficijalna stranica KSBiH», istakao je predsjednik kluba Goran Bulajić.

Trener Josip Pandža se osvrnuo na sistem takmičenja, te je najavio narednu utakmicu Čelika.

«Nadovezat ću se na riječi predsjednika, mislim da je neregularan tok takmičenja. Isto govorim kada smo imali dva poraza u prva dva kola i sada kada imamo tri uzastopne pobjede i nije nikakav ovo strah od našeg potencijalnog ispadanja nego je vezana priča da svi klubovi nisu u istom položaju i liga ide u neregularnost. Mislim da se mora naći bolji sistem takmičenja jer ovaj je sistem je preskup i ne donosi nam velike benefite. Zamislite Čelik je sada u seriji od tri pobjede i sutra dočekujemo Bratunac u Areni koja bi siguran sam bila dobro popunjena i klub bi imao prihod od te utakmice, ovako nemamo ništa nego samo veće troškove, probijaju se budžeti ne samo u Čeliku nego i u drugim klubovima. Mislim da je ispravno donijeti odluku da nijedna ekipa ove sezone ne ispadne iz lige, mislim da bi to dosta rasteretilo klubove i da bi mlađi igrači dobili šansu. To je moj prijedlog i sigurno da bi se troškovi prepolovili i dobili bi dosta mladih igrača, sada kako ja tako i moje kolege gledamo rezultat i ponekad zapostavljamo te neke mlađe igrače, jer i nama ovisi posao o rezultatima. Mislim da je ovo pravi momenat, zvao sam Savez i kad smo gubili i sada kada pobjeđujemo i nadam se da imaju razuma da idu u tom nekom smjeru, jer ovo će biti preskupa priča koja neće donijeti napredak», ističe Pandža

Osvrnuo se i na sutrašnji meč protiv ekipe Bratunca

«Imamo sreću da nemamo bolesnih igrača, imamo neke povrede igrača nakon utakmice protiv Bosne. Nadam se da ćemo zaliječiti sve igrače i da ih sutra imamo sve na raspolaganju. Bratunac je imao strašnu nesreću da već ne igraju tri sedmice,imaju veoma ozbiljan roster, nisu nikako do sada bili kompletni. Očekuje nas teška utakmica, bojim se da se moji igrači nisu opustili nakon tri vezane pobjede. Dolazi nam protivnik u najjačem sastavu, koji ima roster za Ligu za prvaka, jer imena poput Rikala, Ćupa, Pilčević. Danilović i Tadić su igrači koji imaju internacionalno iskustvo. Morat ćemo biti koncentrisani tokom cijele utakmice, jer želimo da ove tri pobjede zaokružimo s domaćom pobjedom protiv Bratunca i zadržimo poziciju u gornjem dijelu tabele. Igramo sve bolje, imamo sve manje oscilacija i nadam se da ćemo to nastaviti i sutra», istakao je Pandža.

Košarkaš koji je ovog ljeta stigao u Zenicu, Srđan Gavrić vjeruje da će sutra ekipa biti na nivou posljednje tri utakmice.

«Bratunac je odlična ekipa dobro pokrivena na svim pozicijama. U Zenicu dolaze s omjerom jedne pobjede i tri poraza i mislim da to niej pravi odraz njihove kvalitete. Ova utakmica je važna za nas jer smo vezali tri pobjede i ne smijemo propustiti ovu priliku da materijalizujemo sve dobro što smo napravili u prethodnim utakmicama. Pobjeda bi nas ostavila u gornjem dijelu tabele, svi smo zdravi i spremni za utakmicu, imamo plan koji se nadam da ćemo ispuniti i slaviti. Ovom prilikom želim da čestitam rođendan našim navijačima «Robijašima», nadam se da ćemo uskoro zajedno biti u dvorani, te slaviti pobjede», kazao je Gavrić.

Utakmica 8.kola Premijer lige za košarkaše između OKK Čelik i KK Bratunac igra se u subotu od 17 sati u zeničkoj Areni bez prisustva publike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi