Pariz spreman za veliki spektakl

Euroliga ulazi u završnicu

Pariz spreman za veliki spektakl

Sjajna košarkaška sezona u Euroligi bliži se kraju. Večeras ćemo u pariškom Bercyju saznati imena finalista, ali, ko god da osvoji, neće biti nezasluženo. Četiri tima koja su došla u Pariz odigrali su sjajnu sezonu.

U prvom polufinalu od 18:00 sati igraju dva velikana evropske košarke, Barcelona i CSKA Moskva. Barcelona je ove sezone doživjela samo dva poraza, Real Madrid i Partizan, i mnogi je vide kao favorita za naslov prvaka. U redovima katalonskog tima ne skrivaju da su u Pariz došli po trofej, ali ne treba otpisati Moskovljane, koji uvijek, kada je napotrebnije odigraju na visokom nivou.

„Sve što smo radili ove sezone bilo je dobro, ali, kada dođete u polufinale onda to više ne vrijedi. Polufinale odlučuje trenutna inspiracija. CSKA ima prednost u iskustvu što u ovakvim utakmicama može biti velika prednost. Imaju odličnu vanjsku liniju, Langdon, Holden, Šiškauskas, Planinić, a kada tome dodamo Khryapu, Vorontsevicha, Kauna i Smodiša dobijemo uvid u njihovu snagu“, kaže Xabi Pascual, trener Barcelone.

CSKA je u početku sezone igrao dosta promijenjivo, ali kako je sezona odmicala igrali su sve bolje. U četvrtfinalnoj seriji protiv Caje Laboral pokazali su upravo ono o čemu Pascual govori, veliko iskustvo koje Caja nije imala. CSKA, bez obzira što ih neko ne smatra favoritom protiv Barcelone, može dobiti Barcu, pa čak i osvojiti naslov prvaka.

„Znamo kako igrati ovakve utakmice i kako odgovoriti na pritisak koji vlada u ovakvim utakmicama. U odlučujućim utakmicama poput polufinala Eurolige najvažnije je iskustvo. Mi smo već bili u ovakvim situacijama i znamo kako je. Biće velika borba, nastojaćemo čvrstom odbranom da iskontrolišemo Barceloninu brzinu u fazi napada, jer ako to ne uspijete protiv brzih igrača Barcelone, onda nemate šanse“, kaže trener CSKA Evgeny Pashutin.

Može li Partizan još jednom iznenaditi?

Drugo polufinale, barem na ovim prostorima, izaziva više pažnje. Partizan igra protiv najskuplje momčadi Eurolige, Olympiakosa. Partizan je ove sezone napravio mnogo velikih rezultata, tako da pobjeda u polufinalu vjerovatno ne bi nikoga iznenadila. Partizan je 1992. godine u Istanbul otišao prežaljen, ali se vratio sa naslovom evropskog prvaka. Navijači Partizana sanjaju isti scenario i ovaj put.

“Svima je jasno da je FF kruna sezone u Evropi, naravno da smo vrlo ponosni što smo igrama i radom zaslužili pravo da učestvujemo. Vrlo sam sretan i što se organizuje u Parizu, Gradu svjetlosti. Nije moglo da bude bolje mjesto za takvo takmičenje. Što se tiče utakmica, mogu samo da kažem da smo zdravi, spremni, potpuno rasterećeni i da je vrlo teško predviđati što će se dešavati. Nema te djelatnosti u svijetu gdje se rezultati razlikuju od predviđanja kao što je to moguće u sportu. Mojim momcima niko ne može da oduzme nadu, samo ako se budu borili kao cijele sezone", kaže Duško Vujošević.

Partizan je ove sezone već izbacio dva grčka tima, Panathinaikos i Maroussi, ali bi pobjeda nad Olympiakosom bila slađa od svih prethodnih. Pored plasmana u finale pobjeda bi navijačima značila mnogo jer su navijači Olympiakosa pobratimljeni sa navijačima Crvene zvezde. Mana Partizana u večerašnjoj utakmici može biti iskustvo, jer niko osim Dušana Kecmana nikad prije nije igrao FF.

Ono što bi mogla biti prednost igračima Partizana jeste veliki pritisak koji je na igračima Olympiakosa. Veliki novac je uložen u njih, najskuplji su tim Eurolige, i ukoliko ne osvoje, moglo bi biti dosta problema u sastavu, u samom klubu, a i navijači ne bi bili ravnodušni.

"Napravili smo veliki napor da bismo došli dovde. Drugu godinu zaredom smo ovdje, bez obzira na sve prepreke. Ova četiri kluba su najbolja u Evropi, mogu da igraju odlično u stresnim situacijama. Imali smo teških trenutaka i naučili smo da ih preskočimo. Spremni smo za Partizan”, kaže Panagiotis Giannakis, trener Olympiakosa.

Velika borba se očekuje između Miloša Teodosića i Teodorosa Papaoloukasa sa jedne i Aleksandra Rašića i Lestera McCalebba sa druge strane. Ništa manje uzbudljivo neće biti ni pod košem gdje će Aleks Marić, Slavko Vraneš i Lawrence Roberts voditi pravi rat sa Nikolom Vujčićem, Linasom Kleizom i Sofoklisom Schortsianitisom.

Prema svjetskim kladionicama Barcelona i Olympiakos su favoriti, ali, košarka je takav sport u kojem jedna lopta može odlučiti cijelu utakmicu, pa i sezonu. Jedna trica iz mrtvog ugla ili dalekometni šut iz očaja u stanju su promijneiti cijeli tok utakmice i srušiti vam sve ono što ste gradili tokom cijele sezone. To najbolje znaju Cibona i Velimir Perasović kojima je Dušan Kecman “upropastio” cijelu sezonu. Jedino što je sigurno je to da ćemo uživati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.