Partizan naslijedio Jugoplastiku

Završni turniri košarkaške Eurolige (2)

Partizan naslijedio Jugoplastiku

Početkom devedesetih godina Jugoslaviju je zadesio nesretni rat koji je utjecao na to da se sjajna generacija Jugoplastike, trostrukog evropskog prvaka, raspadne i svako raziđe na svoju stranu.

To je doprinijelo da se na evropskoj sceni pojave neke nove ekipe, ali je ekipa s prostora ex Jugoslavije osvojila naslov prvaka i nakon Jugoplastike. U Istanbulu 1992. godine pehar je podigla mlada ekipa Partizana predvođena mladim trenerom Željkom Obradovićem. Osvajanje naslova prvaka Evrope mlade ekipe Partizana bilo je jedno od najvećih iznenađenja posljednjih dvadeset godina.

Pored Partizana na Final Fouru su se našle dvije odlične španske ekipe, Joventut i Estudiantes, te Philips iz Milana, koji je nakon nekoliko godina ponovo stvorio dobru ekipu. Ipak, šampionske ambicije milanskog tima srušio je u polufinalu Partizan (82:75) zahvaljujući dvojcu Danilović - Đorđević, koji je kombinovano ubacio 43 poena. Drugi finalista je bila ekipa Joventuta, koja je savladala madridski Estudiantes sa 91:69 uz 28 poena Jordija Villacampe.

Partizan je naslov prvaka osvojio pobjedom nad Joventutom rezultatom 71:70 u jednom od najdramitičnijih finala svih vremena. Predrag Danilović je ubacio 25, a Aleksandar Đorđević 23 poena. Nakon toga je sjajna generacija Partizana, baš kao i ona Jugoplastike, otišla svako svojim putem. Naredni završni turnir je održan u Atini, a nijedna ekipa iz Istanbula nije uspjela izboriti završnicu na njega.



U grčku prijestolnicu su došli Limoges, Benetton, PAOK i Real Madrid. Limoges, predvođen s klupe Božom Maljkovićem te Jurom Zdovcom, Bilbom i Youngom na parketu, bio je prejak za konkurenciju. U polufinalu je pao Real Madrid (62:52) kojem nisu pomogli ni sjajni Arvydas Sabonis i Jurij Biriukov. Benetton je imao na klupi Petra Skansija i Tonija Kukoča na parketu i to mu je bilo dovojno za pobjedu nad PAOK-om (79:77).

U finalu je Benetton na poluvremenu imao šest poena prednosti nad Limogesom, ali su Young sa 18 i Bilba sa 16 poena bili prevaga na strani francuskog kluba. Limoges je na kraju slavio sa 59:55 i postao evropski prvak. Tel Aviv je 1994. godine ugostio Final Four, a ponovo niko od učesnika sa prethodnog turnira nije uspio doći. U glavni grad Izraela su stigli Joventut, Olympiakos, Panathinaikos i Barcelona.

Žarko Paspalj je sa 22 poena predvodio Olympiakos do pobjede protiv velikog rivala Panathinaikosa (77:72), dok je u drugom paru igran veliki katalonski derbi između Joventuta i Barcelone. Jofres i Villacampa su zajedno ubacili 41 poen i to je bilo previše za Barcelonu koja je poražena sa 79:65.

U utakmici za treće mjesto je Barcelona protiv sebe ponovo imala dva vrhunska igrača protiv kojih se nije moglo. Galis je ubacio 30, a Volkov 29 i pobjeda je otišla na stranu Panathinaikosa (100:83). U finalu je Joventut bio bolji od Olympiakosa sa 59:57, Ferran je upisao 17 poena i 10 skokova, a Villacampa je dodao 16 poena.



Zaragoza je 1995. godine drugi put ugostila Final Four, a iz Tel Aviva su bili grčki rivali Panathinaikos i Olympiakos. Tu su još bili Real Madrid i Limoges. Real Madrid je imao podršku publike, sjajnog Sabonisa, ali najbitnije od svega imao je Željka Obradovića na klupi. To je značilo da titula ide u Madrid. Sabonis je u polufinalu protiv Limogesa (62:49) ubacio 21 poen, dok je Olympiakos drugu godinu zaredom izbacio Panathinaikos (58:52).

U finalu je Real bio prejak za djecu Pireja. Arvydas Sabonis je upisao 23 poena i 7 skokova, Arlauckas je dodao 16, a Antunez 12 poena u pobjedi Reala 73:61. Nakon meča je uslijedilo veliko slavlje Realovih navijača koji su konačno dočekali slavlje svojih ljubimaca.

Sutra Pariz 1996., Roma 1997., Barcelona 1998. i Munchen 1999.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.