PAO u finalu sa CSKA!

Euroliga Final Four - polufinale

PAO u finalu sa CSKA!

Panathinaikos se pridružio CSKA u finalu Eurolige. Atinski zeleni su u velikom derbiju u drugom polufinalu Final Foura bili bolji od Olympiacosa rezultatom 84:82.

Sudar dva atinska, grčka i evropska giganta: Theodoras Papaloukas protiv Šarunasa Jasikevičiusa, Nikola Vujčić protiv Nikole Pekovića, Panagiotis Giannakis protiv Željka Obradovića... Gotovo sve najbolje što evropska košaraka može ponuditi, večeras je bilo na parketu  O2 arene u Berlinu.

Panathinaikos je bio jednostavno bolja ekipa od ljutih im rivala sa Pireja, premda je Olympiacos cijelim tokom susreta bio tu, na pragu, ali „djeca Pireja“ jednostavno nisu mogla prelomiti rezultat u svoju korist.

Izabranici Željka Obradovića bolje su otvorili susreti predovođeni odličnim Crnogorcem Nikolom Pekovićem poveli sa 9:2. Ipak, Olypiacos se brzo vraća, a Lynn Greer ubacuje nekoliko vezanih poena za povratak svoje ekipe.

Olympiacos je prvi put na ovom susretu poveo u 22. minuti, a Nikola Vujčić pogodio je dodatno slobodno bacanja za 46:43. Pao, međutim, potom pravi seriju 7:0 i odlazi na 50:46. Olympiacos uzvraća serijom 8:0 i ponovo preuzima prednost (54:50)!

Posljednju četvrtinu bolje otvara Panathinaikos, pa 2,5 minute prije kraja četa trenera Željka Obradovića ima sedam poena na svom kontu, te se činilo kako će susret ući u mirnu završnicu. Međutim, ove sezone najskuplja evropska ekipa, Olympiacos, odlučila je skupo prodati svoju kožu. Sjajni Theodoras Papaloukas pogodio je trojku za smanjenje vodstva 79:81 dvije minute prije kraja, a potom Vujčić sa linije slobodnih bacanja pogađa jedno od dva (80:81).

Potom Nikola Peković pogađa jedno od dva slobodna bacanja za 82:80, a rezultat je izjednačen nakon narednog napada u kojem je Bourousis siguran sa linije slobodnih bacanja. Potez koji je odlučio pobjednika napravio je (a ko drugi) Šarunas Jasikevičius prelijepom asistencijom za Pekovića koji pogađa za 84:82. U posljednjem napadu za Olympiacos Vujčić promašuje šut za tri poena i slavlje zelenog dijela Atine moglo je da počne.

Najbolji pojedinac u redovima pobjednika bio je Jasikevičius sa 18 poena i pet asistencija, Mike Batiste 19 poena uz šest skokova, a Nikola Peković je dodao 20 koševa.

U redovima poražene ekipe, prvo ime bio je Greer sa 18, dok je Vujčić dodao 14 poena.

Video

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.