Partizan i Cibona preko Španije do uspjeha
Velika borba se očekuje i večeras

Euroliga Top 16

Partizan i Cibona preko Španije do uspjeha

U velikom derbiju CSKA je sinoć bio bolji od Žalgirisa (84:71), a večeras se igra i preostalih sedam utakmica posljednjeg kola Top 16 faze Eurolige.

Šest putnika u četvrtfinale je poznato, a večeras ćemo saznati imena preostala dva putnika među osam najboljih. NLB ima šansu da se među osam najboljih nađu čak dva iz regionalne lige.

Partizan je pred velikim uspjehom, ali mu za to treba pobjeda u Barceloni ili poraz Maroussija od Panathinaikosa. Aktuelni evropski prvak igra za čast kluba protiv gradskog rivala Maroussija. Mnogi su sumnjali u poštenje Željka Obradovića i govorili kako će Pao pustiti Partizanu u prošlom kolu za prolazak, ali Željko je najtrpfejni trener Evrope, a da je puštao utakmice, to sigurno ne bi bio.

Iako je Panathinaikos u velikim problemima s povredama igrača i pod velikim pritiskom upravo zbog gore navedenih razloga, Obradović najavljuje novu pobjedu svojih izabranika. U tim se vraća Šarunas Jasikevičius, ali vjerovatno neće biti Pekovića i Perperoglua, možda ni Spanoulisa.

Partizan gostuje u Blaugrani kod Barcelone, koja je jedini poraz ove sezone doživjela upravo od Partizana uz onaj sporni koš u Pioniru. Barcelona je osigurala prvo mjesto u grupi, ali o opuštanju neće biti govora, jer Katalonci se žele osvetiti Partizanu za poraz u Pioniru.

„Barcelona će na parket izaći motivisana zbog poraza u Pinoiru, ali ni mi ne idemo u Barcelonu bet motiva. Prvo mjesto je u igri. Mislim da ne bi smjeli misliti šta će se desiti u Atini između Panathinaikosa i Maroussija, moramo misliti samo kako što bolje mi da odigramo“, kaže uoči Barcelone Aleks Marić, najbolji igrač Partizana.

Cibona pred velikim izazovom

Nakon četiri uzastopna poraza niko ih nije vidio u ovakvoj poziciji. Ipak, izabranici Velimira Perasovića sjajnom igrom i pobjedom nad Khimkijem u prošlom kolu došli su u poziciju da se bore za prolaz dalje. Cibona da bi prošla dalje mora slaviti protiv Caja Laborala, a da Olympiakos pobijedi Khimkija. Ukoliko pobjede ostvare Caja i Khimki o prolazu dalje će odlučivati koš razlika, jer španski i ruski klub imaju isti međusobni omjer. U tom slučaju Khimki mora slaviti sa sedam poena više nego što Caja dobije Cibonu. U slučaju pobjeda Cibone i Khimkija, prolaz dalje bi ostvarila Cibona.

„Vraćam se u tim nakon mjesec dana pauze zbog povrede. Kada smo igrali u Zagrebu protiv Caja Laborala mogli smo vidjeti o kakvom se timu radi. Ako ne bude igrao Splitter velika opasnost nam prijeti od Teletovića i Englisha. Ključno je da utakmicu uvedemo u posljednje minute s neizvjesnim rezultatom, a onda se može svašta desiti“, kaže povratnik nakon povrede Vedran Vukušić, ali u timu Cibone neće biti Bojana Bogdanovića, MVP-a prošlog kola.

Evropski klasiko u Vistalegru

Real Madrid i Maccabi su osigurali prolaz dalje, a večeras će u madridskoj Vistalegra areni odlučiti o prvaku grupe. Ko pobijedi biće prvak grupe i u četvrtfinalu ide na Partizan ii Maroussi, tako da je ovo utakmica veoma bitna i za jedne i za druge. Onaj ko izgubi ide na Barcelonu, a to ne bi bilo dobro, posebno za Real, koji je ove sezone već dva puta pregažen od velikog rivala.

Prokom će pred domaćim navijačima pokušati dobiti Unicaju i proslaviti prolaz dalje, ali i u slučaju poraza, to se neće odraziti na ukupan poredak na tabeli. Montepaschi je razočarao ispadanjem, ali će večeras pokušati pobjedom pred domaćim navijačima protiv Efes Pilsena malo isprati gorak okus.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.